6 januari 2010

Jag har för mig att jag har lovat visa vad vi gjort i köket. Ja, grejen är den att vi har vedspis som används till 97% ungefär. Brevid vedspisen hade vi en gasspis (som den gamla bilden under visar) Min man, som är en passsionerad matlagare har mer eller mindre jagat mig ut ur köket, om det inte gäller inredning förstås, då får jag vara med på ett hörn... Men vi konstaterade att gasspisen inte riktigt fyllde sin funktion. Ugnen har vi använt bara fyra gånger på två år, och av plattorna har vi bara använt två!!!
Det var dags för ett beslut... Eftersom vi har vedugn inne och en ute (bra när det är varma somrar så köket inte blir en bastu) , så fick den stora spisen åka ut. Till min mors glädje kommer den att stationeras ute på sommarholmen i hennes lilla kök. Må den göra fina bärpajer där åt oss!
Nu har gubben fixat en integrerad liten möjäng med två gasbrännare. Snygg liten en, och nu har vi en massa utrymme under också, för alla hans potts and pans. ; ) (Ser lite tomt ut nu, men gissa bara hur fort det där utrymmet är fyllt!)
Snajsig sak, som verkar vara riktigt effektiv.
Och så råkade vi ha en överlopps magnetlist från IKEA som nu får agera handdukshållare.
Men blev jobbet med bytet blev lite större än bara att installera brännaren. Eftersom arbetsytan blev större måste arbetsbänken bytas ut. Men det blev en i samma stil som förr för vi gillar det mörkvaxade träet. (Osmocolors ebenfärgadevax och sista lagren med färglös Top Oil- ifall nån undrar)

Idag var jag ute och donade lite i kylan. Brr så kallt det var. Men jag har en varm dunrock och så som jag höll på så fick jag egentligen hett. Jag förverkligade en grej som jag tänkt på redan länge. Jag hängde en loppisfyndad ljuskrona i pergolan framför lusthuset. Härlig kontrast med de varma lågorna mot den kalla snön...
Sen fixade jag lite inne också. Jag är förälskad i rödlök, och jag hade flera påsar hemma. Kanske ett lite juligt arrangemang men egentligen hör ju inte lökarna till julen alls. Granriset gör väl det, men som jag sa i förra inlägget så är det inte tjugondagknut ännu..
Så det så!!! ;) Kamomilla

P.s Rören är upptinade, men nu krånglar bilen. Bromsarna har frusit. Alltid är det nånting... Och kaminen i sovrummet börjar visa ålderstecken. Men den är väl över trettio år gammal minst så kanske den måste få göra det... Man borde hitta en ersättare till nästa vinter.

45 kommentarer:

  1. Vilketfint kök du har! Bakar du i vedspisens ugn? Beundransvärt i så fall! Grattis till att rören tinat upp - vattenhinksbärning går lättare på sommaren - då man oftast inte har behovet.

    SvaraRadera
  2. Åh, så fint ni har ordnat det i köket. Antar att vedspisen går varm nu i kylan!

    Jag har själv gasspis här i Sthlm, tycker det är toppen att laga mat på, men gasugnen är ingen höjdare - det går bara inte att baka!

    Er variant verkar ju vara toppenfin!

    Så vackert med ljusen ute och rödlökarna är ju jättevackra som dekoration i granriset!

    Ja, är det inte det ena så är det det andra - bromsarna fryser alltså...nåja, denna kyla är väl inte att leka med. Här har vi haft minst -20 idag! Brrrr! Skulle behöva rånarluva ute!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Fantastisk vakkert kjøkken du har..og ikke minst så deilig med ekte gassovn..Me like;o)

    SvaraRadera
  4. ensamma mamman--> nej jag bakar inte, men mannen desto mer! Allt vårt bröd bakar han i vedspisen och nästan all mat lagas på vedspisen.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    ch god fortsättning på året :)
    Du har så rätt i ditt tidigare inlägg!
    Tycker också att då det är vinter så skall vi njuta. Våren kommer senare, med ljuset och värmen!
    Fint ni fixat i köket!
    Ha det så bra!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  6. Hej!
    va bra det blev!
    Ni har ett så mysigt kök!
    Här har vår bil krånglat med. Inget har frysit men krågel krångel..
    Jo jag undrar vad du har för mall. Jag skulle vilja ha den mallen till min blogg med.
    ha det så gott.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  7. Du har verkligen ett vacker kök, ja hela huset är underbart. Å sedan en make som gillar att laga mat, vart hittar man en sånn. Här har vi det jätte kallt ingen höjdare att gå ut alls, men i morgon bär det i väg till jobbet igen. Tur att man trivs annars skulle det känns motigt. Kram

    SvaraRadera
  8. Lyxigt - min modell av karl håller tyvärr inte överhuvudtaget alls till i köket...
    Men han gör ju mycket annat fint istället förstås ;)

    Verkligen hemtrevligt kök ni har - och den biten har ju du stått för :)

    SvaraRadera
  9. Ruotsini on ruosteessa, mutta kuvat ovat kauniita ja ihana koti teillä...huokaus sentään, kaikkea kivaa...

