4 januari 2010

Efter julen kommer vintern!

De flesta bloggare skriver att de städat undan julen nu. Tänk förr väntade man till tjugondag knut och jag tror jag ska göra det... Eller så inte, vi får väl se. Men, anyway- så har många redan börjat skriva om våren och jag blir lite stressad. Vart är det brått? Efter julen kommer inte våren. Efter julen kommer vintern! Och nu har vi den äntligen här! Efter många års gnäll om klimatuppvärmning, eländiga regniga vintrar, mörkerdepression och allt det där... Njut nu, gott folk, vintern är fin!
Jag får torr hud som kliar, bilen krånglar, vattenrören fryser, vi eldar som tokar och allt det där, men det är ändå skönt att se att vädret ännu kan..Även om det kanske känns lite jobbigt i vardagen. Alla tjocka kläder spänner och det är tungt... Men alla dumma elaka fästingar och baciller får sig en omgång i kylan!!
Jag vill inreda vintrigt, vita krispiga inslag, fårfällar, myskuddar i ylle och härliga kaffekoppar i rustik keramik... *drömmer*
Två vita ljusslingor fyndade jag på rean häromdagen. 70% nedsatta, det var inte illa det. Och inte känns de så juliga inte.
De får lysa upp gästrummet, som bonusdottern brukar sova i.
Så gott folk, ha inte så bråttom. Vi måste kunna njuta av nuet också. Den här stunden. Och tänk så glada alla barn är när de får skida, skrinna och åka kälke, precis sådär som vi gjorde när vi var barn... eller har jag fel? I februari vill jag börja vänta på våren. Tills dess hoppas jag att jag inte också börjar längta framåt utan orkar ta vara på dagen...

Kamomilla

59 kommentarer:

  1. Jag håller fullständigt med dej om att vi nu ska njuta av vintern! 4-åringen är hellycklig över att kunna åka pulka helt själv och det har varit otroligt vackert i flera dagar nu. Din ljusslinga är fin!

    Vintriga hälsningar från Hemmamamman

    SvaraRadera
  2. PRECIS!!! Allt som oftast tals ju om att njuta av nuet, det gör man ju bäst om man lever i den årstid som är!!! Man kan ju unna sej vita tulpaner och annat men som du säger, det är ju ändå vinter och den har också sin charm!!!
    Vad fin ljusslingan är!
    Tack snälla för att du tycker att vi kan inspireras av din fina vedförvaring!
    Kram Cilla
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Du har så rätt! Det är ju så otroligt vackert ute nu! Jag tycker man ska ta vara på det härliga!

    SvaraRadera
  4. Du har så rätt så, visst är det fint med snön bara solen kunde visa sig så får den ligga kvar för min del. Vad fiffigt med vedlåren. Kram

    SvaraRadera
  5. Jisses..., du har så rätt så!
    Vi måste absolut passa på att njuta av detta underbara vinterväder, vi gnäller ju bara när vi inte får några riktiga vintrar.., nu är den ju här!!!

    Ljusslingan var fin och den passar att ha uppe länge till...
    Kramar till dig
    Marianne

    SvaraRadera
  6. Kloka ord! Njut av stunden, det är det bästa vi kan göra! Tack för att du inspirerar!
    Allt gott till er!
    Lotta

    SvaraRadera
  7. Ja se det var ett härligt och mitt-på-spiken inlägg! Visst får en och annan tulpanbukett smyga in när man har tröttnat på julstjärnan, men våren kan man börja se runt knuten och i drömmarna si så där vid sportlov. Härlig vit ljusslinga du har fyndat!

    SvaraRadera
  8. Meilläkin odotetaan luultavasti Nuutinpäivää tai ainakin melkein. Kevät tulee vasta pääsiäisen jälkeen. Ihanat valot olet löytänyt!

    SvaraRadera
  9. Vi har helt och hållet samma tankar, kära du!
    Alla bara pratar om att leva i nuet, fånga dagen osv, men ändå ska allt "jagas" fram, varför?
    Jag gillar också just nu vitt och krispigt och mycket levande ljus men gärna också nån varm färgklick.

