30 juni 2011

Reportage x2

Jag skulle lägga in ett inlägg redan i morse, men blogger har bara bråkat igen... usch vad tråkigt att de här problemen upprepar sig så ofta.
Ute i butikerna finns nu nummer 6 av den finska versionen av Drömhem och trädgård. (Toivekoti ja Puutarha) I den har jag hela två reportage med. De gjordes förra sommaren. Trädgårdsreportaget fotograferades av Nina Kellokoski, och ateljereportaget fotades av Dan Strömberg.

Missa inte om du bor i Finland! :)

Kamomilla
p.s Nu finns mitt företag också på facebook! Gå in och gilla Firma Creatella! :)

Blogger on kenkkuillut koko aamupäivän taas- todella ärsyttävää kun nämä ongelmat toistuvat koko ajan. Mutta nyt taitaa toimia?
Uudessa Toivekoti & Puutarhassa (nr 6) on nyt peräti kaksi juttua jotka ovat allekirjoittaneen käsialaa. Puutarhajutussa toimi valokuvaajana ihana Nina Kellokoski, ja Ateljeejutussa paikallinen taitava kuvaaja, Dan Strömberg.

Kamomilla
P.s Tmi Creatella on nyt facebookissa mukana myös- käy tykkäämässä!

28 juni 2011

Hemsidan!

Min hemsida är äntligen öppen! Välkommen att kika in! Med ödmjukhet och spänning ser jag detta födas. Jag har mycket att lära mig ännu, men går framåt hela tiden. Livet är en resa!
Createllan kotisivu on vihdoin valmis! Nöyryydellä seuraan tapahtumien kulkua, kaiken syntymistä. Minulla on vielä paljon opittavaa mutta kehityn koko ajan. Eräänlaista seikkailua tämäkin...

27 juni 2011

Grönt är skönt

På holmen kör min mor det eviga kriget mot sorkarna. Det gäller att odla högt, i lådor helst för att de inte ska känna sig allt för lockade att mumsa i sig allt. Mamma har valt att återanvända några vackra gamla vinlådor till ändamålet. Den köpta ruccolan fösrökte vi rädda med att klämma in den brevid den glada tjohejsanpersiljan, men nej, alla återupplivningsförsök var förgäves. Höh.

Äiti jatkaa mökillä lopputonta sotaa myyriä vastaan. Pitää kasvattaa laatikoissa korkealla, jotteivät pienet tuholaiset kokisi aterianhankintaa liian helpoksi. Äiti on uusiokäyttänyt kauniita puisia viinilaatikoita.
Ostettu rukola kuoli jo matkalla eikä elpynyt vaikka sai kaverikseen iloisen persiljan. Höh.

26 juni 2011

Doft av saltigt hav..

Tack för er fina respons till föregående inlägg! Många funderingar, åsikter och trevliga preppande ord! Egentligen har jag aldrig tvivlat, men jag blev ju lite osäker om det smugit in sig någonsorts negativa vibbar utan att jag märkt det. Jag fortsätter som vanligt, det lovar jag!
Nu har jag varit ute på minisemester i skärgården. Ja, egentligen bor jag ju i skärgården, men för mig känns det inte som skärgård förrän jag kommer ut på öppna fjärdar, passerar kobbar och skär dit man bara kommer med båt. Ser måsungarna vimsa i strandgräset och ser havsörnen segla omkring med den klarblå sommarhimlen som bakgrund. Jag vill känna doften av saltvatten, se Svantes fuktiga nog "fladdra" av alla spännande skärgårdsdofter...
Kiitos palutteesta viime postauksessa! Jatkan samaan tapaan nyt kun tiedän että postaukseni eivät ole olleet negatiivisia ainakaan... :)  
 Olen viettänyt eräänlaista minilomaa saaristossa! Aivan ihana juhannus mökillä. Niin, asunhan minä nyt jo saaristossa, mutta minulle saaristo tarkoittaa matkaa yli avointa ulappaa, saaria jonne vain pääsee veneellä, meren suolaista tuoksua, lokinpoikasten huteraa elämänalkua rantaruohossa, merikontkan liitoa ja sen taustalla sininen, pilvetön kesätaivas... Juhannus oli aivan ihana, Svantenkin mielestä.