    SvaraRadera
  10. Det verkar som du gjort ett riktigt "fynd" vad det gäller både spis och man *fniss* Roligt att förnya i hemmet! Och de härliga rödlökarna var superfina!
    Må bäst! Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Hej! tack för all "stöd" med mitt lilla kommentars problem!:) Med noll data kompetens och 100% inrednings passion kan de inte bli fel!? Du undrade var i Finland jag kommer i från, Jag har bott i Borgå och Tammerfors och min äldsta dotter är född i Åbo. En gång finsk alltid finsk, men jag stortriv i västkusten... det är lite kul att vara både svensk och finsk medborjare:)
    Jag har en svensk man så vi blir nog fast i Sverige;)Du är såå välkommen och titta in till oss i varberg igen..Annaleena annaleenashem.blogspot.com

    SvaraRadera
  12. Åhhhhåhå! Tack för att du skrev vad ni behandlat bänkskivan med! Exakt den färgen vill jag ha! Vi funderar på att ha bakugn i källaren nu, eller rättare sagt en finsk massugn! Lite finskt måste in i mitt hus, hihi! Tänk vilken lyx att kunna baka pizza och bröd i sin egna stenugn! Vi får se, men jag tror att det blir av! kram på dig duktiga du och va skönt at det löst sig med vattnet!/tess

    SvaraRadera
  13. Vilket underbart kök..Ja även om det är vackert med denna vinter och skönt ,,så verkar det som om många har krångel pg av kylan oxå..Så nu sänder jag en varm kram Susanne

    SvaraRadera
  14. Så fint ni har det i köket! Jag samlar lite köksbilder just nu, håller på att planera lite inför att vårt kök ska göras om, om nåt år eller så... Men man måste ju veta hur man vill ha det då!
    Håller med i det du skriver i ditt förra inlägg! Kändes dock som om det var rätt många kommentarer där... :-) Så jag skriver det här istället! Vi har granen kvar ännu, kanske åker den ut i helgen...

    SvaraRadera
  15. Åhh så fint ni har det och vad gott i dubbelbemärkelse att vara gift med en duktig kock!!:)
    Gillar verkligen ljusen utomhus... så fridfullt..!
    Oj både rör och bromsar... ja det är verkligen en vinter som kommer att gå till historien... härligt om än lite omständigt när vissa bekvämligheter fryser.. =O
    Varm kram

    SvaraRadera
  16. Gomorron därborta !!
    Åhh vad ni grejer o donar, sååå roligt..och vad fint det blev i köket !! Hoppas nu att kylan vänder snart, för nu när jag klev upp hade vi 34 minus !!! Inte klokt alltså..
    Kraaam Anette

    SvaraRadera
  17. snygg gashäll! vi har ju också en insats, men idag ångrar jag att vi tog den vi tog, för den är riktigt besvärlig att hålla ren. man ska nog alltid välja det enklaste av det enkla... kramis

    SvaraRadera
  18. Vad fint ni har det i ert kök!
    Dessutom gillade jag kombinationen med granris & rödlök. Snyggt!
    Ha det så bra!

    SvaraRadera
  19. Hej på dig i Kammomillas Villa!

    Vilket, hus, vilket hem.......
    Mitt hjärta bankar av häpnad, förtjusning och iver! Finns ditt hem i verkligheten? Det är helt otroligt vad vackert du har det. Jag hann inte läsa längre än till den tovade tröjan, för nu har jag brått! Tänk, jag städade mitt klädskåp i går och tänkte nu föra till frälsningsarmen några liknande tröjor som dina, men nej -nu skall jag stoppa dem i tvättmaskinen!!

    Jag återkommer, det kan du skriva upp!!!

    Tack för att du besökte min blogg! Nu har jag händerna/huvudet fulla av ideér igen!!

    Kraaam Pia

    SvaraRadera
  20. Godmorgon Kamomilla!