    Pasteller och vårsnack kan vi ta senare, kanske i mars efter sportlovet ;)

    Stor kram till dig härliga bloggare!
    Ann-Christine

    SvaraRadera
  10. Det är nog härligt att vintern är så fin nu, det håller jag med om. Fast det är ibland svårt att inte gå händelserna i förväg. Redan innan julafton råkade jag se en inredningstidning som kommit ut med januarinumret som såg riktigt vårigt ut och jag bara "ååhh våååren...". Men så slog det mig att herregud julen är ju inte ens förbi ännu. Jag vill verkligen försöka leva i nuet men det är minsann svårt ibland. Man måste påminna sig hela tiden :)

    Vedhyllan, förresten, den passar verkligen in där. Fin. Och fin ljusslinga!

    Ha en bra vecka :)

    SvaraRadera
  11. Absolut, håller fullkomligt med. Jag har inte bråttom till våren och inte med att städa bort julen heller. Här får den stanna till 20:e dag Knut.
    Tids nog blir det tillfälle att längta efter våren. Februari och mars är sannerligen inte årets skojigaste månader och då kan det vara skönt att inte redan vara trött på krokusar och pärlhyacinter. Så tycker i alla fall jag.
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Hei hei og godt nyttår.
    Flotte lysslynger du hadde og nydelige bilder.
    Kanskje jeg kommer innom igjen en annen dag :)
    Trude :)

    SvaraRadera
  13. Håller verkligen med dig,Man ska leva här och nu
    Väldigt fin ljusslinga mvh ewasgalleriochhem.blogspot.com

    SvaraRadera
  14. Hej och tack för en underbar blogg.
    Jag kan inte annat än att hålla med dig fullt ut. Varför sådan brådska med att rensa ut julen. Okey, en och annan hyacint som blommat över kan man väl tänkas slänga ut men annars passa på att njuta ett tag till. Stanna upp och " Fånga Dagen"

    Kram Suzan

    SvaraRadera
  15. Du har helt rätt Kamomilla! Allt har sin tid och det blir så rätt och riktigt om det verkligen blir riktig vinter innan våren kommer!

    Det gäller bara att rätta sej efter förhållandena och klä på sej!
    Lite extrem är ju vintern nu, men so what! Vinter är vinter och ljuset kommer närmare! Finns det något vackrare än klar sol på vit snö?!!! Nej, vet du, jag tycker nästan att det slår sommaren...!!!
    Vilka dagar man kan ha på vintern!

    Fortsätt att njuta!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  16. JUST NIIN! Samaa olen itsekkin täällä mietiskellyt... Mitä sitä nyt jostain keväästä vielä höpöttelemään, kun nyt saadaan nauttia siitä, että kerrankin on ihan kunnon talvi lumineen & pakkasineen! :) Jotenkas toivottelen tunnelmallista & iloista talvea!

    SvaraRadera
  17. ja du har så rätt..inte är det dax för våren än...nää men liite kallt är det allt nu...22,5 ..brrr..men men ..vilken söt ljusslinga..inte alls julig... skulle kunna tänka mej den ja...julen städar jag ut till helgen..för sen nästa vecka har vi lite att stå i..(begravn. av svärfar) då måste jag ha fått undan lite..och passar å under lediga dagar... ha det gött..kram..Pia

    SvaraRadera
  18. Hei Kamomilla pitkästä aikaa!
    Voi tekstiäsi lukiessani minulle tuli mieleen aivan lapsuuteni talvet, jolloin tosiaan otimme kaiken irti talvesta.
    Tänä joulun aikana olen muutenkin kulkenut ja nauttinut lapsuuteni maisemista.

