30 mars 2009

Förändring och ommöblering

För några veckor sedan fick jag en ide´ men jag kastade den åt sidan. Men så fick gubben och jag en sån lust att genomföra allt ändå... Den sista inspirationen kom från Lantlivs Anettes inlägg om hennes tv -hörna. Ni vet, en tv apparat är svår att dölja, och har man ingen plattis så är det ännu svårare. Vi har en hemsk mojäng, stor och klumpig men nu kan vi gömma den! En större förändring fick vi gjord på glasverandan i samma veva då det plötsligt blev mera utrymme där. Här ser du tv hörnan före:Inge vidare tjusigt va?...Jag undrar om jag nånsin visat den på bloggen förut? Man väljer ju bland sina bloggbilder. Och jag säger som Anette, varför skaffa plattis när den gamla ännu fungerar? Tids nog... Skåpet vi hade i hörnet på glasverandan (jag nämde det i ett tidigare inlägg-"hörnet man inte ser") Det skåpet har blivit ett tv-skåp! Inte så vackert på insidan, men dörren går ju att stänga när man inte vill se den fula dumburken mer! Skåpet rymmer också musikboxen och alla cd-skivor.

Glasverandan hade tre stolar. Den i mitten ska jag berätta mer om i nästa inlägg. Nu har den i alla fall flyttat bort från glasverandan. Såhär såg det ut före:

Under byggtiden bodde vi i ute i gårdsbastuns kammare . En del av bäddutrymmet där bestod av en gammal militärsäng som min pappa och farbror har sovit i när de var små. Den var grön från början, men jag har målat den vit. Och redan en tid har jag funderat på att låta den spela lite större roll än bara stå oanvänd i bastukammaren. Så nu fick den övre sängen med finare gavel flytta in på glasverandan!
Du ser gaveln där? Nu har vi en mysig dagbädd... Lite mer utrymme att ligga och läsa, mysa tillsammans, mera sittplatser och kanske en gästbädd om man vill. Svante gillar att mojja där också.
Vi är väldigt nöjda. Av någon anledning känns glasverandan rymligare nu! Och ljusare. Våren får komma!
Och visst är det mysigt i skymningen...
Det bästa med detta? Det kostade ingenting!!! Bara några timmars arbetsinsats på en grå och mulen söndag. I nästa inlägg ska jag berätta vad som hände med "hörnet som inte syns" och med farfars och fammos stol som förut stod mellan rottingstolarna på glasverandan.
Ha det gott tills dess!

28 mars 2009

Ny ork och inspiration

Idag har gubben och jag varit på utflykt. Vi tog en tur för att se om gräset är grönare på andra sidan, och det är det faktiskt i det här fallet! Efter en tids körande hamnade vi i Korpo, en skärgårdsidyll vi tidigare om åren också besökt. Nu var vårt mål att hitta Amalias Hem, en liten inredningsbod mitt i Korpo by. Terhi som har affären har också en blogg som du hittar om du klickar HÄR

En sån söt liten butik det var! Med en massa skatter... Hon säljer nytt, men också lite gammalt och en hel del vackra saker som hon syr själv. Jätteduktig kreativ tjej! Och hon passade ju så bra in i sin affär, med sina vackra kläder.
Jag ska ta er på rundtur:

Kronan i bilden här ovanför, den blev jag kär i, så den åkte med mig hem...Jag har en sån konstig förkärlek till kronor. Varför vet jag inte, men det är väl något i formspråket som tilltalar mitt öga... Och kolla, ett bord fyllt med inredningskrameller! Man får ju beslutsångest för man vill ju ha allt! Kronan ser ni där också. Mmm...
Den kronan kommer till ett bra hem sa Terhi skrattande när jag bad att få den med mig. Nu bor den på bordet i glasverandan här hemma. Och visst passar den där. Jag ska vårda den ömt!

