29 augusti 2008

Sånt jag gillar.

Loppisfyndet, min ljuslampett har nu fått sitt ställe att vara på. Jag är riktigt nöjd med resultatet. Förr hade jag en vitkantad spegellampett där, men den har fått flytta till tamburen nu och den passar lika bra där. (du kan kolla i högra balken på bilden under rubriken "mina hö-störar" så ser du den vita lampetten som satt där förr)

Men ska jag visa hur loppisfyndet placerades, tillsammans med en gammal tavla som är från min farmor.Mysigt att kura skymning nu, när hösten kommer smygande... Inte sant? och jag tycker den passar så bra där!

Idag fick jag ett paket på posten! För första gången har jag deltagit i auktion på bloggen. Hos Marja-Kristiina ropade jag in en söt zinkskål och idag kom den på posten. Jag blev så glad, för den är just så fin som jag tänkt mig!

Nu ska jag fira mina sista ledig dagar innan jag börjar ett nytt jobb på måndag. Jag ska försöka att inte tänka på jobbet så mycket utan njuta av veckoslutet så mycket jag bara kan. Det blir räkmackor och vitt vin och det blir ju så gott!

Här firar vi förresten forneldarnas natt i vår del av landet på lördag, ett sätt att ta farväl av sommarsäsongen och välkomna höstmörkret.

Ha det gott!

26 augusti 2008

Hos grannen

Nu ska jag ta er på besök till våra grannar och goda vänner. De bor på en gård inte långt från oss och det är där på deras gård som vårt hus stod ännu för fem år sedan.Vårt hus var deras "Lillstu"

Nu har de en massa andra byggnader på gården också och en av dem var fallfärdig i våras. Men mannen i huset fixade upp den och nu har de ett planteringsrum för henne och ett förråd för honom! Lite målfärg ska det väl få ännu...
Inne i planteringsrummet har de samlat en hel del gamla fina föremål också. Det är som ett litet museum! Välkommen in!
Till vänster från dörren sett har hon sin planteringshörna där hon kan förså en massa små plantor på våren.
Det är skoj att kika runt och fundera vad de gamla föremålen använts till eller vem som gjort dem. En gammal spade har aldrig hunnit bli klar.
Men den har sällskap av några som nog blivit färdiga. Och vet ni vad? De väger massor! Nog har det krävt styrka att använda dem, det kan jag lova!
Som en resa i tid, är det när man tittar sig omkring...
Och kolla näverskon! Så fattigt var Finland under kriget att man fick ta till vad man hade. Kanske inte så skönt att gå på dans i dessa?
En gammal brandstaka har mist sitt skaft. Undrar vad allt den varit med om för ruskiga bränder.
Lite annat smått och gott...
Tack för det, men nu går vi ut på gårdsplan igen. Jag avslutar med samma som jag började med, det vill säga lite om Lillstugan. Då stod den vid björkarna, vinklat med gaveln mot mangården.
Men idag ser där ganska tomt ut. Så går det när snåla grannar tar husen med sig när de går! ;)

Tack till grannarna för detta!

Ha dett gott alla bloggbesökare!

Kamomilla

23 augusti 2008

Det kliar i fingrarna

men ännu har jag varit snäll och inte trotsat läkarnas råd att vila. Jag har två stora projekt som väntar. Ett skrivbord och en skänk som ska målas. Men som sagt får de vänta ännu. Tills dess får jag syssla med småsaker. Som att klä tändsticksaskar och annat "viktigt" ;)

Vi eldar ju bara med ved så vi har många askar. Både tändbitar och tändstickor brukar ligga framme. Särskilt vackra är de sällan.
Så då tager man vad man haver. Gamla bokblad, lim och nya rosenservetter. Och så sätter man igång och klipper, limmar och fixar. Och sen är det klart!

Och såå mycket trevligare när de ligger framme. Min man tycker nog inte sånt här är särskilt viktigt, men han är nöjd att jag vilar snällt i alla fall.


I förrgår besökte vi IKEA. Han shoppade loss på köksavdelningen, matlagningsintresserad som han är. Men sen behövde vi en golvlampa till vardagsrummet också. Vi kombinerade en fot med en skärm vi båda accepterade. Det här var det vi sen sist och slutligen valde:

Och från andra hållet...
Inget extra, men vi tycker att den smälter i där just så bra som den ska, så vi är nöjda med köpet.
Ha en riktigt skön helg! Här skiner solen och det blir säkert en varm dag.Ha det gott! Kamomilla


20 augusti 2008

And the Winner is...

Nu ska ni få veta vem som vunnit! Jag hade ett ordentligt jobb med att skriva alla lotter för det var många som lämnade kommentarer eller deltog via e-mail.

Vinnaren av första smycket blev: Stinas mys, tjejen med bloggen Salig-blandning Det skojiga är, att hon för första gången lämnade en kommentar och så hade hon turen att vinna!