    Sinulle toivotan ihanaa uutta alkanutta vuotta!
    lämmöllä Jaana

    SvaraRadera
  19. Vad skönt att du tycker så! Visst längtar jag också till våren, men almanackan säger nog att det är långt dit. Vita tulpaner och azaleor sprider midvinterstämning, isrosorna på terassfönstren är som vackraste konstverk, domherrarna på fågelbrädet är en vintervacker syn. Alla årstider har sin skönhet och vi får tacksamma glädjas och förundras, njuta av dagen!
    Vintervita hälsningar från Nykarleby

    SvaraRadera
  20. Vad härligt att läsa, jag trodde jag var den enda som ville njuta av julens mys och ljus så länge som möjligt! Jag väntar till 20:a knut minst!

    SvaraRadera
  21. Vilken underbar slinga! En sån skulle jag gärna ha oxå! Du, jag håller med dig fullständigt! Knappt hinner julen ta slut förrän alla pratar om våren! Jag vill inte ha vår..jag vill ha vinter! Jag njuter för fullt fast det är rätt så kallt ute! Vi hade 4 minus imorse..lite snöstorm och nu är det 18 minus igen och ska väl bli kallare några dagar men jag gillar det med! Det är såå vackert ute och man kan ju faktiskt ta en promenad i kylan oxå! Jag älskar vintern och hoppas den håller i sig mars månad ut! Jag vill hinna åka så mycket skidor som möjligt! Som sagt, äntligen är vintern här!!! Den har ju nyss kommit och inte tycker jag det är jobbigt att klä på mig heller! Tack för inlägget och ha en mysig vintervecka! Kram :)

    SvaraRadera
  22. Jag håller HELT med dig om vintern och njuter i fulla drag nu när även vi här nere i Skåne äntligen fått både snö och kyla. Även om jag oroar mig lite för hur en del växter klarat -15° utan skyddande snötäcke hoppas jag samtidigt att alla sk mördarsniglar vi lider av här tar minst ett steg tillbaka i sin framfart pga välgörande vinterkyla.


    Underbar slinga! Vill också ha!

    SvaraRadera
  23. Jättebra inlägg! Jag håller helt med dig! Jag tycker det är underbart att kunna njuta av snöfyllda träd och lyckliga barn som leker i snön vart man än tittar. Vi ska helt klart njuta av detta!

    Fina ljusslingor du fyndat! Passar bra in nu på vintern!

    SvaraRadera
  24. Jo, har också märkt att det väntas väldigt mycket här på bloggarna. Först var det advent, sen julen och så fort julen är slut så ska det, som sagt, vara vår. Och det har det aldrig varit i januari, vad jag vet. Jag tycker om årstiderna som vi har här i norden men vintern är nog den jag gillar minst. Är inte vän med snön alls, även om jag tycker det är väldigt vackert. Och idag ska vi få mer, men det är bara att gilla läget. Om några månader så har den försvunnit och då gnäller vi nästa vinter för att vi inte har nån. Ja, aldrig är människan nöjd, haha.
    Hoppas du har en bra dag. Kanske ni också får njuta av snövädret från Sibirien?!!
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  25. Instämmer helt med dig!!
    Jag vill absolut inte ha vår nu!
    Jag vill ha vinter, en riktigt härlig vinter med massor av snö och kallt, som det var när vi var små!:)
    Jag njuter, i mars börjar jag tänka på våren :)
    Jättefin ljusslinga, var hittade du den?

    SvaraRadera
  26. Ja så sant som du har sagt.

    Jag njuter av vintern och tycker den är härlig!
    Men dagar som denna då vi nästan har minus 20 grader ute känner man sig lite instängd då jag gärna inte tar ut min ettåring i kylan.
    Så det blir till att leka inne idag så hoppas vi på mer "normala" temperaturer snart.
    Ha det så bra!
    Kram Catrin

    SvaraRadera
  27. Håller helt med dig. Nu är ju vintern som bäst! Har vi tur har vi 2½ månader kvar av snö och möjlighet att skida, pulka och skrinna.
    Julen ska städas ut tjugondag knut +/- någon dag, men absolut inte före trettondagen.

    Vinter kram!

