3 januari 2010

Vedhylla

Här i Villa kamomilla råder febril aktvitet med några speciella projekt. Tyvärr hinner jag inte besöka andra bloggar så flitigt eller kika in och tacka alla de nya läsare som lämnat hälsningar hos mig. Jag passar på att framföra min tacksamhet till er alla just nu, på en gång! :)

Ett av projekten gäller köket, en ny spis ska in. Varför vi gör så, ska jag förklara senare, i ett annat inlägg, när det hela är klart.

Villa Kamomilla värms till 80% med ved. (95% till vardags men med 20 minusgrader får vi ge oss och smälla in ett oljebatteri i farstun och ett på glasverandan.) När man eldar så mycket som vi, behövs också vedförvaring. Det kan man aldrig ha för mycket av, så nu har gubben byggt en hylla till farstun.

Och inte vet jag, men det känns som om den alltid varit där, så bra passar den in..
Den arma kölden har ställt till det för oss, för vattenrören har frusit... Vi får vatten till gårdsbastun som tur är, men lite jobbigt är det ju att knalla dit efter vatten varje gång hinken i köket behöver fyllas eller toan spolas... Men vi klarar oss, vi får leka torpare som har brunnen på gården.. Kunde man förr, kan man nu. Det går ingen nöd på oss. Vi hoppas ändå att vi får hjälp inom en snar framtid, för bykberget växer.

Nu ska jag ta en tur ut till gårdsbastun. Där är det varmt och gott och skönt att tvätta sig. Smutsgris vill ju ingen vara! :)

Kamomilla

30 kommentarer:

  1. vad fint! Vi skulle också behöva en vedförvaring i bastun.. får se när det blir av..

    Vi har en liten wc på övre våningen, och där hade också rören frusit imorse.. har suttit med hårtork. varmvattenröret är ännu fruset.. Jobbigt då det är så kallt. Hoppas era rör tinar upp snart!

    ha en skön vecka!
    Kram, Lotta

    SvaraRadera
  2. Vilken smart lösning för veden. Vi har gjort något liknande på en hylla i vårt nya kök.

    Hoppas att det löser sig med vattnet för Er.

    Kram Sari

    SvaraRadera
  3. Behövs gott om vedförvaring i kylan!! Hoppas Era rör tinar upp snart, så du slipper ut och traska när du behöver vatten!!
    Kram Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Ja hur klarade dom sig förr kan man fråga sig..Här eldas det oxå med ved..på sommaren värms vatten och hus upp med vår fina solpanel som sitter på taket på garaget..När Stormen Gudrun drog förbi för 5 år sen hade vi ingen ström på 15 dygn,,huamej det va inte kul..Om du inte hinner kika in hos mig gör inget jag kikar in hos dig ändå..Så kan det ju vara ibland att man helt enkelt inte hinner..Kram till dig..Jo tack för att du i alla fall försökte hjälpa mig med mina bilder..Jag fortsätter leta upp hur man gör..Susanne

    SvaraRadera
  5. Det låter eländigt med vattenrören. Hoppas dert ordnar sig snart. Inte är man riktigt van vid den här kylan.
    Vedhyllan är jättesnygg. Ved kan verkligen vara en fin inredningsdetalj.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Kjempe fin vedhylle!
    Det gjorde han bra1 Snyggt blev det også!

    Irene

    SvaraRadera
  7. Sa du gårdsbastu? Underbart!! Älskar att basta... I mitt nästa liv, i mitt nästa hus...då minsann :)

    Lycka till med projekt. Men först - sov gott!

    Anna - din julgris i bloggosfären

    SvaraRadera
  8. Ohh så fint!!! Den vedförvaringsidén skulle jag vilja "låna" av dej, går det bra???
    Den var hur fin som helst!
    Ha det gott!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  9. Åhhh vilken fin vedbänk !!
    Hoppas att det löser sig med vattnet..inte roligt att vara utan..
    Kraaam Anette

    SvaraRadera
  10. Hej söta du! Kul att se att du är i gasen igen! Hua för frusen ledning. När vi byggde och flyttade in i lillstugan hade vi inte hunnit få in varesig vatten, el eller avlopp ännu. Så det var dass, bära vatten från grannen och kabelvinda in genom ett fönster som gällde men det gick ju det med! Iaf när man vet att det är under begränsad tid! Men tvätten var ju värst! Tur att vi har så snälla grannar! Vi har en värmeslinga som vi kan slå på om det blir kallt så att inte vattnet fryser men det kan ju i vissa fall räcka med att isolera lite extra där röret kommer upp ur marken och in i huset! Kram på dig så länge!/ Tess

    SvaraRadera
  11. Ja, det är ju en extrem vinter i år och jag förstår att det kan vara knepigt med vatten och värme nu, om man bor på landet!

    Vilken jättefin vedförvaring, och den ser verkligen ut att passa in perfekt!

    Spännande med ny spis!
    Så skönt att du är ledig lite till!
    Önskar dej sköna dagar!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  12. Det är nog bara kamomilla som kan få det att låta mysigt med frusna vattenrör ;O) Perfekt vedförvaring! Borde också få till någonslags förvaring, för nu bär jag in brasveden i en emaljhink, och det ryms ju inte såå mycket i den :O)

    SvaraRadera
  13. Hej Kamomilla..vilken fin vedförvaring..ja ibland så lyckas man :)...tänkte på att den passade där så bra...Oj stackars er ..frusna rör..ja vintern är lite hårdare i är..vi har både elvärme vanligt vis och eldar till hjäpen med ved i en insats inmurad sådan...som tur är... frusna rör är inget vi har drabbats av nå gång ..och hoppas slippa det..men jag är ju uppvuxen på landet och kommer ihåg lite hur det var ..mycket snö och kallt..ved som skulle in och vi barn fick dra lite lass med det iband..en vedförvarinf som jag kommer ihåg var en s.k. vedlår!! där luckan var som en utdragbar kana..äsch svårt att förklara..men riktigt smart om jag tänker efter nära till vedspisen om inte annat nää nu dax att kila till jobbet..får pälsa på mej ordentligt...kram...PIA

    SvaraRadera
  14. Du har rätt..., det känns som om vedförvaringen alltid varit där, det blev klockrent!!!!

