21 mars 2009

Kalas!

En familjemedlem fyller år idag och långväga gäster är inbjudna. Därför har vi dukat upp ett brännvinsbord i Villa Kamomilla för att höja stämningen och hålla fast vid våra traditioner.

Brännvin och salta tilltugg serverades på 1700 talet när långväga gäster anlände i olika tid till festen. En del var frusna och brännvinet värmde gott och stämningen hann minsann stiga innan alla gäster anlänt och den egentliga middagen dukades fram.
Till det kryddade brännvinet eller akvaviten serverades alltid fem komponenter. Kött, ost, fisk, bröd och smör. På den tiden serverades köttet som torkat men vi serverade rökt hjortkött från egen rökugn på gården. Till det skärgårdslimpa, sardiner och äkta smör. Den egenkryddade snapsen enligt recept från Forshems Gästgifveri (klicka på namnet) var så kall så glasen immade.
Givetvis har vi ätit tårta med kaffe på dagen och framemot kvällen serveras Rövarstek med potatisbakelser och ett ett gott rödvin till. Ingen åker hungrig hem från Villa Kamomilla!

17 kommentarer:

  1. det bordet hade man nog inte tackat nej till!
    hjärtliga gratulationer till fyllaren!

    SvaraRadera
  2. Åhhh vad det vattnas i munnen!! Mums vad mycket gott!! Härliga traditioner ni har och så härligt att ni håller i dom...
    Hjärtliga gratulationer till födelsedagsbarnet!
    Kraam Susanne

    SvaraRadera
  3. Det låter mysigt men långväga besök och god mat. Traditioner är väl till för att hållas. :)

    Hoppas ni får en mysig middag och grattis till den som fyller år!

    Kram Mia

    SvaraRadera
  4. Himmel vad det låter trevligt!! Jag skulle verkligen vilja vara din gäst :)

    Njut av kvällen.

    Kram,

    Anna

    SvaraRadera
  5. Så härligt det låter när du beskriver allt!
    Ett riktigt gästabud på gammalt sätt!
    Jag antar att ni har haft det jättetrevligt och önskar dej en god fortsättning på helgen!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  6. Åh vad myscket smaskigt..
    Låterså otroligt gott..

    Måste var abäde en upplevelse för öga och gom..
    kram anna

    SvaraRadera
  7. Voi, voi, voi - älä kerro enää, pitkä kuolavana kohtaa tippuu näppikselle täällä!! :) Ihania tarjottavia - yksinkertainen on parasta, niin se vaan on! Ihan tekee mieli järjestää juhlat...

    SvaraRadera
  8. ursäkta min stavning..är lite för snabb..på tagenterna..
    kram anna

    SvaraRadera
  9. Nej men vilken läcker födelsedagsbuffé! Och jag som inte gillar snaps men det såg mycket läckert ut med de frostiga glasen, vad är rövarstek?? Snygg dukning och allt fint som vanligt och vilken förvandling av de hurtsarna, mycket snyggt! Trevlig helg!!!!

    SvaraRadera
  10. Hejsan!

    Tack för "historielektionen"!
    Intressant läsning!

    Camilla

    SvaraRadera
  11. Men du, va häftigt! Såg riktigt gott ut.
    Då har vi haft festligheter båda två.....bara lite olika dryck på de festerna. /Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  12. Åh...så enormt trevligt...och härligt när man för gamla traditioner vidare! Gratulationer till födelsedagsbarnet! Kram fr C

    SvaraRadera
  13. Jätte grattis!

    Mmmm vad gott det ser ut....

    Kina

    SvaraRadera
  14. hej!
    Vilken fest!
    det tror jag inte heller att någon åkte hungrig hem med all den maten!

    Roligt med traditioner!!!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  15. Hej du! Å, nu har ni kalas igen med sådär smarrig mat att man blir jättesugen!!!! :-)

    Ja, vilken tur jag hade med sängen. Men Blocket är en annonsmarknad (till fast pris) och inte auktion, det gillar jag, och jag hittar som sagt ganska mycket där. Jag hittade ju tv-skåpet där, och jag har också köpt trädgårdsmöbler, andra skåp och stolar där. Tur att man har så olika smak, så att det jag gillar är sådant som andra inte längre vill ha utan säljer billigt! :-)

    Kram till dig och hoppas helgen varit bra!

    SvaraRadera
  16. Wow, vilken fest! Va roligt att ni håller fast vid traditioner. Kanske man skulle ta och anamma den...

    SvaraRadera