30 augusti 2009

Små söta ting

Inga större nyheter att rapportera då pysslandet legat på nollnivå. Men nu börjar jag återfå krafterna och återgår till jobbet imorgon. Ska bli skönt med vardag igen, och jag har saknat mina arbetskamrater som jag trivs så bra med!
Lite stillbilder blir det igen, för annat har jag inte att bjuda på. Här några söta ting från hyllan på toaletten. I påsen förvarar jag lite smått och gott i kosmetikaväg.
På det här gamla askfatet som jag fått av min mamma brukar jag förvara en del av smycken. Vore ju himla synd att fimpa på ett såhär fint fat! (Fast jag röker ju inte!)
Min far har överraskat mig Big Time! Han hade besökt ett loppistorg och köpt de här söta små kryddburkarna! Och nu står de i köket, på kryddhyllan. Tack pappsen, de är söta! Och med svensk text! Det är ju inte helt självklart här i vårt finska land...
Nu tar hösten vid, där sommaren slutar. Vi tänder ljus och myser i mörkret.
Tack och lov är dagarna ganska ljusa ännu. Jag längtar inte alls till de morgnar då jag i kolmörkret kl 7-8 på morgonen ska köra de 30 kilometrarna till jobbet. Och hem sen igen i kolmörkret... Nej det längtar jag inte efter alls! September är okej, ganska ljust ännu, men oktober tar musten ur en. Mitten av November är en tid då alla jultokar (inte minst jag själv) på blogspot vaknar och börjar drömma. Och då ser man framåt. Pysslar skapar och myser så det står härliga till... Och bloggarna fylls av stämningsbilder.

Ny vecka med nya tag. Jag hoppas det sista rosslet i rören ger sig. Nu vill jag bara komma igång!

Ha det gott! Kamomilla

28 augusti 2009

Gardiner

Usch, jag är nog lite krävande jag, för nu har jag i ren frustration över den egna usla orken tvingat gubben i arbete... Jag är envis, det medger jag och han hade dessutom lovat att hjälpa. Att få upp gardinerna i gästrummet var inte något jag skulle ha klarat av själv, så därför har det blivit ogjort. Han lydde snällt (för han är ju bara så godhjärtad) och så fick jag upp härligheten jag så väntat på! Den här dekorationslisten, det vill säga gardinstången, har nog något namn kan jag tro. Den är ju bara en prydnad, själva gardinupphängningen finns bakom den. Nåväl, denna prydnadslist eller whatever den nu heter kommer ursprungligen från huset. (Vet du vad det kallas, så berätta!)
I huset fanns det två med vackra med guldmönster och de finns nu i nedrevåningen. En i sovrummet och en i vardagsrummet.Den här lite enklare var kantstött och söndrig men åtminstone med äkta patina. Och tur hade vi, för den ändbit som trillat av var från sidan som kom mot väggen och den sidans bit skulle inte behövas ändå.
Gardinerna är myggnätstunna Ikeagardiner som inhandlades redan före gästrummet inreddes. 4,95 euro kostade de och tillsammans med den 3 euros vajer som de sattes upp med blev det ju ett budjetfix det här också! Och så kostade ju förstås lite tjat också.. ;)


Men han är ju inte omöjlig, gubben min. Han principknorrade lite men fixade det sen, medan jag bara beundrade skapelsen. I samma veva kom jag ihåg att jag hade planerat ett draperi framför diskmaskinen också. (redan när vi flyttade in...) Jag hade två bitar avsedda för att dölja tvättmaskinen i badrummet, men de blev aldrig använda där. Så jag blinkade med mina "Bambiögon" att kan du snälla?... Den resterande vajerstumpen kom på plats den också! I köket. Framför diskmaskinen.Tids nog blir det ett linnetyg eller liknande framför den, men detta får duga temporärt. Jag gillar inte elektrisk apparatur utan döljer den gärna om än med enkla medel ibland.

