26 januari 2012

Vintern kom tillslut och här i Villa Kamomilla sprakar elden i tre eldstäder nästan genom hela dagen. (vi har inte vedpanna) När våren kommer smakar det trä (ja verkligen på alla sätt och vis), men i det här stadiet har vi ännu inte blivit utleda i varje fall.
Oj så mysigt, säger de flesta, och det är det ju. Men för oss är det nu bara en del av vardagen. En del som inte kan lämnas oskött för då får man minsann frysa!!  Och så kan vi ju inte vara borta hemifrån så mycket heller. Men det är skönt med vedvärme- det känns basic och bra och vi har mått så bra i det här huset.

                                                               Kamomilla

Talvi tuli sitten jäädäkseen, ja täällä ritisee tuli kolmessa tulipesässä melkein koko päivän. (meillä ei ole pannulämmitystä) Kevään saapuessa lämmittäminen maistuu jo puulta (kaikin tavoin), mutta tässä vaiheessa vielä jaksetaan.
Oi miten kodikasta, sanovat monet vierailijat. Ja niinhän se onkin, mutta meille se vain on osa arkea, eikä sitä enää sen kummemmin mietitä. Ei sitä voi jättää tekemättäkään, silloin tulee kyllä kylmä! Puulämmityksessä on omat hienot puolensa, vaikka se sitookin meitä aika paljon, eritysesti talvikuukausina.

13 kommentarer:

 1. Visst är det mysigt, men blir ju också mera praktiskt om man är tvungen. Skulle gärna vara lite mera tvungen och ha mera än bara vår ena spis. Men vi planerar ju att bygga vedspis i köket. Men nog blir man ju lite ledsen, som igår, då vi började riva golv, då det kommer fram runda betongplattor som skvallrar över att det funnits en kakelugn..
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Meillä on pannulämmitys mutta sekin on puilla lämpiävä joten halkoja menee muutama talven aikana ;)
  Ihanaa torstaita!

  SvaraRadera
 3. Visst är det mysigt och hemtrevligt med brasa, men säkert en hel del jobb med veden också.

  SvaraRadera
 4. kan tänka mig att det börjar smaka trä till slut, men hellre elda och ha det varmt, än alternativet. :)

  SvaraRadera
 5. Låter skönt med tre eldstäder... vår spis i köket värmer vi också med så mycket vi hinner!
  Vi får väl hoppas att inte kölden blir ännu värre - att meteorologerna har fel...
  Ha det så varmt och skönt!

  SvaraRadera
 6. Vedvärme är mysigt, och så är det ju vardagsmotion också! (även om det kanske bär imot ibland att hämta in veden, som när det är dåligt väder t ex, men jag försöker tänka på det som motion i stället)

  SvaraRadera
 7. Så mysigt det ser ut!

  Kram Johanna

  SvaraRadera
 8. Vad fint ni har det ;-)! Här hemma eldar vi också för fullt. Det är så himla skönt med sådan värme.

  SvaraRadera
 9. Hej, visst är det mysigt med vedeldning.Vi har en stor kakelugn-eller ja,den är murad..och så har vi vedspis i köket,där lagar vi maten vintertid.Tyvärr hämtar man också in en massa "skräp" med veden som dammsugaren inte gillar..men det är det värt!! Trevlig kväll på dig!

  SvaraRadera
 10. Braskaminen är guld, kakelugnen ännu bättre och vedspisen kan man ju både laga mat o baka på dessutom. Ved är trevligt när det är färdigstaplat i vedbon... och skottkärran är utmärkt hjälpmedel för inhämning.
  I år fuskar jag lite med luftvärmepumpen också, som är bra när det är så där halv-kallt. Bara för att vi ska klara oss på den ved vi har kvar...
  och så har man ju goa filtar förstås...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 11. Beautiful photos and wonderful house :)

  SvaraRadera
 12. vilken underbar kamin, så vacker och stilfull :)...vi eldar också, det är ju så mysigt med en sprakande eld och flammande lågor
  ha en underbar helg
  kram Åsa

  SvaraRadera
 13. Piekny dom. :) Zapraszam tez do mojego bloga http://sielankowedzierganie.blogspot.com/
  Dorota

  SvaraRadera