    Ja men det är ju så jag skall göra för att skyna på köksrenoveringen...påpeka sambons matlagarlusta! Då lär det ta fart ;)

    Önskar en fin dag. En varmare dag.

    Kram,

    Anna

    SvaraRadera
  21. Din underbara man som kan laga mat, kan han lära min tro? :) :)

    Kram
    /Catrin

    SvaraRadera
  22. Utslängd ur köket! Det önskar jag att jag kunde bli lite oftare:-))
    Min man gillar inte att kocka så där får jag nog oftast husera själv. Det kan vara min son och yngsta dotter som tar över nångång ibland och då njuter jag verkligen.
    Visst älskar jag att laga mat, men ibland är det nog oxå skönt om någon annan kan ta över.
    Nu är det verkligen kallt så det förslår! Här var det -29 ute i morse och +13 inne när jag kröp fram undan mitt varma täcke. Så blir det när man eldar med ved en kall vinterdag. Nu har jag nog fått upp värmen, så int lider jag någon nöd. Tycker mest synd om alla dom som inte har något hem när det blir så här förskräckligt kallt. Undrar hur många som fryser ihjäl!

    Rödlök är vackert mot grankvistar och inte är det ju alls juldekoration.

    Ha det gott vännen! kram

    SvaraRadera
  23. Vad roligt med matlagande män. Min lagar också mat, men det är mest en tre fyra sorter han VILL göra, haha.
    Lät inget vidare med frusen bil. Hoppas ni har fixat till det snart.
    Ha en fortsatt bra dag.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  24. Så bra det blev i köket! Härligt med vedspis, det vill jag oxå ha! Mysigt med ljusen i pergolan oxå! Ja, jag visar små keramiktomtar idag *fniss*...från en vårmotståndare!:) kram

    SvaraRadera
  25. Jättefint i köket! Och så härligt med vedspis, önskar att jag också hade en sån...
    Ja, alltid e de nåt me kylan, här eldar vi för fulla muggar, för flispannan fungerar inte riktigt som den ska...
    Det är kallt nu, -28 grader..

    SvaraRadera
  26. Superfint kök!!!
    Ser såååå hemtrevligt ut!

    Hoppas du får ordning på bilen!
    /Eva

    SvaraRadera
  27. Oj vad ni har fixat och donat fint i köket! Ja de säger ju att alla mästerkockar borde ha tillgång till gasspis...?? Rödlök är snyggt tycker jag också!

    SvaraRadera
  28. Jätte fint kök!!! Så skönt med ordning :)

    SvaraRadera
  29. Vad härligt med en man där hemma som tagit över köket...:) jag är ju oftast ensam under veckorna för min han jobbar i huvudstaden och då blir det lite si och så med maten..inget roligt att ensam äta, så himla fint det blev i köket och du...en fråga..var er bänk träfärgad innan ni behandlade den med detta du skriver om...hos mig fick jag ärva en tråkig träfärgad och skulle vilja göra något likande..hoppas dagen varit bra och att kylan mildrats, KRAM

    SvaraRadera
  30. Otroligt fint och säkert funktionellt det där blev! Det är bra med kockande män. Jag blev nyss bjuden på en supergod soppa. Ja, det är ite Tjugondag knut ännu och det där med rödlök är klockrent! ♥ Ann-Lis

    SvaraRadera
  31. Godt nytt år Kamomilla...nydelige bilder du viser av kjøkkenet ditt.
    Dere har vel fått vinter også, her er det uvanlig 20 minusgrader og snnø, jeg sitter derfor mye ved kakkelovnen med tekoppen og pc.
    Klem...Ellen

    SvaraRadera
  32. Gott nytt år Kamomilla! Visst är det som du skriver, vintern för med sig en hel del besvär, men vi ska nog passa på att njuta av den då vi en gång har den! Det är ju så vackert!
    Ni har så vackra färger i ert kök!

    SvaraRadera
  33. Åååå, vilken dröm!!!
    Tänk om min gubbe skulle vilja kasta ut mig ifrån köket, för min del får han mer än gärna det, iallafall några dagar tills min nyfikenhet tar överhand.
    Kontrollbehovet hade ersatts till oro för att allt hade blivit omkastat i köksskåp och att handdukarna inte hänger i färgordning.., hmmm:)
    Nja.., vi kanske skulle kunna vara i köket båda men om det någon gång skulle inträffa så vet i katten om jag hade orkat ha honom där, han är ganska så bordus när han får en slev och kastrull i näven.