Tänk vilket bra team vi var. Inredare Kamomilla och hennes ever so lojala inredningsassistent. Hädanefter vet jag hur vi jobbar! Äsch skämt åsido. Jag vill nog helst göra det mesta själv. Men inte nu. Nästa vecka hoppas jag på att det är sprutt i gumman! Nu tar jag helg. Firar forneldarnas natt med de mina. En sommaravslutning som firas med eldar, facklor och stämning. Nära mina kära, både gamla och unga.

Ha det gott. Kamomilla

27 augusti 2009

Läsmys

Jag ska börja med ett tack för alla fina kommentarer om vårt kök! Roligt med respons!
Här har det inte gått någon speciell nöd på mig fastän sjukskrivningen förlängdes till resten av veckan. Man kan ju glädja sig åt vardagens små glädjeämnen istället. En stund i favoritfåtöljen... Äsch nu ljög jag allt lite. Det är nog Svante som trivs bäst där. Med eget täcke...Fast han makar snällt på sig om nån tränger sig på. Själv sitter jag mest på den lite hårdare stolen där bakom, i arbetshörnan.
Med den mysiga spisen bakom ryggen på mig. I bakgrunden syns tamburen och farstudörren.
Men idag har jag ju trivats i dagbädden igen, för posten kom med ett välkommet paket från AdLibris!
En underbar bok, lika vacker på insidan som på utsidan. Och med en massa ideer som jag gillar!
Och så två ide´böcker som får ideerna att snurra runt och fingarna att klia!
Riktiga karameller för en pysselgalning. Bara jag blir frisk ska jag testa! Imorgon kommer äldre sonen hem för helgen. Ett välkommet besök. Nu när han studerar igen på annan ort är det inte mycket man ser av honom och fästmön.
Snart helg!
Kamomilla

26 augusti 2009

Repriser

Äsch, luftvägsinfektionen vill inte ge sig. Det blir mera hemmadagar och snurrande av tummarna. Jag läser och surfar om vart annat, och försöker låta bli att tänka på nya ideer som ändå inte kan förverkligas just nu. Eftersom jag inget gjort, blir det lite reprisbilder och lite funderingar från frukostbordet eftersom inget banbrytande finns att skriva om nu.
Repriser gör i kanske i och för sig inte något, jag har glatt lagt märke till att antal nya läsare har dykt upp ! Här kommer lite köksbilder...

Med dubbeldörrarna öppna ser man nästan hela köket. Stolarna är inte de rätta utan bara där för att hunden tuggat på de förra. De väntar på nya sitsar nu ett tag.
Till vänster ser man kylskåpet och frysen, de gamla make-over byråerna (finns under länken omgjorda möbler i högerbalken om du vill se hur de såg ut före) och den gamla skänken som tillsammans med gamla fönster blev ett stort stort köksskåp som rymmer en hel massa.
Och till höger vedspisen, gasspisen, diskbänken och diskmaskinen. I vedspisen gräddar mannen de mest underbara bröd...
I mitten köksön, med vedlåren inunder. Detta är makens område, här regerar han! ;)
Jag är väldigt nöjd med färgerna i köket. Och vi är jättenöjda med de öppna hyllplanen vi fixade ifjol. Det blir inte alls smutsigare än i stängda skåp och är mycket enklare att städa. Att ha alla andra saker framme är inte heller något problem. Vi är ju inga minimalister! Och genom glasburkarna ser man vad som behöver fyllas på. Men äldsta sonen klagar över att han slår huvudet i durkslaget när han ska rosta bröd. Han är så sällan hemma numera så han kan inte konsten att ducka på rätt ställe... Själv har jag, med mina 160cm över havet, inga problem alls...
Häromdagen när jag bläddrade i en av de härliga inredningsböckerna (Ett hem för dig -se förra inlägget) såg jag något bekant. Denna kopp... har inte jag några såna i mina gömmor?
Javisst! Fyra har jag, som jag fått av grannfruns mor! Jenaerglas kallas de, och är otroligt tunna. Så lätta och tunna att man är rädd för att ha sönder dem... Jag tog förstås fram en kopp till frukosten igår. Men jag drack kaffe, inte te, vilket de nog är menade för.
Och jag beslöt mig genast för att använda dem mer. Kan ju bli en hur spännande dukning som helst! I och för sig är jag nog mer en anhängare av grova muggar i keramik, men man måste ju göra undantag!