23 juni 2011

Har bloggen blivit negativ?

Fick en kommentar i förra inlägget om att mitt sätt att berätta har förändrats? Och en fråga om jag verkligen vet vad jag vill? Tja- vad ska jag säga?? När man bloggat i nästan fyra år, blir det ju lätt så att man vill variera sig. Jag kan inte göra möbelmake-overs i evighet, pyssla eller möblera om varje dag, bara för att ha nåt att skriva om. Det var ju annat då i början, när vi just hade flyttat in, vi hade ett helt hus att fylla! Skulle jag hållit på likadant tills nu, skulle vi nog drunkna i grejer. Och i och med att hälsan svek och jag bytte yrke har ju jag också förändrats! Inte så konstigt det heller va?

Att jag just dragit igång mitt företag på allvar efter att det varit en ganska sporadisk bisyssla, gör ju att jag är rätt så upptagen nu. Att få igång allt och nå de rätta kontakterna kräver tid och arbete och insats. Att det märks på bloggen är väl naturligt?? Jag vet verkligen att detta är det jag vill, jag har verkligen målmedvetet styrt fram till det här. All stress har hitills varit positiv, jag har redan sålt mer reportage än jag vågat hoppas på, så jag är lycklig! För visst är man osäker med förtagandet i dessa tider.. Jag är ledsen om nu någon inte har kunnat läsa i mina inlägg att jag är nöjd och glad? Innehållet på bloggen tänker jag då inte be om ursäkt för. Jag är mig själv och skriver om det som jag känner för och som händer här hos oss.

Nu önskar jag er, alla mina läsare en glad midsommar! Bildcollaget gjorde jag en dag i maj, när skolan hade slutat och jag kände att jag ville göra nåt kul ute vid lusthuset! Allt är fixat med loppisfynd! jag önskar ju det skulle vara sådär just nu, men det stormar faktiskt ute just nu... 
Skål på er! För nubbe blir det väl?
Kamomilla


Sain viime postaukseen anonyymin kommentin, siitä että tyylini kirjoittaa on muuttunut, ja kysymyksen että teidänkö mitä minä haluan? No, mitä siihen vastaisin? Olen kohta neljä vuotta tätä blogia kirjoitellut. Jos vieläkin tekisin huonekalutuunauksia, askartelua ja sisustaisin uudelleen kaikki huoneet koko ajan, hukkuisin tavaroihin! Kun terveyteni petti, ja vaihdoin ammattia, muutuin minäkin- onko se niin outoa?  Ovatko postaukseni nykyään negatiivisia?

Tosiasia on, että yrityksen muuttaminen sivutyöstä kokoaikaiseksi työksi vaatii aikaa ja hurjaa panostusta. Tottakai se johtaa siihen etten ehdi, enkä pysty postailemaan samanlaista juttua kuin ennen. Voin kuitenkin vakuuttaa että olen tästä stressistä hyvin onnellinen vaikka yrittäjyys kyllä vähän pelottaakin.  Voin hyvin, yritys on myynyt enemmän keikkoja kuin uskalsin toivoa ja rakastan tätä työtä! Olen pahoillani jos se ei ole lukijoille välittynyt? Postausaiheista en pahoillani ole, kirjoitan siitä mitä elämässäni ja talossamme tapahtuu. Tiedän todellakin mitä haluan, olen määrätietoisesti jo puolitoista vuotta tähdännyt tähän. Ihan oikeesti.