Som jag sade i ett tidigare inlägg så brukar min avsaknad av projekt leda till ommöbleringar i hemmet i rena frustrationen. Nu kommer det att gå just så. Men döm om min förvåning när gubben var med på hela grejen! Tv- hörnan ska få sig en omgång också (tack Anette för inspirationen att göra det bästa av situationen när man nu har en tv som man kanske inte vill att ska vara blickfånget i rummet.!)Imorgon får jag se om jag lyckas med min plan... Häng med, om några dagar kommer det nog ett nytt inlägg.

Tills dess, håll i er, det är halt därute!

26 mars 2009

Pliiiis

Jag har känt mig trött så och inspirationslös den här veckan. Kanske är det snön som lamslagit mig mig och gjort mitt sinne dystert? Nu längtar jag efter sommaren då man kan öppna altandörrarna och njuta av en ljummen fläkt...Då man kan servera kaffe ute och njuta av en ledig dag, kanske ta ett glas skumvin till dagskaffet och sakta och njutningsfyllt forma läpparna till ordet semester...


Smält nu, snälla snö... Nu vill jag inte ha vinter mer....

(bilder från maj månad ifjol)

24 mars 2009

Törnsrosasömn

Vad jag blev besviken i går och i morse när snön vräkte ner!! Såhär mycket snö har vi inte haft på åratal här nere i vår sydvästra del av landet. Jag gillar snö, men nu hade nog min vår längtan redan börjat vakna lite. Vi som skulle börja fixa den sista finslipningen på lusthuset... Nu får det stå där ännu ett bra tag och sova sin Törnrosasömn. En dörr har huset fått i alla fall! Det är husets gamla tamburdörr och den har senast stått ute som dekoration på altanen. Synd på en så fin dörr tänkte vi och nu får den nytt liv i lusthuset istället. Utebordet som ska bli en del av vårt planerade sommakök, det syns knappt under sin stora snöhatt...Men även om vi inte har vår, så har vi ljuset! Det bara strömmar in från glasverandans stora fönster. Svante han vill vara med och stråla lite på bild han också!Spisen murades i höstas och jag visste precis vart jag skulle sätta min zinkkrona!
Jag har inget större inredningsprojekt på gång och känner mig så rastlös! Månne jag skulle ta och måla lusthusets stolar i helgen? Då skulle jag ha något att se fram emot! Det kliar i fingrarana att få inreda. Om jag inte har några projekt på gång så finns det alltid en risk att jag börjar flytta på möbler i ren frustration, och det är kanske inte alla i huset som gillar det...

22 mars 2009

Tips mottages!

Ikeas ställning för julgransdekorationer kan användas på många sätt. När jag säljer smycken på marknader får den tjänstgöra som smyckeshållare. Men just nu står den vid sybordet och ser ut såhär.
Om du har fler praktiska användningsideer så får du gärna dela med dig av dem här!

21 mars 2009

Kalas!

En familjemedlem fyller år idag och långväga gäster är inbjudna. Därför har vi dukat upp ett brännvinsbord i Villa Kamomilla för att höja stämningen och hålla fast vid våra traditioner.

Brännvin och salta tilltugg serverades på 1700 talet när långväga gäster anlände i olika tid till festen. En del var frusna och brännvinet värmde gott och stämningen hann minsann stiga innan alla gäster anlänt och den egentliga middagen dukades fram.
Till det kryddade brännvinet eller akvaviten serverades alltid fem komponenter. Kött, ost, fisk, bröd och smör. På den tiden serverades köttet som torkat men vi serverade rökt hjortkött från egen rökugn på gården. Till det skärgårdslimpa, sardiner och äkta smör. Den egenkryddade snapsen enligt recept från Forshems Gästgifveri (klicka på namnet) var så kall så glasen immade.
Givetvis har vi ätit tårta med kaffe på dagen och framemot kvällen serveras Rövarstek med potatisbakelser och ett ett gott rödvin till. Ingen åker hungrig hem från Villa Kamomilla!