    Usch, fy attans, inget vatten:(
    Men som du själv skriver så går det ju, kunde man förr så varför skulle inte vi klara det?!?!
    Lite mer bekväma är vi förståss, förr hade dom minsann inte lyxen att bara kunna vrida på kranen så kom dropparna...!
    Hoppas ni snart får det fixat....

    Önskar dig en skön måndag
    Kramar till dig....
    Marianne

    SvaraRadera
  15. Det blev en riktigt snygg vedhylla.Inte roligt när rören fryser,hoppas att det fixar sig!
    Här har de dessutom lovat kallare igen mot slutet av veckan. Det blev en riktig vinter det här, så där som man minns att det var när man själv var barn.
    ha det bra. Kram Kicki

    SvaraRadera
  16. Vilken fin vedhylla! Måste säga att ni är duktiga som vedeldar till 95% normalt! Många skulle nog inte anta den utmaningen :)

    Hoppas det löser sig med vattenrören snart!

    Gott nytt år! Och Tack för en inspirerande blogg under året som gott, fortsätter att kika in här under 2010!

    Ses snart! :)

    SvaraRadera
  17. Hej! Va duktiga ni är och jobbar på därhemma! Blev superfint med vedförvaringen! Perfekt när det känns som om den alltid varit där! Trist med det frusna vattnet bara! Ha det så bra i veckan trots kölden! Kram :)

    SvaraRadera
  18. Sån fin vedförvaring!
    Skulle vi också behöva :)
    Ja, det är många som får problem med vattenrören när det är så kallt, här har vi klarat oss.

    SvaraRadera
  19. den blev fin, och som du säger, den ser ut som om den alltid funnits där.
    ouch för frusna rör... det gäller att ha vattnet att sippra sakta dygnet runt när det är så där pass kallt. hoppas proppen löser sig snart!

    SvaraRadera
  20. Vilka underbara stämningsfulla vinterbilder! Och vilken vacker dukning! Hur lyckar du fånga det rätta skenet med tända ljus och allt? Har du systemkamera?
    Kram och god fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  21. Måste tillägga; smart och snygg vedförvaring. Vi funderar också på det här med förvaring, vi får se vad vi hittar på..

    SvaraRadera
  22. Ja, nu behövs lite extravärme minsann. Fast idag ska jag väl inte klaga. Förutom på vår toa då. Går fortfarande inte att använda och det är SÅ kul att springa in till grannen när man behöver, haha.
    Hoppas du har en bra dag.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  23. Vedförvaringen passar verkligen finfint där! Och praktiskt att kunna ta in lite mer ved åt gången också, så man slipper springa ut efter mer stup i kvarten!
    Jobbigt att vattnet frusit för er! Känner så väl igen det där från mitt föräldrahem, där har vattnet frusit otaliga gånger när kylan knäppt i knutarna... Mamma är livrädd för att det ska frysa nu när hon är ensam och ingen har som kan tina upp rören åt henne... Hoppas era rör tinar upp snart, men rådlösa verkar ni ju inte vara i alla fall och så länge ni har vatten till bastun är det ju bra1
    Ha det så bra och gott nytt år! :)

    SvaraRadera
  24. Vad ni är flitiga som eldar med ved så ycket som ni gör! vedförvaringen ser väldigt snofsig ut och passar in som hand i handske! Hoppas ni snart får hjälp med rören - inte kul!

    SvaraRadera
  25. Det var en bra förvaringshylla för ved! Får hoppas ni får hjälp så ni får vatten, för utan vatten klarar man sig inte länge i dessa tider.
    Men du är int bortskämd åtminstone verkar det som.

    Värmande kramar!

    SvaraRadera
  26. Den satt som gjuten där. Hoppas ni får rören i skick snabbt, man e nog lite handfallen när de inte kommer något från kranen när man vrider. Tur att ni i varje fall får vatten nån stans å har tvättmöjligheter.

    SvaraRadera
  27. Så himla fint, har en förvaring inbyggd bredvid vedspiseln i köket men det gör jag ju av med under en dag..äntligen mildare hos oss, så man kanske kan slippa ha vattnet på hela nätterna, har det löst sig för er med de frusna rören..kram

    SvaraRadera
  28. Vackraste vedhyllan jag sett!
    Riktig snygg, tycker jag.

    Håller tummarna för något mildare väder...

    KRAM

    SvaraRadera
  29. Ah vad jobbigt när det fryser!!! Skönt att ni klarar er bra ändå. Du det blev både snyggt och praktiskt med veden!

    Vi har bergvärme, men nu har vi också eldat varje dag i kaminen i matrummet, har ju varit så KALLT ute ju.

    Hoppas det snart ordnar sej för er.
    KRAM

    SvaraRadera
  30. Den vedkrokken ble kjempefin, flott og bruke ved som ellement i innredning.

    Ønsker deg en fin uke.

    Klem

    SvaraRadera