Toivotan teille kaikille hauskaa juhannusta! Kuvakollaasin tein toukokuussa kun koulu oli loppunut ja kaipasin hassuttelua. Laitoin pihajuhlat pystyyn itsekseni pihallamme. :) Kirpputoritavaroita tai muuten vaan kierrätettyä ihan kaikki! Nyt kaipaan kyllä aurinkoa mutta ulkona myrskyää..
Kippis ja hauskaa Jussia!
Kamomilla

21 juni 2011

Torrt som i öken

Jag har en sån bloggtorka att det är rent förfärligt. Men tja, det beror nog på att jag mest jobbat de senaste veckorna och alla annan tid har gått till att försöka få ihop en snygg hemsida. Och ja, till familjen och hushållet förstås också. Här bjussar jag nu, i brist på annat, på en bild som kommer till hemsidan. En väninnan lånade snällt ut sitt hem för fotografering.
kamomilla
Nyt ei tahdo postausideoita tulla, ei sitten millään! Kai se johtuu siitä että olen tehnyt todella paljon töitä viimepäivinä, päähän ei mahdu muuta. Sitäpaitsi valmistelen kotisivuani joten ajatukset on muualla. Tässä kuitenkin eräs kuva joka tulee kotisivulleni. Eräs ystävätär oli ystävällinen ja lainasi kotiaan minulle kuvia varten.
kamomilla

18 juni 2011

Bokholk

Det var roligt att se att min far tagit i bruk den julklapp som gubben min fixade åt honom till senaste jul. Nu hänger den på stugväggen och verkar vara i flitigt bruk. Bokholken var en grej jag hittade i blogglandia, och till en bokmal som min pappa passade den utmärkt!
Kamomilla

Isäni sai mieheltäni kirjapöntön joululahjaksi ja iloksemme näimme että se on löytänyt oman paikkansa kesämökissä. Malli löytyi blogimaailmasta, en muista tarkkaan mistä, mutta helppohan se kuitenkin oli. Hauska nähdä että on jo ahkerassa käytössä!
Kamomilla

15 juni 2011

Bråda dagar

Jag har inte så mycket tid för bloggen just nu. Har några tusen foton att plöja igenom och ska välja de bästa till tidningarna. En hemsida har jag under arbete och tre reportagetexter som väntar på att bli skrivna. Men det är positiv stress, jag njuter av situationen men beklagar att jag inte har så mycket tid att blogga just nu. Men sommaren är ändå en tid då man inte läser bloggar så flitigt heller, eller va? Man spenderar sin tid ute i trädgården eller vid havet eller nåt annat skoj..

Min man har jobbat övertid i en och en halv månad nu och det har blivit lite si och så med maten. Jag KAN laga mat, men det är inget jag brinner för. Så skylten i köket passar rätt så bra in i dag. :D
Kamomilla

Kiirettä pitää ja olen tällä hetkellä melko huono tekemään postauksia tai lukemaan muiden postauksia.Tämä on kuitenkin positiivista stressiä, on mukavaa että töitä on riittänyt!
Miehen ylitöiden takia olen myös ollut keittiövastuussa. Osaan tehdä ruokaa mutta en intohimolla joten tuo kyltti on aika osuva tällä hetkellä! ;)
Kamomilla

12 juni 2011

Reportageresan

Ja, ni fick redan lite se hur det var under arbetsresan upp till Österbotten- men här kommer mer!
På torsdag reste jag iväg. Övernattade hos vännen Ingela och hennes man. Vi satt ute på kvällen och pratade. Det är mycket man ska hinna igenom på en kväll och vi ses ungefär en gång i året... 
Följande dag jobbade jag hos Linda (se föregående inlägg) och fick även övernatta där. Tack alla snälla människor, det är inte bara trevligt att slippa bo på hotell- det är också härligt att få umgås med er!!

(Klicka på bilden så blir den större)
Sen reste jag vidare till Gammelgård och fotade hennes hem. Ett underbart lantligt hem med just den rätta sommarkänslan! Och vet ni, till min lycka hade butiken LUNDAGÅRD öppet när jag körde förbi på hemvägen.

Tyvärr hade jag 500km och sju timmar körtid framför mig så jag han bara rusa in och ut.. Nästa gång ska jag ta mig tid att handla också. Nu vågade jag inte ens titta på nåt för i den butiken ska man ha tid och välja med kärlek!! men det var roligt att träffa Aja!!