17 mars 2009

Så var det också klart

I alla fall nästan. Jag ska ännu köpa ett par kuddar hit för de jag har är antingen för små eller för stora. Jag tror jag satsar på ett par smårandiga fyrkantiga sittdynor jag sett på Jysk. Men det kan ta lite tid för nån Jyskaffär finns det inte här ute i skogen...
Dessa hurtsar har jag fått av "prylsamlarväninnan" som alltid nu och då förser oss med spännande "hopplösa" projekt att bita i. Såhär såg de ut förra sommaren:
Som enbart vita var de ju helt okej också men jag tycker den mörka skivan blev pricken på i:et. Nu kan man sitta här och mysa och underhålla chefskocken med glatt babbel. Eller så kan man bara ha vackra saker på, precis hur man vill. Här är gubbens julklapp som vi testat ett och annat ur ( det är ju han som lagar maten här hos oss)Jag vet inte vad som hänt med min kamera, men jag har problem med skärpan på kvällsbilder. Jag hoppas faktiskt jag får det fixat. Instruktionsboken hittar jag ingenstans heller.. Jag hoppas det inte är ålderdom. (hos kameran alltså, inte mig! ) ;)

Jag avslutar i alla fall med att visa vad jag fick av prylsamlarväninnan förra helgen när hon kom på besök. Ett sött litet fat, det blev jag genast förälskad i! Tack tack!


Redan onsdag imorgon! Vart rinner tiden?

15 mars 2009

Brun, brunare, brunast..nästan svart!

Jag kladdar just nu. På en skiva som ska till köket. Det är än en gång detta härliga vax från Osmocolor som får spela huvudrollen.Skivan ska placeras i köket, på de små hurtsarna mellan frys och vitrinskåp. Tanken är att det ska bli som en bänk, att man kan ta mjuka sköna kuddar dit och sitta där och mysa och sällskapa lite med den som lagar mat. Förstås gillar jag hur det ser ut nu också, men jag tycker om tanken att man utnyttjar sina ytor maximalt. Man kan ju placera sina blickfång på andra bordsytor...
Jag har ju nu ingen aning om det blir bra eller inte, men man kan alltid återställa det hela om det inte känns okej. Tanken är att skivan ska passa ihop med våra andra ytor i köket. (Nere i vänstra hörnet ser du en del av hjälpbordet vars yta är mörkt mörkt brun, nästan svart)Vårt soffbord har samma mörka yta...

Diskbänken har genomgått en förvandling under det senaste halvåret och jag måste erkänna att det är först nu som jag är nöjd! Först var den körsbärsbrun:I oktober före det väntade hemreportaget blev det lite mer vax på för jag ville ha den mörk.Och visst blev det bättre, men jag var ännu inte riktigt nöjd (och jag vill ju få som jag vill) så det blev ett lager till. Hjälpbordet var mörkare från början, då det har en sån yta som det suger i sig mer av vaxet. Nu är det lika mörka och Kamomilla är äntligen nöjd!
Före hemreportaget fick badrummet/tvättstugan genomgå samma process, och jag är nöjd med det också.

Jag rekommenderar varmt detta vax om du ska behandla träytor. Det ger en hal blank vattenavstötande yta som är lätt att vaxa om vid behov.

Ha en trevlig ny vecka!

13 mars 2009

Lugna morgnar med kaffe och en bra inredningstidning hör till det bästa i livet. Allt behöver inte kosta för att vara bra! Det räcker med att ha tid... Och det har man ju inte alltid. Men vid de få tillfällen man hinner njuta så känns det så mycket mer värdefullt!
Jag längtar så efter grönska nu, att jag tog in en kvist som börjar få små blad...
Men Svante, han gillar snö han! Och efter kaffet blev det ju till att ge sig ut och njuta...

Ha ett skönt veckoslut allihop! På måndagen återgår jag till jobbet och hoppas att min rygg pallar för trycket. Sen haglar inte inläggen såhär tätt mera...