29 april 2009

Mycket jobb och glada valborgsfärger

Oj Oj Oj! Vad är nu detta? Jo det är lusthusbordet!Jag har för mig att jag i förra inlägget nämde att det är ganska ruffigt?.... Kräver en hel del arbete, men vi är vana med sånt här så vi vet vad vi har att bita i! Och det kommer att balansera upp stolarnas lite modernare former riktigt bra! Mycket jobb men mycket utmaning och glädje!!

Under helgen ska vi nog jobba på det här, för vi vill ju ha det klart så vi ska kunna njuta av vårt lilla hus. Därefter byggs det en pergola framför lusthuset och i vinkel till den kommer gubben att bygga sig ett växthus av gamla fönster. Så att så värst tråkigt kommer vi väl inte att ha...

Valborgsmässoafton på torsdag... Klockan 18 ljuder uppmaningen från Vårdberget i Åbo att studenterna ska ta på sig sina mössor. Kören Brahe Djäknar sjunger in våren. Även jag har letat fram mössan och tar på den enligt gammal tradition, även om ingen här ute i skogen ser mig. Vi ska nog skåla med något bubbligt och säkert inleda grillsäsongen. Kanske en liten brunchpicknik på första maj...

För att det inte bara skall domineras av brunt här idag så ska jag visa lite färger också. Ett besök på loppisen idag resulterade i att jag fick med mig två söta kryddburkar. Jag kunde inte låta bli... det känns ju så barndom med de här (oj, är jag så gammal? ) ;) Och lite skoj att den ena har svensk text och den andra finsk. Jag märkte det inte ens först, är ju så van att leva i en tvåspråkig värld.

De går väldigt bra ihop med de kökstextilier jag fått av min mamma. En duk(?) med skojigt mönster. Kanske en "löpare"?

Och en kökshandduk med ett recept på. "kyckling i vin"

Jag försökte googla på namnet Eeva Lauste-Simola som designat handduken för det hade varit kul att få ett årtal, men jag kom inte fram till något. Härliga retroskatter är det i alla fall och jag ska ta väl vara på dem!

Ha det gott i vårsolen allihop!

Studenter- mössorna på... Glad Valborg!

28 april 2009

Tålamod växer inte på träd...

En titt in i lusthuset där tiden står stilla. Känns det som, i varje fall. Man vill ju att allt ska vara klart genast, eller helst igår! ;) Men faktum är att små framsteg ändå görs. Det är bara det, att vardagskvällarna inte räcker någonstans. Jag vill ju helst vara med hunden, som har saknat mig hela dagen. Så nu blir det bara några små grejer i taget jag kan göra. Gubben gör desto mer, men just nu färdigställer han de sista delarna av trappledstången vid husets huvudingång. Men nu en liten liten titt in i lusthuset där de nymålade stolarna väntar...
Ikeas dyna "BERTIL" på varje stol.
Det ser allt lite väl nytt ut, men kombinerat med det urgamla superslitna klaffbordet som ska flytta in här så kommer det att bli riktigt läckert! Jag har också hunnit måla en "golvlist", för vi bestämde oss för att inte ha någon riktigt trälist i ett så ruffigt rum som detta med grova grova ytor. Kikar man noga så ser man att färgen går ca 10cm upp på väggen från golvet.
Till lusthuset får nog min jätteruffiga kontainerfyndsbricka också flytta. Bara som dekoration. Den är ruffig nog för att passa in där perfekt. Och så ger den kanske det där lilla extra i färgväg.
Den lilla borsten och skyffeln är ett källarynd från tiden i vår förra hemstad.
På väggen vid ingången, i båda hörnen på insidan, har gubben murat i en urgammal rostig stor stor spik, så man kan hänga saker på. Kanske lyktor, eller kanske ytterrocken?

Fönsterlister saknas ännu. Men det och mycket annat ska fixas snart! Första maj, och firandet av Valborg innebär tre lediga dagar som kan ägnas åt att ställa i ordning så mycket som möjligt. Nu är det slut på tjuvkiken. Nästa gång jag visar något från lusthuset ska det nog vara ganska klart. Åtminstone insidan. För länge orkar jag inte vänta mer...

Tills dess, ta det lugnt! Här härjar magsjukan och jag kämpar emot med näbbar och klor. Hitills har jag klarat mig med illamående och magknip och jag hoppas det stannar vid det!

25 april 2009

Målning och fixning

Gubben min har fixat klart kryssen till terassräcket. I sommar ska det målas så det står härliga till! Det är konstigt hur en liten detalj kan ändra helhetsintrycket. Han har också gjort portar vid de båda trapporna, så vi kan ha Svante ute på terassen utan att han smiter iväg. :)
Själv samlade jag loppisstolarna in i lusthuset... (två bruna och tre vita)
...och började måla.
Den svarta färgen blir faktiskt matt bara den torkar. Sen går det säkert bra ihop med de svarta takstolarna och alla smidesdetaljer som kommer med.
Åh, vad jag önskar att jag fick inreda redan, men några detaljer återstår. Sådär som fönsterlister och en målad golvlist och något annat smått. Utsidan ska också målas.