Kamomilla

24 augusti 2009

Bokmal

Här på dagbädden på glasverandan har jag spenderat en hel del av min dag. Jag sträckläste nämligen en bok.
Piller och vitaminer är det som gäller nu, för jag har dragit på mig en rejäl luftvägsinfektion som följd av förkylningen jag hade. Ganska tungt i kroppen, så det är inget problem att göra ingenting... Bara läsa och blogga. Med den dunderkur jag fick borde jag nog bli frisk.
Vad läste jag då? En bok jag fick till låns av grannfrun. Snabbläst men fylld av känslor. Flera gånger fick jag torka tårarna... "Ta livet av mig mamma" är en mors berättelse om flickan som vägrade äta. En sann historia om hela familjens kamp för hennes liv. Läsvärd men ha gärna näsdukar tillhands...
Annat lite lättare som jag förstrött bläddrat i idag var förstås inredningsböcker. Vad annars? Stadens bibliotek är fyllt med intressanta böcker har jag märkt! Åh vad jag gillar den här pärmen! Den är så i min smak!!
Och så en färggrannare bok, ursprungligen från Norge vill jag minnas, men den versionen jag kom över var översatt till finska. Det har sina fördelar att vara tvåsspråkig, utbudet kan blir lite större! :DJag blir alldeles salig av vackra inredningsböcker! Och nu har jag handlat en på nätet också, Från Ad Libris. Några böcker om betongpyssel hamnade nog med i "kundvagnen" också, men mer om dem när de anländer med posten...

Några superbilliga reatunikor blev det från Ellos också, så nu är det köpstopp här ett tag, annars blir det dyrt! Men jag unnar mig något nytt ibland, jag som annars har en garderob som till 85% består av loppiskläder. Till nätshopping går ingen dyrbar bensin, inget impulshandlande av saker man inte behöver och inga dyrbara kaffestunder på stan... Så egentligen har jag ju sparat, inte sant?? ;D

Nu ska jag slänga mig på bädden och vila en stund igen. Kanske med en kopp te, det skulle inte vara så tokigt.

Kamomilla

23 augusti 2009

Bakugn

Nybakat bröd till frukost igen. Jag blir allt bra bortskämd vet ni! Bara min mage kunde finna sig i situationen. Men tyvärr så tenderar kolhydraterna att göra lite bubbel. Men ibland är jag villig att betala priset för vem kan motstå varmt nybakt olivbröd till frukosten?
Han är så duktig och så ivrig, gubben min. Nu har han dessutom tagit tag i ett projekt han planerat redan länge. En bakugn på gården! Ute alltså. Världens pizzaugn kommer det att bli. Och ganska bra när man vill baka under den varma årstiden och inte vill ha det hett i hela huset efteråt. En kallrök ska det komma brevid ugnen också.
Ugnslucka i klassisk form...
Ugnen står mittemot lusthuset och ska slammas och bli vit precis som lusthusets ytterväggar. Här på bilden (som tyvärr är tagen i motljus) syns också pergolan som blev klar i våras.
Själv har jag inte sysslat med nånting alls. Vilket beror på den förkylning jag dragit på mig. Orken är därmed inte på topp precis. Istället har jag läst och slötittat på tv (ovanlighet för mig) och njutit av augustimörkret med tända ljus. Här ett av mina fatfynd som fick bli lampett på glasverandan sedan silverbrickelampetten flyttade upp till gästrummet.
Men helt sysslolös är jag sällan. Jag har ett projekt på gång som inte är fysiskt tungt alls. Kolla här, det här är mitt skrivprojekt som jag jobbat på i 7 år och som jag äntligen har printat ut...
Jag har skrivit om vårt byggande och om livet med familjen under de fem åren som vi höll på. Vad jag ska göra med materialet vet jag inte riktigt än, men efter finslipning och rättelser så får vi väl se. Åtminstone är det ju värdefullt för släktens kommande generationer.
Jag får väl ta en kopp te och sitta i glasverandan och göra små anteckningar. Det är en vacker dag och solen skiner, jag skulle så gärna jobba lite därute med de ogräsfyllda blomlanden, men nu får jag nog bara ta det lugnt och se på när gubben jobbar. Allra helst hade jag ju nog varit ute på sommarholmen, men jag ville inte åka dit och smitta ner mina föräldrar heller.
Det är ljust på verandan! Vilken fin dag!