Landade hemma igår kl 21.30, totalt slut i huvudet av två jobbiga dagar, genomsvettiga halvvakade nätter och sju timmars sittande i bil. Somnade lyckligt och sov till halv tio idag... Härligt!
Kamomilla

Uupuneena saavuin eilen kotiin kolmen päivän reissun jälkeen. Yövyin ystäväni Ingelan luona ensin , ja sitten ajoin Lindan luo seuraavana päivänä. Meillä oli Ingelan kanssa paljon juteltavaa- tavataan vain kerran vuodessa ja juttua riittää siis..Sain yöpyä  Lindan luona perjantaina, ja meillä oli tosi hauska ilta. (edellinen postaus) Olen onnellinen näistä uusista ystävistä joita saan työni kautta tavata!
Launtaina lähdin Gammelgårdiin jossa kuvasin koko päivän. Ihana koti, oikein aidosti maalaishenkinen! Kotimatkalla huomasin ilokseni että Lundagårdin íhana puoti oli auki joten poikkesin todella pikaisesti sielläkin. Seuraavalla kerralla menen oikein ajalla sinne, sillä siellä pitää rauhassa valita ja katsella..
Linkit näihin yllämainittuihin paikkoihin löytyy tuosta ruotsinkielisestä tekstiosiosta. En jaksanut enää linkittää uudestaan- haluan ulos aurinkoon! ;)
kamomilla

10 juni 2011

På reissu

Hälsningar från ett soligt och stekhett Österbotten! Jag har haft en underbar dag hos Linda. Jag älskar verkligen detta jobb! Man får träffa så underbara människor och se så fina hem!

Kamomilla


Terveisiä Pohjanmaalta! Kuumaa ja helteistä on ollut...huhu. Mutta minulla on ollut ihana päivä Lindan luona. :) Rakastan tätä työtä! Saan tavata ihania ihmisiä ja nähdä  kauniita koteja!
Kamomilla

8 juni 2011

Reportageresa

Mitt företag och jag lever spännande tider nu. Jag gör mitt bästa för att hitta spännande hem och framförallt få dem sålda till intresserade magasin. Nu åker jag iväg på arbetsresa några dagar för jag har två förhandsbeställda reportage att göra uppe i Österbotten. Det kommer att bli tungt och varmt men jättespännande!

Kameran, stativet, diktafonen och kartan är packade!! (därför en dålig mobiltelefonbild ;) Om jag hinner så rapporterar jag från resan :)
Kamomilla

Edessä muutaman päivän työmatka Pohjanmaalle. Firma elää jännittäviä aikoja nyt, ja teen kaikkeni jotta löytäisin mielenkiintoisia koteja joita tarjota lehdille jutunaiheeksi. Nyt menen tekemään jo tilattuja juttuja ja jännältä tuntuu! Kamera, jalusta, nauhuri ja kartta on pakattu! (siitä syystä huono kännykällä otettu kuva ;)
Varmasti tulee olemaan rankkaa, kuumaa mutta myös hauskaa!! Jos ehdin teen myös postauksia matkan aikana...
kamomilla

6 juni 2011

Syjobb

Jag fick överta ett par stolar med söndrigt tyg. Först blev det tvätt (de hade stått på en vind) , sen klädde jag av tyget och sydde sitsar av gammalt jeanstyg. När jag väl kom till ryggstöden passade inte tygbitarna jag klippt och allt blev lite fel, så ännu är detta projekt bara halvvägs... Men kanske jag en vacker dag biter ihop igen och fortsätter?  Så vad lär vi oss av det? Att Kamomilla inte alls alltid är så himla flitig och genompysslig! ;)
 (Ja ni ser att jag satt ute på den än så länge opyntade terassen. Tallpollenet yr i luften så inredandet där får vänta än ett tag.)