Så borde jag ju hinna städa och fixa, byka och pyssla.... Jaa jaaa. So many things and so little time..
Men vet ni, jag ska faktiskt stjäla lite tid åt mig för att ligga på terassen och sola lite. Min sommar ifjol var kass. Jag jobbade nästan hela sommaren. När semestern äntligen stundade, insjuknade jag i en allvarlig fästingburen virussjukdom och blev sängliggande för nästan hela augusti. Jag hann aldrig njuta av solen eller egen vilotid. Så imorgon struntar jag i dammtussar och tar hand om mig själv istället. Lite måla och fixa, lite kaffe på terassen och så mycket sol!! Så det så!

Kram, Kamomilla

23 april 2009

Tuggat i kanten

När man har en hundvalp i huset så får man leva med vissa saker. Som att stolarna i köket blir upptuggade till exempel... Inte så kul, men väntat. De här får nog fixas något tag. Nya sitsar behövs, men det får vänta.Nu har vi ett hopplock av udda stolar i köket. De här har inga kanter, och de har fått stå ifred.
De här stolarna ser rätt så moderna ut men i själva verket är de från 1930-talet. Gedigen björk, stenhårt och hållbart. Ett fint hantverk utan skruvar eller spikar, bara trätappar. De finns med i min pappas barndomsminnen, kasserades senare till sommarholmen och därifrån räddade jag dem för flera år sedan. De var högblankt rödmålade med miranol (en 70-tals fluga som jag svurit över, för färgen sitter som berget) men jag har slipat dem och målat dem vita. Inga hörn att tugga på här inte...
Prylsamlarväninnan har också bidragit med några stolar. (faktiskt de som Svante tuggat på också) Inga hörn här heller! Haha. Tji fick du Svante!

Han har förresten ett knep han tar till ibland när han får bannor. Han blundar. Kanske tror han att han blir osynlig då? Kolla! Vad fånig han kan vara... *fniss*Och envis Westie som man är, och bor hos envist värdfolk, så blir det ju en del dispyter... Men han är så go´ ändå den lilla filuren. Och vill alltid vara med på bild......eller bara vara där som det händer, måste ju ha koll på läget!
Så till annat tuggat. Eller använt och naggat i kanten kanske? Idag har jag nämligen handlat secondhand. Det älskar jag. För jag kan inte begripa varför man ska sätta dyra pengar på nya saker när det finns drivor av fina väldigt sparsamt använda saker som folk vill bli av med? Idag hittade jag dynor till utestolarna. Kanske inte mina drömdynor, men just nu tillåter plånboken inte några utsvävningar alls. Av dessa fick jag 6 stycken för priset av en, dvs 4 euro.
En väska för 3 euro.
Och promenadskor för några futtiga euro.

Jag är helt nöjd med min dag. Och snart är det veckoslut. Då ska jag måla lusthusstolarna!

Ha det gott tills dess!

21 april 2009

Ljuskrona

En tid hade jag pippi på att göra ljuskronor. Det dinglade av dem lite här och där och en del sålde jag bort. En del har jag gjort om eller smyckat enligt säsong. Änglakronan i min bloggbild (banner heter det väl?) gjorde jag efter en tidningsbeskrivning men ljuskronan på glasverandan är egen design.Allt som behövdes var järntråd, ljushållare för julgransljus, en konstgjord bladgirlang, sidenband och lite kristaller och kulor i fattigmanssilver. Själva stommen, alltså rundeln, är gjord av spännband från byggvaruhandeln.Det här är pyssel som vem som helst klarar av. Det enda lilla knepiga momentet är att forma små tampar av spännbandet, så man har något att knipsa fast ljushållarna i. Här får man använda sin fantasi när man fäster dem. Jag fäste med järntråd. Man måste ju kunna lita på att det hålls, man vill ju inte ha nån eldsvåda heller...
(Bladslingan är från en lustig dörrkrans som jag köpte på loppis och sen pillade sönder.)

De minsta kristallerna är från loppissmycken som jag pillat sönder. Några äkta kristaller gör fina regnbågsfärger på väggen när solen skiner...
Idag har solen tittat fram igen, men i natt var det fyra minusgrader. ombytligt väder som gör det svårt att bestämma vad man ska ha på sig när man åker iväg klockan sju på morgonen...

På onsdag fyller yngre sonen 14 år. Grattis min lilla kille! Jag tyckte du föddes igår!!! Hjälp så åren går...

19 april 2009

Igång igen

Tack för era fina kommentarer till förra inlägget. Var inte oroliga för mig, jag är inte utbränd eller på väg att få ett nervsammanbrott ;) Jag har bara ibland lite svårt att förstå att det är okej att "bara vara" . Det är ju så kul att ha nåt projekt på gång. När jag sen inte har det, så har jag en tendens att tro att inspirationen är borta för evigt... Men jag mår alltså helt bra, och efter en natt med god sömn så mår jag nu ännu bättre. Nu är jag igång igen! Och utan att egentligen ha gjort något så kommer här ett långt inlägg!