    SvaraRadera
  28. Jaaa...äntligen nån som tycker som jag, julen får va kvar till tjugondag knut(om än lite reducerat men julgranen är inne) och nu är skidorna framme och används så mycket som möjligt. Lika mycket som jag längtar efter att få börja elda på hösten så njuter jag nu av att det sprakar i spisarna (och golven fulla med vedrosk, hmm...) Alla årstider har sin charm,Njut!!!
    Kramisar:)

    SvaraRadera
  29. bra rutet, vännen. det är ju verkligen allt annat än vår nu. man behöver bara kasta ett öga ut för att se att verkligheten är något helt annat.
    fin ljusslinga det där!

    SvaraRadera
  30. Ja men du har så rätt så rätt unga dam! Nu är det vinter! Låt oss njuta av den här och nu :)

    Kram!

    Anna

    SvaraRadera
  31. Här har det varit jul sedan den 20/11, det var då vi flyttade in så det var lika bra att ta fram stakar och stjärnor..så dom är jag så trött på...så dom har åkt..men jag är ju en sådan som lever för ljuset och det hoppet har tänts hos mig nu med längre soliga dagar..däremot håller jag med dig om att man är väldans pigg på att skriva om saker väldans lång tid före..som julen..den började många med tror jag redan i oktober...

    Leva i nuet inte dumt men väldans svårt ibland...längtar till vår..fniss..kramen,

    förresten hur har det gått med rören..vi har fått våra fixade med värmekabel och isolering så nu har vi klarat oss ett tag..

    SvaraRadera
  32. Håller helt med kamomilla! Det är såna här vintrar jag vill ha- kallt och snö som ligger kvar! Tänk mina kompisar åkte spark hit på nyårsafton- när kunde man göra det senast?
    Så fin vedhylla ni gjort och ljusslingan är så fin- hmm.. vill nästan ut och leta och försöka hitta en på rea jag med!
    Kram /Anna

    SvaraRadera
  33. Kloka ord av en klok kvinna!! Bra talat, instämmer till 100 %! Nu är det äntligen vinter... :O)

    SvaraRadera
  34. Hello, I have just discovered your blog and I love it. Your photos are wonderful.
    Happy New year!!!
    Kisses from Spain

    SvaraRadera
  35. De va precis en vinterslinga de:) Härligt med vinter den här veckan när jag e mommo nu i början å fammo i slutet, de e så härligt att åka pulka å hoppa i snön me barnen:)Än så e de långt till vår, innan lönn i blomma står:D

    SvaraRadera
  36. Det är såna här vintrar vi längtat efter och nu känns den globala uppvärmningen långt borta ;) Just nu njuter vi av filmer och gosiga plädar. Fast jag erkänner... vid -30 imorse så hade en stark längtan efter varmare tider.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  37. Heja vintern! Håller med dig fullständigt =) Hos oss långt uppe i norr ligger det fortfarande snö kvar när man hör att "nu är det dags att sätta potatis" osv. Var årstid har sin tid. Våren för mig, det är takdropp och krispiga tulpaner.
    Mysiga bilder du visar!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  38. O ja! Det är ju det som är tjusningen med att bo just här, att vi får ha fyra årstider som alla har sin charm på något sätt:) och oj vad man klagar då de inte kommer som de ska....så tack för påminnelsen:) Nu njuter vi och åker pulka....även jag, har man småttingar så har man:)

    SvaraRadera
  39. Håller fullständigt med!!
    Det snöar här idag, så vackert!!
    Det är januari, Vinter!!
    Jag älskar vintern!! Vem orkar börja längta till våren nu, det är ju så länge dit...Njuta nu!!!
    Jag älskar dina ljusslingor, känns verkligen krispigt vintriga!!
    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  40. Niinpä niin, aivan ihana talvi tällä kertaa ja siitä pitää nauttia täysin siemauksin. Harmittaa oikein kuunnella ihmisten valituksia, kun on kylmä tai että sataa liikaa lunta. Nauttisivat nyt kaikesta kauneudesta minkä lumi ja pakkanen tuovat tullessaan :) Mulla on myös samanlaiset huopaiset valot, tykkäsin niistä kun ovat niin talvisen oloiset.

