29 april 2008

Om dygnet hade 48 timmar...

...så skulle jag hinna läsa era bloggar också, men nu kikar jag bara hastigt in.
Lite småstressigt är det just nu, och jag önskar jag hann med bloggen lite mer, men ibland måste man prioritera. Men jag tänkte jag ska ge ett litet livstecken i alla fall.

Jag skrev för någon vecka sedan om våra stolar i vardagsrummet. De var slut. Hopplöst slut, och vi kunde bara konstatera att vår nuvande ekonomi inte skulle klara av en så stor renovering av dem. Inte just nu i alla fall. Fjädringen är helt slut nämligen och det är ju ett större jobb. Att katten sen misshandlat dem är en sak för sig också...
ja, ni ser ju själv... Vi har älskat den modellen och visst hoppats på att få dem i skick, men vi sparar dem och en vacker dag så kan det bli något fint av dem igen!
Sen en dag när jag på skoj kikade in på återvinningscentralen så såg jag dem.. Våra nya stolar. Kan inte fatta att de stod där, bland allt SKROT och bara väntade på oss. Inte våra drömstolar men nog så passande till vår skänk att jag måste köpa dem! Helt som nya, inte en skråma, repa eller fläck! Jag tror någon gammal mormor har haft dem som finstolar i sin salong eller något, för de var verkligen inte synligt använda. Och kostade bara 22 euro styck!
Och jag tycker de passar så bra in här. Tills vi har råd med annat.

De är attans sköna att sitta i också. I de förra sjönk man ner till golvnivå och fick fundera på draghjälp när man skulle upp... ;)

Och nu har jag skaffat en spray som katten avskyr så nu får det inte klösas mer!

Ha det härligt i vårsolen! Här i Finland firar vi Valborgsmässoafton imorgon, men för mig går det ganska långt i arbetets tecken. Glad vapp!

Kamomilla

27 april 2008

Nya vindar

Nu har jag startat smyckesbloggen! Lite spännande är det att se om det finns intresse. Efter tid och möjlighet kommer jag att lägga ut mer, och kanske andra alster som tex små akvareller eller skyltar, vi får se hur tiden räcker till. På mitt riktiga jobb börjar högsäsongen nu, så jag kanske snart önskar att dygnet hade 48 timmar...Du hittar min smyckesblogg här:http://kamomillastidlosating.blogspot.com/

Den nya köksklockan har fått sin plats ovanför köksdörren (det enda passande stället) Jag är riktigt nöjd!


Ny vecka, nya utmaningar och nya möjligheter. Här i Finland firas Valborgsmässoafton på onsdag med skumvin och festligheter. Själv ska jag ta det lugnt för på torsdag ska jag närvara på mitt gudbarns konfirmation. På fredag får vi besök av bloggarvänner och det ska bli riktigt kul!

Ha det gott!

Kamomilla

24 april 2008

Kärlek vid första ögonkastet

Det fick jag uppleva igår när jag besökte närmaste stad för mitt andra jobb. I en billighetsaffär hittade jag den köksklocka som jag vet att bara har väntat där på att bli upptäckt. Alla som vet vilka färger som dominerar i vårt kök förstår väl varför...Den har inte hunnit upp på väggen än, men jag måste ju visa den genast, jag gillar den så mycket!
Min prylsamlarväninna överraskade igen med att ge mig en påse med saker. Den innehöll små kakformar, ni vet såna man kan använda till allt möjligt annat än bakning också. Till exempel till att göra dekorationshängen av. Härligt slitna är en del av dem och hon känner mig så väl att hon visste att jag skulle gilla de slitnaste mest!

Hon är så snäll hon, min vän...

Jag besökte loppis också, men hittade inget gammalt och nött. Men någon ville för en billig slant bli av med sina IKEA burkar och jag var inte sen att nappa! Två mammutstora och två små. Jag gillar de här, och nog är det bra med burkar när man bor på landet bland alla småkryp! :D


Jobba ska jag ganska mycket under en vecka nu, så jag får väl se hur mycket jag orkar blogga... Får se.

Ha det gott tills vi ses igen! Kamomilla

22 april 2008

Bland byttor och kastruller

Nu börjar det vara dags att tänka på sommarblommor. Jag som ännu inte har någon trädgård, (snarare en krigszon därute efter byggtiden), får tänka till lite. Vi ska inte ha nån större gräsmatta eller blomland, vi bor på en tallskogstomt. Jag tror det blir ganska långt till att satsa på blomster i olika krukor och byttor och så ska vi faktiskt testa på att odla örter i en gammal träbåt som ska stå invid terassen.