    Trist med bilen du.., är det inte det ena så...
    Hoppas du får en varm och skön kväll.
    Kram
    Marianne

    SvaraRadera
  34. Så mysigt i ditt kök!! Gillar ditt lilla arrangemang med rödlökarna!!
    Hoppas det ordnar sig med bilen!!
    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  35. Ihana keittiö,suorastaan houkuttelee ruuanlaittoon =D
    Nähdään!

    SvaraRadera
  36. Å vilka underbara köksbilder! Bänkskivorna är jättefina! Här är så kallt, hela -34 idag..brr. Men vi eldar hela tiden =) Mysigt!
    Vackert med rödlök, jag använder det "jämt" i maten, den är både vacker och god =)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  37. Åh vilket mysigt kök du har eller rättare sagt ni ;)
    inspirerande att laga mat i!!

    har aldrig tänkt på vad vacker rödlöken kan vara ihop med granris härligt att se

    hoppas bara att värmen kommer hos er, vi har -13 här i söder.

    SvaraRadera
  38. Det ser jätte snyggt ut! Ville oxo ha en liten 1 eller 2 gasbrännare jäms med den vaniga men de tyckte int min man.... Jag har fått den känslan att han ångrar sig nu :)

    Jo, dom har jättefint hus. Och det doftar så gott hos dem :)
    Hemreportaget före Lottens är om Charlotta som är min "butik-kompis" som har haft de där smyckerspartyna jag varit på :)
    Och vet du, hon som skrev båda hemma-hos reportagerna är själv en fd inredningsbutiksinnehavare (lina interiör). Världen är liten...

    Ha det gott i kylan och hoppas era rör nu hålls igång!

    SvaraRadera
  39. Jag är avis på både ditt kök och din man: ) Vilket superfint kök ni har!! och så praktiskt med en matlagande man! Mycket vackert arrangemang med rödlöken! Granris har jag inne hela vintern, snyggt och vintrigt! Mari.

    SvaraRadera
  40. Hallåp där!
    först å främst, tack för recceptet!
    Jag tror jag har glömt att tacka.....generad*
    Så fint ni har i ert kök....där råder en hemtrevlig lantkänlsa o den nya gasmojängen passar ju alldeles utmärkt!
    Tänk att lök kan vara så vackert!
    Jag brukar också köpa det ibland bara för att ha liggandes på ett fat...gubben bara skakar på huvudet...fniss....
    Sitter just med en sovande SAlly på armen framför brasan o njuter av att vara ensam vaken så här på förmiddagen...
    ha en fin dag!
    Kram kram

    SvaraRadera
  41. Just nu behöver man elda, hrr så kallt de är..Vedspiden är sådamn som vi har tänkt att skaffa till projekthuset. Lyckost du so har en matlagar gubbe=) Tavk för besöket i min blogg. Ha de så bra!
    Kramisar från Mimmuli

    SvaraRadera
  42. Det där var ju en riktigt bra lösning! Gasspisen fick flytta dit där den gör mer nytta och kommer till användning, det var ju onödigt att den stod hemma hos er och knappt blev använd. Och tänk vad bra att ni fick både mer arbetsyta och förvaringsutrymme under den nya gashällen också!
    Det blev riktigt fint med granriset och rödlökarna - jag gillar också rödlök. Och jag håller med, det är inte tjugondag knut än så då får det allt vara lite juligt än! :)
    Skönt att höra att rören tinat, men inte så kul att bilen krånglar istället... Vi hade också problem med frusna bromsar strax före jul, tur att det redde upp sig och hoppas det gör det för er också!
    Här har det varit -27,2 som mest, brrr! Man vill inte gå ut mer än absolut nödvändigt... Trots det vackra vädret. Men idag är det lite varmare, -16,5 i skrivande stund börjar ju nästan närma sig sommartemperatur... ;D
    Ha en fin helg i kölden! :)

    SvaraRadera
  43. Den där maken du har......ohhhhh, tänk att bli förvisad från spisen!!
    "men vad är väl en bal på slottet......fniss
    Vilket vackert arrangemang med lökarna.....öhhhh, ja alltså rödlökarna! ;o)
    Jag suger lite på julen jag också, granen lyser så fin på kvällen, ingen brådska med den.
    Det är i butiken vårhysterin måste marknadsföras.....spelets regler. ;o)
    Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
  44. Bra me mera utrymme för grytorna. Fina arrangemang kan man nog göra efter jul åxå:) Nå bra me upptinade rör men va jobbigt me bilen nu igen. Hoppas allt reder upp sej:)

    SvaraRadera