    SvaraRadera
  41. Tack för att du fick mig att landa i nuet. För visst är det så när vi äntligen har vinter så ska man njuta. Men det är inte våren som hägrar för mig utan det är tröttheten på julens pynt som gör att jag vill ha något nytt. Och abolut fällar,vitt och vackra ljusslingor som din.
    Nice trettonhelg/Annica

    SvaraRadera
  42. Det där har du helt rätt i...Varför stressar vi alla oftast??!
    Först är det julhysterin, allt ska fram, det ska bakas och röjas..Men direkt julaftonen och mellandagarna är förbi och nya året på ingång..Då ska allt bort!?
    Herre guuu, när ska vi hinna njuta ordentligt?
    Det är nu jag njuter som bäst av vår julgran och mina nusnäs ljusstakar <3
    Visst tulpaner i all ära som står så vackert på bordet och påminner om våren.
    Men lite lugn måste vi ha nu!
    Som du sa: åka kälke och leka i snön, det är dags nu..
    Och njuta av vintern! :)

    Många kramar från mig.

    Förresten, en underbar bild på bannern, JÄTTE fina kuddar <3

    -Erika-

    SvaraRadera
  43. Visst är det härligt med en riktig vinter! Jag tycker oxå vi skall njuta nu och mysa och ha det skönt inne och härligt kul ute med allt vad man kan hitta på i snön.
    Här varar nog julen till Knut skulle jag tro. Jag vill ju hinna njuta av allt julpynt ordäntligt innan jag städar bort det:-) Men sen brukar det oxå va härligt när man får plocka fram de vanliga grisarna igen och kanske oxå hitta någon ny sak att muntra upp sig med. Varje årstid har sin charm och man skall ge sig tid att njuta av dem alla.

    Ha det gott min vän!

    SvaraRadera
  44. Håller med dej! och jag njuter av snön hoppas vi får ha kvar den ända till mars :O)

    SvaraRadera
  45. Håller med dig, men man kan kanske göra båda?! Njuta av vintern och längta lite efter våren...

    Men snö är härligt!!!

    Kram Torparfrun

    SvaraRadera
  46. Hej!
    Jag håller helt med!!I dag när vi fick så mycket snö. Kände jag bara fint det är med Julgranen och allt det Juliga!

    Min Jul brukar vara kvar till 13 januari..

    Jag håller med . Nu tar vi vinter så tar vi glatt emot våren sen. Jag säger detsamma. vi får försöka leva nu...

    Tack för ditt fina inlägg.

    Ps,. Jag ska fråga Anna Leena om vart hon kommer från i Finland!!
    Jag fick en jätte mysig Jul tidning av en finska kompis. Tror denheter Maalla..

    Kram Anna

    SvaraRadera
  47. Håller med dig!! Klart vi inte kan börja tänka på våren nu 5 januari. Även om värmen lockar. Precis som för er så frös vårt vatten innan jul precis. Vi var utan i en och en halv vecka. Vi klarade det dock saknade vi en gårdsbrunn, sov hos mamma några nätter istället!

    God fortsättning!!

    Sara

    SvaraRadera
  48. Hej, jag håller helt med dej, kloka ord! Det är årstiderna som är tjusningen med att bo här uppe i Norr, man kan ju tycka om och längta till alla årstider, men man måste låta allt ta sin tid. Om snön skulle försvinna nu, skulle det bara bli mörkt och grått. Hellre snö och ordentligt kallt tills i mars eller så, när det verkligen är dags för vår! // Vinterhälsningar Maria

    SvaraRadera
  49. Åh, va härligt att det finns fler som tycker som jag. Vintern är underbar, får gärna vara runt -30 strecket några dagar. Ännu mysigare om man dessa dagar får vara hemma och elda, mysa och njuta av den riktiga "vargavintern". Visst sen håller jag med om att det blir lite jobbigt i vardagen men förhoppningsvis så håller inte kylan i sig så länge.
    Visst skall vi NJUTA av vintern innan vi börjar längta efter våren, vi är ju Nordbor och födda till 4 årstider.....Ha det bra vid kaminen =O)/ Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  50. Nej du har inte fel. Jag tycker att alla årstider har sin charm. Jag njuter verkligen av den vinter vi har fått i år,men jag längtar också till ljuset och värmen :)
    Ha en bra trettondag! Kram Kicki

    SvaraRadera
  51. Hej igen därborta i kylan!