Idag har jag fyndat gamla krukor, nej förlåt- gamla kastruller.
Eller egentligen många! Fyra stycken för att vara exakt..
I metallinsamlingen låg de! Vi har helt splitternya RENA uppsamlingskärl så det var inte så farligt som det låter (och in i huset kommer de ju inte.) Sonen plockade upp dem åt mig och meddelade stramt att mamma, här går gränsen för vad jag ställer upp på för dig... Oj, förlåt min son, men jag bara måste ha din hjälp jag är ju så kort. ;)
Jag tror det blir bra till sommaren med vita blommor i. Jag måste ju testa med min fuskblomma, vad tycks?
Här en annan bytta som jag fyndade på loppis i lördags. Den bor i vår farstu just nu.


Jag önskar att det alltid skulle vara lika städigt som på bilden, men höm höm det är det aldrig...


Ha det gott! Kamomilla

20 april 2008

Nya fynd

Förra veckan besökte jag en återvinningscentral och fyndade två stolar i otroligt gott skick. Innan jag åkte därifrån fastnade min blick på en ram. Ett slags tittskåp, med en bukett inramad. Kanske någons brudbukett? Den såg inte så fin ut där bland allt skräp och inte är man ju intresserad av någon annans gamla bukett heller, men jag såg att ramen nog hade potential. Den var dessutom i otroligt gott skick.

Jag tog loss baksidan, satte dit en bit av vår vardagsrumstapet och fäste mina första små skor på skivan. Så nu har jag en helt annorlunda tavla! Tyvärr syns det inte på fotot att tapeten har ett vacker pärlemorskimrande mönster.Jag fotade den i sovrummet först, men den hamnade nog ändå sen uppe på hatthyllan i vardagsrummet. Om den stannar där, vet jag inte. Jag har en tendens att flytta omkring på saker tills de hittar sin plats...

Jag övervägde först att måla den beige kanten runt också vit, men det kan ju hända att det blir klottigt och mindre vackert, så jag tror faktiskt att den får förbli såhär. Jag gillar den.


Stolarna ska jag skriva mer om en annan dag, man måste ju se till att ha bloggmaterial i framtiden också!


Tack för att du tittade in!

...och ett stort tack till alla som kommenterat det förra inlägget som handlade om vår bastukammare. Roligt att se vad ni tyckte!

Kamomilla


18 april 2008

Bastukammaren, vår hat-kärlek

Nu är det dags att berätta lite om bastukammaren! När vi för fem år sedan började bygga, började vi med att slå upp en gårdsbastu med en liten kammare och ett litet omklädningsrum. Vi bodde på annan ort och bodde sen i bastukammaren när vi besökte bygget på helgerna.
Det sista halvåret bodde vi där på heltid eftersom min man och jag fick jobb på landet och barnens skola tog slut i stan. Vi sålde stadshemmet, magasinerade vårt hem och flyttade in med bara det nödvändigaste i vår 12 kvadratmeter lilla bastukammare. Det var trångt, det kan jag lova!

Omklädningsrummet fick tjänstgöra som kök under byggåren. Det var compactliving till max ska ni veta, men vackert var det inte...Vi sov i våningssäng och på vikmadrasser, men först måste matbordet monteras ner för natten.

Detta var vårt kök...

Jag hade diskho med varmvatten, microugn, EN gasplatta och ett kylskåp! Men inget utrymme... Allt var trångt och smutsigt men någorlunda fungerande..Nu har det forna köket blivit omklädningsrum- det som det var från början menat till! Och nu är det rent och fräscht. Brevid bänken är dörren till bastun.När vi flyttade in i huset blev bastukammaren ett tillfälligt förråd, men sen skulle vi börja renovera eftersom slitaget med 4-5 personer boende på minimal yta var stort. Det såg för bedrövligt ut hela vintern men vår ork var slut och vi fokuserade på att anpassa oss i nya hemmet istället.




För någon månad sedan tömde vi ut allt, och fixade nya ytor och nya system. Fortfarande med en mycket liten slant. Det mesta är återanvänt, loppisfynd eller saker vi fått. Så här ser det ut nu:
Lite skillnad eller vad? Det känns så rent och fräscht och nytt. Golven är helt nya, gjorda av byggrester från vår övrevåning. Vaxade med osmocolors färgade vax. (också en burk som blivit över)
Bordet är här bara tillfälligt, min man ska bygga en fin förvaringskista som jag ska måla vit. Sängarna är gamla gamla arme´sängar och min pappa och min farbror har faktiskt sovit i just de här sängarna när de var små! Spegeln och klockan är en gåva av min prysamlarväninna och hennes man (det är han som gjort dem)

Jag gillar den här marina sommarstugekänslan. Som att vara på holmen men ändå inte.. Här kan man sitta och njuta en stund efter bastun, och här kan också gäster övernatta.


