27 januari 2010

Värme

Mitt i kylan och snöstormarna kommer här ett värmande inlägg. Några inlägg bakåt skrev jag om att vi kastat ut vår kamin Herr Kastor. Tack och lov fann vi en ersättare fort, för när man värmer huset med bara eldstäder så hinner det bli ganska kallt om man inte eldar på några dygn. Två nätter sov vi med ett oljebatteri i rummet och oj ändå så vi saknade den där mysiga vedvärmen!
Tydligen gjorde Svante det också. Han är dessutom litet av en linslus nuförtiden. Hör han pipet från kameran kommer han sättande med fart!
Kaminen känns pytteliten jämfört med Herr kastor. Och värmen är annorlunda. Kastorn lagrade värme, blev varm långsamt och måste eldas länge, men sen gav han ifrån sig värme hela natten.
Lilla Jötulynglet värms upp fort fort och det blir hett. Vi stänger dörrarna till natten och vaknar i behaglig temperatur. Har ingen aning om hur varmt det är men om jag inte huttrar så är det okej! Om du undrar över bollen på bilden under så är det Svantes leksak, ingen ny lustig iredningsgrej! ;)
Och denna vinter har ju värmekapaciteten på våra fyra eldstäder blivit satta på prov!!! Och fortfarande, fast minusgraderna är tuffa, eldar vi i övrevåningens kamin bara ca en gång i veckan!!! Dvs när äldsta sonen eller bonusdottern kommer hit måste gästrummet, (som annars står stängt), värmas.

Allrummet och yngre sonens rum hålls varma tack vare att vedspisen i köket är igång både morgon och kväll. Värmen stiger upp direkt från köket till sonens och bonusdotterns kungadöme däruppe. Tex idag har gubben bakat underbara bröd och det är nästan hett i köket. En underbar doft av vitlöksbröd svävar över hemmet...och jag som mår så bra av att inte äta kolhydrater...Vilken frestelse jag inleds i!

Stormen viner i knutarna, vägarna snöar igen. Får se hur jobbstarten på morgonen blir...

32 kommentarer:

  1. No, voihan turkinpippuri, miten hurmaava lakritspala!!!
    - Ja vielä hyödyllinen! Lämpöisin aatoksin - Simmu -

    SvaraRadera
  2. Vilket litet sött "yngel"! Nej, det är nog annorlunda värme än i en gammal hederlig kan jag tro.
    Så bra ändå att ni har så ni kan elda ordentligt på flera ställen.
    Det låter såååå himla mysigt med vedspis och nybakat bröd - bara doften....!!

    Ja, vilket väder vi fick här också!
    Rena snökaoset och jag är sååå glad över att inte behöva åka nånstans.
    TACK för ditt värmande inslag och
    lycka till med jobbstarten,kör försiktigt!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Kaminen är jättefin! Tycker om dina betonghjärtan och budskapet de förmedlar :-)

    SvaraRadera
  4. Goa billder, inger sånt mys. Jag vet inte hur många gånger jag sakt det nu men du har ett sånt vackert hem. Vilket tålamod att älda men som du säger det ger ett annat mys och framför allt värme. Kram

    SvaraRadera
  5. Ojjj vad ni får vara flitiga och elda, och vilken tur att ni fick tag i en kamin ganska fort !!
    Nää nu längtar vi till våren, solen och värmen, då sliper ni elda också..och man kan sitta ute och njuta med en kaffe kopp..
    Sååå söt lilla Svante är, en riktig linslus..
    Kraaam Anette

    SvaraRadera
  6. Här har vi det drivit också, och -17 på det och blåst så är inte såå behagligt... Låter mysigt med en massa kaminer! Och den nya är jättesöt :O)

    SvaraRadera
  7. Jag kan bara sucka, när jag ser på ditt hem...Jag kan inte tro att det är levande människor som bor där, inte bara en interiör för ett reportage i en inrednings tidning. Suck!!! Att få leva där, i ditt hem...vilken dröm...

    SvaraRadera
  8. Vilken mysig lien kamin!:) En sån hade man gärna haft.
    Vi har ju en kakelugn i vårt sovrum, o där eldas nog också dagligen när det är kallt. Och kallt är det verkligen i dag, och vinden viner i knutarna!
    Såå mysigt i ert sovrum!:)

    SvaraRadera
  9. Ja här stormar det ännu i dag och kallt är det så det var riktigt trevligt att titta in till dig och ditt värmande inlägg :)
    Ha en bra dag! Kram Kicki

    SvaraRadera
  10. De va en jättesöt kamin ni hittat. Svante e nog en riktig linslus å va fint han poserar. Nybakat vitlöksbröd låter bara för gott, tur så får jag gå på lunch snart. Hoppas ni har klarat er i stormen utan större förödelse.

    SvaraRadera
  11. De där kaminerna är vrålsnygga :) Jag gillar också vedvärme allra mest!!

    SvaraRadera
  12. Njuter av dina bilder - och värmen ;)
    Tycker ni har det så mysigt. Men att elda så måste vara slitsamt. Är djupt imponerad.
    Håller tummarna för mildare temperaturer.