    Här är -20 idag i Sthlm! Brrrr!!

    Hoppas att ni inte fryser och kan fortsätta elda inne!

    En liten frivillig utmaning har jag till dej hos mej - om du vill!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  52. Vad skönt att du tycker som jag..Jag tycker det är helt underbart att det fortfarande finns snö på marken..Jag minns inte ens senast när det fanns snö så här många dar i rad. Det brukar ju vara slask inom några timmar bara. Nej jag njuter av att det är vinter.MVH Johanna

    SvaraRadera
  53. Visst är det helt underbart med snö, jag har alltid gillat vintern!Men nu räcker det med snön.Gubben har haft ryggskott så det har fallit på min lott det här med snöskottning.Bra motionsform i alla fall ;)
    Ha de fint!
    T:Gredelin

    SvaraRadera
  54. Du har ju helt rätt. Vi skulle behöva bli bättre på att leva här och nu.
    Vad har vi så bråttom till egentligen?
    Måste fråga, VAR har du hittat den UNDERBARA ljusslingan?
    -är nog ljusslingeberoende-året runt...
    mvh
    Agneta

    SvaraRadera
  55. Hallå där!

    Du är klok du!!!

    Jag gillar faktiskt också vintern...gillar när det är vitt o fint o rent ute....gillar att åka skridskor och dricka varmt kaffe ute i solen....gillar att gå långpromenader när snön knarrar under skorna.....gillar dock inte när det är 22 minus uteså man inte kan göra allt det där....
    Gillar att kura framför brasan o tända en massa ljus....
    Så jag kan inte påstå att jag längtar efter våren ute riktigt än jag heller...
    Däremot får jag alltid samma längtan efter vår INNE så fort julen är över.....då menar jag vår=nystädat, nya gardiner, pärlhyacinter och tulpaner....det är det som är vår för mig i Januari...sedan vår i ordets rätta bemärkelse...ja den kan få vänta...;)

    Nu en Sallyfråga.
    Håret de har framför ögonen...ska man klippa det eller ska det vara där som nåt slags skydd??

    Ha en mysig kväll!
    kraaaaaaaaaaaaam

    SvaraRadera
  56. Ja jag har då inte tid med vår än... jag som knappt hunnit känna att det varit jul!
    Jag har då inte tagit bort julen än & inte blir det i helgen heller för jag har jobbat så ortoligt mycket så jag tänkte BARA VARA LEDIG... hur det nu ska gå till?
    Njut & ta hand om dig!!
    Kram Marith

    SvaraRadera
  57. NU- efter flera fruktlösa försök har jag kommit underfund VAD jag ska göra för att kunna kommentera!! Du vet mig och mina datortalanger...
    Jag passar på att njuta av både resterna av mustiga julfiilisen med granen och Tro, hopp och kärlek(följde med mannen i mitt liv) i fönstret och framför allt vintevädret som jag växte upp med vid vårt lands östra gräns. Unelmaväder! Visst väntar jag på att få vind i seglen igen, men först vill jag skida längs havet. Kul :-)

    Sköt om dig och de dina, C

    SvaraRadera
  58. Nä, nog är det tjugonde dag Knut som gäller. Det sitter i min uppfostran. Vi satte, för fasen, inte upp julgranen(äktagran) förrän på julafton. Så gör vi, nästan i dag ,ja, en dag före jul blir det med min gubbes uppfostran. Så nog vill jag hålla på den traditionen alltid. Vi har idag - 22 och mycket snö. Man ska ta tillvara varje årstid.
    God fortsättning och kram från Svedala.

    SvaraRadera