Jag är så glad åt att det är klart. Den sista tiden, i kalla oktober , just innan vi fick flytta in i huset, var jag nära att kollapsa av utmattning och stress. Att få "blåsa ut" det här rummet som jag då var så trött på, har varit en helande process. Ett steg i att få orken tillbaka. Nu kan jag bara konstatera att det som inte tar livet av en- gör en starkare. Jag tror jag är en seg jäkel!


Nu ska jag njuta av fredagen, och av en helt ledig helg!


Kram till er alla! jag läser ALLA kommentarer men till alla hinner jag inte titta in...

15 april 2008

Stolkjol

Jag har knappast gjort någon hemlighet att det är budgetlösningar som gäller hos oss, deltidsanställd som jag är. Det är ganska jobbigt ibland, men jag anser ändå att just det är källan till att våga göra annorlunda lösningar istället för att rusa åstad och bara köpa saker. För har man pengar- ja då kan man handla precis vad man vill. Men har man inte- får man göra om saker till vad man vill och ha kul medan man gör det! Ibland blir det bra- ibland inte...Den här stolen köpte jag på loppis när min nacke varit låst i en vecka av att vi inte hade en höj- och sänkbar stol vid datorn. Retro så det förslår- men kanske inte helt rätt just här...


Jag drömmer om en stol i trä, typ en sån som muminpappan satt och skrev sina memoarer i. (gubben min drömmer lika mycket om en sån, men våra plånböcker säger: Dream on!)



Jag har ju min nya vän och "bror", Brother The Symaskin och en massa stuvbitar, så nu har stolen fått nya kläder!




Bra eller inte? Jag är nöjd för stunden och faktum är ju att jag får nöja mig med det! Det kostade mig inget annat än en halv timme vid symaskinen i alla fall!



Nästa gång blir det bilder från den nyrenoverade bastukammaren. Lite försmak får du av bilden längst uppe i högra hörnet. Sommarstugekänsla i marin stil för en billig slant. Nu längtar jag verkligen efter sommaren!



Välkommen tillbaka snart igen!



Kamomilla

14 april 2008

Lotten har dragits!

Hälsningar från blogghörnan här i Villa Kamomilla! Jag är stum över antalet besökare som lämnat sina tassavtryck eller kontaktat mig via e-mail -för att inte tala om hur snabbt siffran klättrat uppåt efter att igår kväll slagit det jämna talet 40 000. Tusen tack till er alla för fina kommentarer och värmande e-post som får mig att se hur mycket det här allt är värt!


Kolla glaskupan på bordet! Där ligger lotterna och väntar!
Sonen fick dra en lott...
Kolla vad det stod på den!! Grattis!!!
Lantlivs Anette- smycket är ditt! Skicka mig din adress via min e-mail (finns i högra balken av min sida) så ska du få det hemskickat.

Här är det än en gång -smycket Anette ska få:

Ett enormt tack till er alla som tittar in här nu och då eller kanske till och med dagligen! Jag hade aldrig trott att bloggande kunde vara så här givande! You make my day! Ni är värda en kram allihop!


Kamomilla


12 april 2008

Jubileum

Eftersom min besöksräknare precis här i dagarna smäller jämna 40 000 besök så har jag beslutat att jag ska ha en utlottning.
Alla som lämnar ett tassavtryck, dvs en kommentar till detta inlägg, är med i utlottningen av ett smycke som jag tillverkat av en gammal silversked.

Deltagare som inte har en egen blogg kan anmäla sitt deltagande till e-mailadressen

tidlosating@gmail.com

Tiden för deltagandet går ut på måndag kväll, kl 18 finsk tid och kl 17 svensk tid.

ha ett härligt veckoslut! Själv ska jag måla lite i bastukammaren som snart är färdigrenoverad!

Kamomilla

7 april 2008

Om jag inte får som jag vill...

så fixar jag så att det blir så som jag vill! (Vadå envis alltså?...)

Dessa väggbyttor (vet ju inte vad de heter) *fniss* köpte jag för en tid sedan. Det fanns inte två vita så det fick bli en turkos och en vit. Det gick bra så länge jag hade dem på arbetsbordet i köket, men nu ville jag ha dem upp på väggen. Det turkosa passade inte alls ihop med den blå panelen. Suck. Nå, jag tog ett stadigt grepp i penseln och svung! så hade jag fixat det!
Helt okej att de är olika färg, de ska nämligen innehålla olika sorters redskap. Den vita är för köksredskap i trä och den andra ska vara för köksredskap i rostfritt eller plast. Vi gillar egentligen inte plast, men ibland är det ju himla praktiskt.
Jag har sytt ett draperi till vinden. Brevid min pysselvrå finns en del av en gammal kattvind. Där förvarar vi en massa bråte som egentligen borde röjas bort... Draperiet är gjort av en gammal IKEA-gardin och skarvad med äkta gammalt bolstertyg. Det räckte till några kuddar också. Nån dag ska soffan få ett ljusare överdrag, men man får väl se när det blir av.