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  13. Vilken storm vi har haft här me! iskallt. Söta betong hjärtor du har gjort, budskapet är vikting, ja vi människor borde visa mycke mer kärlek till medmänniskorna. jag vet, doften av nybakat bröd-lockande.;)

    SvaraRadera
  14. On herkku kamina! Voi kun olisi meilläkin uunit vielä, ehkä taas joskus. Ihana kuulla että noin pienestä saa niin paljon teholämpöjä!

    SvaraRadera
  15. Har sagt det för och säger det igen, ert sovrum är bland de vackraste jag sett! Det är så unikt med gammal charm, det bruna skåpet, lampan i taket, tapeten och de tunga täcken då har där på, snyggt! Vilken fin liten kamin och gulliga Svante, vilken fotomodell! Ha, ha, han förknippar kameran med ngt positivt, att få hamna i fokus, han är nog medveten om att han är söt: ) Mari.

    SvaraRadera
  16. Det er koselig med vedfyring, det er det som er hovedvarmen her også.
    Du har det utrolig fint hjemme hos deg og den lille vovsen var helt herlig.
    Ha det fint.
    Trude :)

    SvaraRadera
  17. Oj så söt er nya jötul är...så roligt att ni har en linslus i ert hem :O) hos oss försvinner alla när de hör det kännspaka kamerapipet...Hoppas du klarade dig till jobb idag - och hem förstås också! ha en skön torsdagskväll!

    SvaraRadera
  18. Men nog är det ju mycket varmare värme på något sätt med kaminer än med el-värme. Om du förstår hur jag menar? :-)

    SvaraRadera
  19. Men vad Svante är söt!
    Jättemysiga bilder du visar!

    Ja tack o lov för kaminer!!! Även fast vi har Bergvärmen att luta oss tillbaka mot, så känns det skönt att kunna elda i vår kamin. Både för mysfaktorn och för ekonomin.

    Nä nu får våren komma, är less på all snö och kyla.
    KRAM

    SvaraRadera
  20. den ser så pytteliten ut där i hörnet, men ögat vänjer sig säkert fort och om den värmer som den ska, är ju allt lugnt. grymt fin är den också!
    hihi, så svantis har blivit en linslus. djur brukar väl i allmänhet inte tycka om att bli fotograferade.
    här är det kakkakallt och blåsigt idag. tur att man jobbar hemma och slipper gå ut! kramis

    SvaraRadera
  21. Inte blev det något jobb för mig igår, har varit insnöad sista dygnet men nu är man utplogad och så har det satt igång igen med att snöa..Svante han är ju bara för go..du skulle sett gamle Otto imorse, en halmeter snö, hur ska man då kunna kissa när snön når upp till magen..glömmer aldrig hans blick...:) kramar

    SvaraRadera
  22. Vilken fin liten kamin!!
    Så härligt med doften av nybakat bröd;o) Ha det bäst!!
    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  23. Vilken söt liten kamin :-) Det är verkligen något speciellt med värme från ved, det blir en sådan behaglig värme på något sätt.

    Ha en mysig torsdagskväll!

    Kram Torparfrun

    SvaraRadera
  24. Vad fin den verkar er nya vedspis! Å så behändigt liten! Låter faktiskt mysigt m vedspis i sovrummet! Jättefina hjärtan i förra inlägget annars! De blev lite ännu lite mer extra nu när du tryckte bokstäver på! :) Helt otroligt hur du hinner med allt och hur du kommer på så många härliga idéer!

    SvaraRadera
  25. vad härligt det ser ut med kaminerna som inger ett sådant härligt mys när det snöar och stormar ute :)

    tack för tipset om betong skaleta böcker på Adlibris :D

    SvaraRadera
  26. Ja nu behövs det allt värmekällor, brr... Fin kamin! Och vilken tur att Svante är en sådan linslus, man blir så glad av att se bilder på honom, så go!

    Lena

    SvaraRadera
  27. Wow, så fint ni har det, verkligen charmigt och personligt. Söta betonghjärtan!

    SvaraRadera
  28. Hejsan svejsan!
    Åhh så fint du har det!
    Vilken känsla det verkar vara i ditt hus! Mysigt och härligt!
    Vi eldar för fullt i våran kamin fast vi har bergvärme.Den värmen får vi dra ner på för att kunna elda varje vinter kväll i kamin!
    Trevlig helg önskar fru Ekeby!

    SvaraRadera
  29. I stopped by to look at your beautiful pictures. I love to watch them!

    Have a nice weekend!

    Karin (from The Netherlands)

    SvaraRadera
  30. Vilken liten "pärla" till kamin...jag saknar verkligen en eldstad i mitt hus..... jag tycker att det låter så mysigt med att elda i spisarna..... I mitt gamla hus har det ju funnits en gång i tiden men nu är alla borttagna.... kanske ett framtidsprojekt att ta tag i.... Så söt han är lilla Svante! Kram fr C

    SvaraRadera
  31. Så Mysigt du har det på ett Gammaldags sätt, Jag behöver då inte elda just nu i min kamin för dina Vackra Bilder i ditt hem värmer mej så mycket.
    Ellinors Hus

    SvaraRadera
  32. Ja, ibland vore det inte dumt att ha en kamin installerad.
    Hoppas ni får en bra helg.
    Kram Elzie

    SvaraRadera