Sain kaksi tuolia joita olisis tarkoitus kunnostaa. Sainkin jo istuimet ommeltua, mutta siihen se sitten jäi. Käytin vanhoja farkkuja sillä mikään ei ole niin vahvaa kuin farkkukangas! Selkänojapalat eivät onnistuneet ja minun into lopahti... Mutta kyllä minä taas joku päivä tartun haasteeseen!
Kamomilla

5 juni 2011

Sommarmat och loppisdukning

Igår åt vi ute i solskenet, på terassen. Uteköket är inte iordningställt ännu, vi väntar att tallblomningen ska vara över först, annars får man ett himla sjå att tvätta bort allt det gula som lägger sig över grill och kärl och parasoll...ja ni vet.
Jag dukade ute med loppisfyndade kitschigt guldiga bordstabletter och med mina nya loppisfyndade fräscha gröna glas. Den lilla pressglaskannan och silverbesticken är också loppisfynd. Duken är farmors gamla och karaffen likaså. Mannen min var kocken bakom det hela, som vanligt.
Till förrätten blev det ett lätt och fräscht rosévin och till huvudrätten ett fylligt rödvin. Gott gott, det kan jag lova!
Kamomilla

Ihanaa kesäruokaa terassilla. Ulkokeittiö ei ole vielä käytössä, odotammen kunnes männynkukinta on ohi, muuuten pitää kaikki taas pestä uudestaan...
Tein kattauksen kirpparitavaroilla. Kultaiset pöytätabletit ja vihreät viinilasit ovat viimeisimmät löytöni mutta mysö aterimet ja pikku lasikannu ovat kirpparilta.
Alkuruuan kanssa roséeta ja pääruuankanssa täyteläistä punaviiniä. Kyllä oli hyvää!
Kamomilla

3 juni 2011

Skattjakt

Jag fick gå skattjakt igen och hittade en pläd av mormorsrutor. I ljuvliga färger! Nu är jag så glad så, ska ni veta! Små saker kan få en att skutta av glädje! :)
Och så kan jag inte låta bli att visa hur vackert det är längs med min morgonlänk. Aningen dimma och så det gröna! Jösses.

Med ett "klick" blir bilderna större!
Kamomilla

Kävin taas etsimässä aarteita ja sain käsiini tämän ihanan pikku torkkupeiton. Ah mitkä värit- rakastuin heti!
Pienet ilot meikäläisellä :)
Pitää vielä näyttää miten kaunista meidän nurkissä on. Tai siis ei meillä, mutta matkan varrella. Kuva on aamuiselta lenkiltä koiran kanssa. Pieni sumu ja tuo ihana vihreys!
Hiirenklikkauksella voit suurentaa kuvaa!
Kamomilla

2 juni 2011

Tacksamhet

Häromdagen, när jag var ute på hundpromenad, lyssnade jag på radio. De talade om tacksamhet, och lät lyssnarna kommentera. Det väckte en massa tankar hos mig. Jag tänkte på förra vintern då min man tog hand om hem och familj medan jag studerade. Hur oändligt tacksam jag är för det. Just nu jobbar han nästan dygnet runt med ett jobbprojekt som måste bli klart fort och jag får känna lite av den ensamhet han kände under vintern. Det gör mig förstås ännu mer tacksam och ödmjuk för vad han stod ut med.

Sen gled tankarna vidare till annat. De där små tingen vi lätt tar för givet men som gör att livet känns gott. Vänner, släkt, barn, en solig dag, bra musik, ett gott vin, hälsa, mys... ja i stort sett vad som helst!
Jag gjorde en mobil av mina tankar. Så fick jag användning för den gamla lampskärmen jag nämde tidigare.
(Kartongen kommer från mellanskivorna i vinlådor- bara att fråga på Alko/ Systembolaget)

VAD får dig att känna tacksamhet???
Kamomilla

Radiossa puhuttiin kiitollisuudesta ja ajatukseni lähtivät pyörimään. Tunnen valtavaa kiitollisuutta miehelleni, siitä, että hän hoiti kotia ja perheenjäseniä sillä aikaa kun minä opiskelin muualla. Nyt hän puolestaan tekee hirmu pitkiä päiviä, ja minä saan maistaa sitä yksinoloa mitä hän kävi läpi talven aikana. Ja kiitollisuuteni vain kasvaa kun ymmärrän miltä tuntuu odottaa toista kotiin ...
Tein mobilen ajatauksistani ja vanha lampunvarjostin sai uuden elämän...
Mistä sinä olet kiitollinen??
Kamomilla