Här bara regnar det. ganska trist, men inte mycket man kan göra åt det. ni gör mig glada varje dag, med era besök och härliga kommentarer. Jag vill också önska alla nya besökare välkomna! Kul att du tittar in!

Kamomilla

6 april 2008

You´ve got mail!

Jag skulle så gärna ha satt in bilder av en solig altan men vet ni, det har regnat hela dagen... Men jag ville så gärna visa vad det blev av den den slitna dörren jag vissade i förrförra inlägget så jag fotade i alla fall.
Nu står dörren på altanen. Bara som dekoration, ingen funktion har den. Gubben min skakade på huvudet men placerade den snällt där i alla fall. Så skruvade han fast vår gamla postlåda utan att knorra också.
Okej okej, jag erkänner, blommorna är ju inte riktiga. Men jag ville ju ha blommor där i lådan, och ännu är det inte riktigt dags att sätta ut några riktiga. Det här fick bli ett test om det ser okej ut... Till sommaren blir det kanske äkta blommor sen. Kanske. *fniss*

Postlådan är, surprice surprice, ett loppisfynd! men det var för många år sen. Den har legat undanstoppad i vårt lager i fyra år, men nu fick den komma fram.

Till sommaren ska det bli mera blommor i krukor runt omkring dörren. Jag är inte någon trädgårdsentusiast alls, men jag ska försöka göra mitt bästa för att göra det mysigt. Det ska vara så enkelt som möjligt. Jag är nämligen duktig på att ta livet av blomster. Sorry.

Det var allt för idag. Nästa gång ska jag visa vad annat jag har på gång.

Till dess- ha det gott!

Kamomilla

4 april 2008

Gardiner till glasverandan

Nu är de klara! Gardinerna till glasverandan alltså. Det blev en budgetversion igen, av den enkla orsaken att det är ett måste. Men jag har ju min snälla prylsamlarvän som gett mig gamla lakan och tyger som är hur bra som helst att återanvända. Och så blev det upphängning med rundstavar och några krokar.
Min härliga nya symaskin har definitivt betalat sig redan, det är helt klart! Och fast jag inte är så himla duktig eller petnoga så är det ju så roligt att kunna njuta av det man åstadkommit. Nu kan vi se på tv på soliga vårkvällar utan att bli bländade av den starka vårsolen. (Fast egentligen är vi väl inte så mycket tv människor, och speciellt inte på sommaren, men man kan ju dölja sina smutsiga fönster då istället!) :)

Man kan välja att lämna dem lite halvvägs...
eller släppa dem ända ner...
Men till vardags ska de vara upprullade som korvar för vi vill ju se så mycket som möjligt att våra fönster.

Ingen ny gardinide´ det här men eftersom den använts i hundratals år så måste den väl vara bra? Och dessutom har vi ekologiska gardiner då återanvändning är tidens melodi!

Det var allt för idag! Tack för att du kikade in. Mätaren närmar sig 40 000 besök och det är jag ju så otroligt glad för! Har riktigt svårt att förstå hur den tickar så fort!

Kamomilla

1 april 2008

Bortrest

Just nu är jag på annan ort, på mitt andra arbete, så jag har inte så mycket pyssel på gång. Men när jag väl kommer hem så lossar det nog. Igår när jag ännu var hemma sydde jag gardiner till glasverandan. Det var egentligen inte meningen att ha gardiner där, men vi har nu bara upptäckt att det behövs i alla fall. Bara jag får upp dem i slutet av veckan så ska vi se om jag vågar visa upp dem.

En gammal dörr väntar på mig därhemma. Den är verkligt shabby och kommer att stanna utanför huset, men tids nog ska jag visa vad jag ska göra med den...

Nu skakar nog mina föräldrar bekymrat på huvudet, medan alla shabbyinredare väntar med spänning på att se vad den ska användas till, inte sant?

I min soppskål är det rysligt grönt nu. Jag planterade ärter i längtan efter någonting grönt nu när påskgräset dött bort. Och det bara växer och växer...

Jag bara längtar efter att få åka hem och pyssla med eget nu! Få upp gardinerna och allt det där... Ha det gott tills dess! Kamomilla


(P.S Jag vet att de stora Willow Tree ängeln inte passar till årstiden, men jag kan inte packa undan den! Jag tycker så om dem båda där på fönsterbrädet.)