20 augusti 2009

Annat smått och gott

Av prylsamlarväninnan fick jag för ett tag sen en hel del grejs som hon inte ville ha längre. En del har jag fixat om lite. Som denna vitlökskruka som kändes lite fel i mitt kök. Inte att det skulle vara något egentligt fel på den, men jag gillade inte terrakottafärgen och bilden på, -så enkelt var det. Så nu ser den ut såhär. (hålen fanns där hela tiden, de bara inte syns på första fotot)

Den kostade mig inget och nu är jag helt nöjd med den!

Gubben min bakar och experimenterar i köket. Det är väldigt lyxigt, men för mig som försöker unvika kolhydrater är det ganska svårt med allt det goda som doftar i köket... Nu senast idag blev det rågsurdegsbröd. Jag måste ju bara smaka en liten bit, för nybakat bröd är ju bara så gott!!!

En lite omständig process då han gjorde en surdegsgrund som skulle stå i tre dagar före själva bakningen. Receptet kom från Tidningen Tove, nr 7 i artikeln om Erik Olofson och Rutebageriet på Gotland. Det tog tid men var värt mödan. Bara sååå mumsigt! Otroligt så många smaknyanser ett bröd kan ha!!

Här blir det till att försöka vila bara nu. Förkylningen har inte lättat. Snarare tvärtom. Halsontet har övergått i nästäppa och allmäntillståndet ligger på "hängig". Snart helg. Det blir skönt!

19 augusti 2009

Hjärligt tack!

Prylsamlarväninnan och grannfrun dök upp här i lördags, helt överraskande. De ville komma med en försenad födelsedagsgåva! (jag fyllde i juli men var inte hemma då) En jättefin handsmidd hasp hade de med sig och den var inpackad i en söt påse. Hantverk kan inte packas i nåt annat sa de och de hade så rätt så!
Jag säger hjärtligt tack med att forma detta lilla hjärta..
På loppis har jag hunnit göra en sväng också, men det bjöd inte på några större fynd. En liten silverfärgad bricka köpte jag. Den var egentligen inte sån som jag ville ha utan alldeles för blank...
Så jag tog fram sprayfärgen igen! Så nu får brickan stå på köksbordet, med våra favorit salt- och pepparkar som vi köpt på en loppis i Stockholm för länge sedan.
Och nu är jag nöjd med den! En mässingsljusstake hittade jag också. Lite fläckig så nu återstår att bestämma sig för om den ska putsas upp eller förbli såhär.

Lite flunssig och orkeslös är jag just nu, så några större inredningsskov har jag inte. Gästrummets gardiner ska upp i något skede, bara jag kommer ihåg att inhandla en gardinskena först. Mitt minne är bra men ack så kort...

Nu ska jag bara försöka bli av med halsontet och försöka fösa en smygande snuva bort, så känns allt bättre igen. Just nu känns det bara blä.