Jag har fått en gåva av min far. Jag bara råkade nämna att jag behöver ett stativ till kameran. Och han bara råkade ha ett som han inte kan använda så mycket mer. Och nu blev det mitt! Tack snälla pappa! Jag är jätteglad!!
Idag har min gubbe jobbat ute lite grann. Räckena på altanen är inte helt klara. Kryssen fattas och sen i sommar ska de målas vita. Långbordet från 40-års kalaset ifjol skulle fixas om och utemöblerna monteras. Det blåste vansinnigt kallt och kändes inte vårigt alls, men vi resonerade så, att om allt är klart nu, så kan man bara slå sig ner sen när värmen kommer. Här ska det bli utekök:
Långbordet såg ut såhär i somras:
Jättefint, men med sina fem meter kändes det i längden lite väl klumpigt. Terassen är ändå rätt så smal. Nu är bordet sågat itu och ena halvan blev arbetsyta i blivande uteköket och andra halvan ska stå vid lusthuset. Nu är kryssen i räcket på plats. I alla fall här vid bordet. Resten fattas än. Men det kommer flera, kanske lite varmare dagar...
Här ska grillen stå, ett fint skärbräde o alla möjliga köksattiraljer så man kan göra mat här ute i sommar. Sen nångång. När värmen kanske kommer? För idag var det kallt!!! Men utemöblerna som vi fyndade på superrea i höstas, de monterades upp idag. Men det var nog ingen som ville sitta där...Det blåste en kall vind på 14 sekundmeter rakt in på terassen.
Från det ena till det andra, så har jag glömt att berätta att vi har fått en lampa ovanför köksön. Denna har jag köpt på loppis för en struntsumma. Nu börjar det vara så ljust att den inte egentligen behövs, men en vacker dag har vi ju mörkret här igen. Då behövs det bra arbetsljus.


Min kära man köpte nya kökshandukar åt sig hos Amalias Hem. Han gillar det där lite grova, med ränder i maskulina färger.De kommer från finska Linnova. Gissa hur förvånade vi blev när vi såg vad de hette!!


:D Man blir ju hur glad som helst!

16 april 2009

Att förlåta sig själv

Jag har aldrig varit duktig på att bara vara. Känner för det mesta ett litet sting av dåligt samvete om jag inte har något projekt på gång. Det är ingen bra egenskap, för man riskerar ju att kräva för mycket av sig själv och bränna ut sig.
Så jag ligger i träning. För efter tre nätter med riktigt dålig sömn börjar ju hjärnan vara trött. Jag har inget projekt på gång och nu intalar jag mig själv att det är helt okej. Det är helt på sin plats att slänga upp fötterna på soffbordet och njuta av att inte ha ett måste eller borde eller framför allt ett "jag vill". Jag måste inte sprudla av nya ideer hela tiden...Jag laddar upp för veckans sista arbetsdag och ser om orken räckert till att anta nya utmaningar på veckoslutet.
Nån minimalist är jag inte heller, fast jag så gärna skulle vara det. Tittar med avund i ögat på andra bloggares fina ljusa avskalade hem, men jag kan inte nå det själv. Jag måste ha mina allra käraste föremål omkring mig. Men lite tränar jag i att inte ha det "plottrigt", för det är faktiskt vilsamt för ögat.

Och är det vilsamt för ögat så är det också vilsamt för själen. Nu ska jag "simma runt" i bloggvärlden en stund och njuta av andra bloggares fina inspirerande bloggar. Sen blir det dags att klämma huvudet mot dynan och önska sig en god nattsömn...

Sov Gott!

Edit: Jag vill, efter ett antal kommentarer jag fått, lite förklara mig själv. Jag är mer än nöjd med vårt hem, men eftersom jag i mitt sinne hela tiden bollar med ideer och visioner så avundas jag ibland de som klarar av att hålla ett hem enkelt ljust och avskalat. Men jag inser att det inte är min grej, och är tillfreds med det. :)

K

14 april 2009

Fönsterfunderingar

Vårsolen skiner glatt och avslöjar den hemska sanningen om mina smutsiga fönster... Vad gör man då? Jo man drar ner gardinerna! *fniss* Det blir ett vackert skuggspel att njuta av då.
I vardagsrumsfönstret har ett överlopps litet fönster landat som dekoration. Det är ett gammalt vindsfönster från huset, då det ännu hade små kattvindar uppe i övrevåningen.
..och mot sovrumsdörren lutar ett överblivet gammalt fönster. Jag skulle gärna placera det någonstans och göra ett fint arrangemang, men det vill liksom inte få plats någonstans...Nå, det hittar väl sin plats en vacker dag kan jag tro. Mitt i allt kan man få en ahaa-upplevelse.

Och det där med fönstertvätt- det skjuter jag upp på obestämd tid! Det ska nämligen göras en väg till garaget strax utanför huset. Förra veckan låg här bara dukar men nu har vi stora jordhögar här.

När man börjar böka i dem så dammar det nog ganska bussigt.