Det andra smycket går till bloggaren Mari med bloggen Guldkant på livet !

Grattis till vinnarna! Se till att skicka en e-mail till mig med era adresser så ni kan få era vinster på posten!


Sen över till annat...
Jag var tvungen besöka grannstaden häromdagen för att köpa sådant som inte finns här i vår lilla by. Då passade jag förstås på att besöka en inredningsaffär och en loppis. När jag kom hem var det mycket att bära och i plånboken fanns det inte så många euro kvar...

I inredningsaffären köpte jag en glasklocka för att trösta mig när min man i misstag söndrade min stora fina som jag fått i gåva i våras. (Jag tyckte så synd om honom, man vet ju hur det känns när man söndrar något som är väldigt värdefullt för någon...) :(
Den här ersätter inte riktigt den som gick sönder, men fyller sin funktion i alla fall:
Sen köpte jag en Lavendeltvål som får hela toaletten att dofta gott. Jag lade den i en tvålkopp jag köpt i samma affär för 5-6 år sedan
Sen köpte jag en burk med lavedeldoft att ha i hemmet. (Man ska göra små hål i locket så doften kommer utsipprande och får sprida sig runt i hemmet)

Inte ofta jag köper så här "mycket" nytt så nu ska vi övergå till favorithobbyn loppis...Jag fyndade en härlig spegel för 20 euro (säkert dyrt i svenska mått, men billig på den här sidan av viken)

Och när kvällen kom tände jag ljus och det blev ännu bättre!
Vad fyndade jag annat då? Jo 6 stycken glas, som man kan ha som vinglas, efterrättsskålar eller vad man nu sen vill. Kanske nåt att ha i lusthuset?
Et vackert glasfat...Och sist men inte minst, en underbar lampett som visserligen inte hittat sin vägg ännu. Men kanske det löser sig tills det är dags för nästa inlägg?

Jag har redan en ide´så kanske det kommer bilder sen. Som ni ser så har jag orkat med en lite extra dag i alla fall. Men helt återställd är jag inte. Fortfarande är jag svag i benen och skakig i händerna (det ser kul ut när jag kämpar med eyelinern) så jag tar det mycket lugnt och vilar mellan varven.

Tack till er alla som deltog i utlottningen! Det är roligt att se hur många läsare man har!

Kamomilla


18 augusti 2008

Fest för 70 000!

Eftersom min besöksräknare här i dagarna spräcker siffran 70 000 så har jag beslutat att jag ska ha ett smyckeslotteri med två smycken som jag själv gjort av gamla skedskaft.

Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen, är att lämna en kommentar här före onsdag kväll (20.8.2008) kl 19 finsk- och 18 svensk tid.

Såhär ser vinsterna ut:

Det går också bra att delta via min e-mail, om man inte har en egen blogg! Adressen hittar du i högra balken under rubriken "välkommen till min sida".

Min semester skulle officiellt ha börjat idag, men istället är jag ju sjukskriven ännu denna vecka. Men ändå är jag ju ledig och försöker finna lite sommarkänsla ännu. Fast det är svårt. Byn är tom från sommargäster, skolorna har börjat och i naturen lyser rönnbären i all sin prakt...Nog känns det höstigt!


Så har jag ett viktigt meddelande till bloggaren med bloggen "Lantliga drömmar". Min inbjudan till att läsa din dolda blogg har gått ut och jag slipper inte in och läsa mera. Kan du förnya inbjudan om du råkar läsa det här??

Ha en skön vecka allihop! Jag väntar med iver på att benen ska bära lite bättre så jag ska kunna börja besöka loppisarna i närmaste städer! Jag mår väldigt mycket bättre än för en vecka sedan, men än är det skäl att ta det lugnt!

Kram, Kamomilla

14 augusti 2008

Lusthuset

Eftersom jag själv inte orkar eller ens får göra något större så får jag väl ta och berätta vad som pågår i min omgivning.
Min man jobbar på med lusthuset. Det ska, som jag tidigare berättat, gå i Gotländsk stil. Nu har han fått taket färdigt. Det är tjärat och det doftar så gott...Väggarna skall rappas i vitt och så har vi stora fina fönster som ska återanvändas. De kommer från en renoverad sommarstuga. Här inne ska vår fina kamin, den vi kallar "Gamla Frun", stå i vinter. Den värmer inte vårt hus tillräckligt så vi (alltså min man...) kommer att mura en spis som ska lagra värmen bättre än kaminen. Det kommer nog att bli mysigt att värma i lusthuset och njuta av att se mörkret falla utanför... Kanske dricka julglögg här inne?

Mina föräldrar besökte mig i dag. Med sig hade de en stor burk med sommarsmak! Körsbär! Finns det något godare?


Mmmmm....Jag ska mumsa en del, men också frysa ner lite att ha till någon god söndagsefterrätt i vinter.

Smaskande hälsningar, Kamomilla

P.s Jag mår bättre för varje dag som går! Benen är gele ännu, och orken inte den bästa, men jag är inte så vansinnigt trött längre och det är så skönt!

12 augusti 2008

Ett litet livstecken

från mig ska ni få. Jag tillbringade 5 dagar på neurologiska avdelningen på sjukhuset, eftersom de äntligen kommit fram till vad som felas. Jag hade av en enda liten elak fästing, fått TBE, även kallad Kumlingesjukan. Det finns inget botemedel till det men eftersom det tenderar att leda till hjärnhinneinflammation (vilket jag hade) eller i värsta fall hjärninflammation, så kräver sjukdomen sjukhusvård.

Men nu har jag fått komma hem till familjen igen. Jag svag så svag och det tar en tid att vänja sig vid det, när man är van att vara mycket självständig och ständigt pyssla på med en massa projekt. Men det är viktigt nu att göra ingenting, att samla krafter för att orka bli frisk. Det kan ta bara några veckor, det kan ta flera månader.

Men jag hänger kvar här och en vacker dag kanske kameran åker fram och inspirationen flödar igen....

Tills dess får ni nöja er med det här. :)

Kamomilla

5 augusti 2008

Ni är såna änglar allihop!

Tack alla ni som besöker bloggen och lämnar så fina uppmuntrande hälsningar! Det värmer mitt hjärta ska ni veta!
Ingen har hittat orsaken till min feber än och jag är lika sjuk som tidigare. I skrivande stund är det sjätte dagen i hög feber. Det tar på orken men jag förösker vara uppe lite mellan varven också. Ryggen vill inte tycka om att bara ligga hela tiden utan hela kroppen blir så mörbultad...
Tänk att ni orkar kika in fast det inte kommer något nytt! Jag lovar att jag kämpar på med att bli frisk! Jag har många projekt som väntar på att jag ska orka slå slipmaskinen igång!

Kram, Kamomilla

1 augusti 2008

Hälsningar från bäddens botten

Jag skulle så gärna glädja mina trogna läsare med ett nytt spännande inlägg, men det går inte. Den mystika sjukdom jag drabbades av för någon vecka sedan har återkommit och febern är så hög att den gör mig svag och yr. Att vimsa omkring med kameran i högsta hugg kommer inte på tal just nu. Jag sätter in lite gamla bilder i repris, jag har fått såå många nya läsare sen jag började blogga, att det kanske ändå känns nytt...
Jag tänkte att jag kan visa våra bästa budgetfynd. Gratis eller nästan gratis har de varit och det gillar jag allra mest! En härlig utmaning!
Vår kryddhylla i köket är gjord av gamla vinlådor. De var gratis, och färgen var en överbliven slatt från ett annat projekt.
Vår köksö är gjord av en gammal källarlucka och köttkvarnen är ett billigt loppisfynd som fungerar perfekt!Vår säng är ett lite lustigt hembygge som kanske passade bättre i vår lägenhet i stan. Men vi har fått en underbart skön äkta futonmadrass av min syster och den är så underbart skön att vi aldrig vill byta!
Köksbordet bytte vi till oss mot en flaska cognac. Det såg inte ut för mycket då, men efter fixning blev det just så bra som vi ville ha det!Containerfynd fick bli gratis blomkrukor. Gubben borrade hål i bottnen givetvis...


Vårt barskåp har varit en gammal rysk ammunitionslåda. Jag målade, textade och gubben fixade en hylla i den. Sen upp på väggen. Inte så hemlig gömma men lite humor måste man väl ha...Vi förvarar akvavit och kryddade brännvin i den av en alldeles speciell orsak...Nämligen det brännvinsbord a´la 1700 tal som vi ibland överraskar våra gäster med. Om du vill veta mer om den traditionen kan du kolla under etiketten "brännvinsbord" i högra balken på bloggen.Våra gardiner på glasverandan har jag fixat gratis av gamla lakan jag fått av en vän.Ja, det var allt för idag. Jag måste vila nu och återfå mina krafter. Mest av allt skulle jag nog vilja veta vad som felas. När man har en tre veckors dunderantibiotikakur på hälften och ändå får 39 graders feber utan någrasomhelst andra symtom, så blir man nog orolig. Blodproven visar inget alls men den eventuella diagnosen är ännu borrelia. Bättre än TBE, en fästingburen hjärnhinneinflammation. Men i och för sig är det är inte uteslutet ännu heller.

Sommaren rinner ur händerna på mig och inget får jag gjort. Det är såå tråkigt.

Om ni inte hör från mig på ett tag så beror det nog på att jag är i vågrät läge i sängen och försöker få tillbaka mitt gamla jag.

Kram, Kamomilla