Rödvinskokt hjortstek med pure´sås på rotfrukter och rödvin, tillsammans med potatis och grönsaker var den smakrika huvurätten. Aningen torrt kanske, det hade kanske varit bättre med klyftpotatis än kokt, men det var en spännande smakupplevelse som tillsammans med vinet verkligen var gott. Tyvärr lyckades jag inte få nån bra bild på huvudrätten. Och dessutom kunde jag konstatera att jag valt fel tallrikar. Nå, man lär sig. Nästa gång ska jag ha enfärgade tallrikar så maten får tala för sig. Mönster är inte alltid rätt..
Det var som en middag för kungliga. Därför avslutar jag här meden krona jag gjorde för länge sen. Kanske det bor en liten prinsessa i mig? ;)20 januari 2008
Gästgiveriet
Bank bank på dörren! Det kommer gäster! Dörrkläppen har vi fått av min syster för länge sen. Nu har den äntligen fått sin plats vid dörren. Gediget hantvek och tung som attan! (tack syrran, den är uppskattad!)Vi hade alltså middagsbesök i helgen. Gamylerna, alltså mina föräldrar hade vi bjudit in för att testa lite maträtter. (Egentligen lite farligt att bjuda på något man inte lagat förr, för det kan ju verkligen sluta tråkigt om det vill sig illa och man misslyckas). Vi fick köpa hjortkött häromveckan och tänkte att nu ska det minsann göras något annorlunda! Gubben min ville grava kött på prov och det fick oss att tänka på en alldeles extra "förrätt". Egentligen väcktes mitt intresse genom en bild i tidningen Lantliv (var annars?) ;) Ett brännvinsbord skulle vi fixa till. Så som brännvin och salta tilltugg serverades på 1700 talet när långväga gäster anlände i olika tid till festen. En del var frusna och brännvinet värmde gott och stämningen hann minsann stiga innan alla gäster anlänt och den egentliga middagen dukades fram. Ett brännvinsbord ska bestå av fem komponenter: smör, bröd, ost, fisk och kött. Så givetvis några sorters brännvin till. Vi serverade en kryddad snaps och en akvavit. Så hade vi gräslökssmör (serverat här i ett loppisfynd som väl egentligen är menat för sill) och som kött hade vi det gravade hjortköttet som förövrigt var verkligen gott. Fisken var helt vanlig sill. Att ha gravat kött var nog fel egentligen, men vi "låtsades" att det var torkat så som man nog egentligen gjorde med köttet på 1700-talet. Brödet var en mörk limpa, likadan som vi hade på julbordet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
en sån krona vill jag också ha!!
SvaraRaderamaten gick nog inte av för hackor, låter det som. hoppas gästerna var nöjda!
Oj, oj, oj - ett riktigt gästabud ni har haft! Det låter jättehärligt alltsammans! Ibland behöver man nog bli lite påmind om gamla traditioner, om inte annat så lyser det upp vardagen lite!
SvaraRaderaKul att du delade med dej!
Kram
Lisa
Det låter som en delikat middag! Härligt nordiskt rustikt!
SvaraRaderaOch kronan du gjort är ju som allt annat du gör......jättefin och välgjord!
Jag läste i inlägget innan om att du söker billiga antika möbler och ting. Nej, Stockholm och större städer bör man nog undvika.....där är de så prismedvetna. Men om du kommer hitåt nån gång, Örebro-Nora trakten så kan jag nog tipsa dig om något i olika prisklasser. Det är bara du ringer om du skulle vara på väg åt det här hållet.
Visst är våren och porlande bäckar en Gudagåva!
Kram till dig
En sån fest! Allt ser ju supergott ut. Hoppas att ni fick en lyckad kväll. Ha en fin söndag.
SvaraRaderaHej du! Vilken smarrig måltid det låter som om ni hade! Hjortkött är så gott!!! Min man jagar och vi har ofta lite "udda" kött på tallriken. Det är kul att bjuda på!
SvaraRaderaKul idé med den "gammaldags" förrätten!!!!
Ha en skön söndagkväll!
/Kristin
Oj, här har det lagas...
SvaraRaderaHa´det så gott!
Miamaria
Vilket läckert bord!! Med kött och brännvin!! Kul idé och så smakfullt framdukat, tack för titten! Mari.
SvaraRaderaMen du.. gud vad ni e duktig.. Snacka om tanke med maten.. in i minsta detalj.. Sånt där är jag såå dålig på.. Tycker inte om att bjuda andra på mat, jag får sådan prestationsångest..
SvaraRaderaDet ser så festligt ut.. Jätte mysigt..
Kram Linda!!
Vilken underbar middag av det ovanligare slaget, Du påminner mig om att det var länge sedan jag bjöd över svärisarna på mat...det är ju bra att kunna ha de nära och kära som "matprovare" när man vill prova nya saker.
SvaraRaderaJag älskade din dukning för övrigt samt din underbara krona!!!!
Mmmm....vad det så GOTT ut, man blir riktigt hungrig av de bilderna.
SvaraRaderaOch "dörrklockan" var ju såå fin!!
vilken kväll! Jag förstår om de kände sig uppskattade och hedrade. Vilken bjudning. Kram Anna
SvaraRaderaVilka bilder!!!Jag har mailat dig
SvaraRaderakraaam
Vilken otroligt fin dörrkläpp!! Mycket snygg!
SvaraRaderaOch vilken middag!! Så ambitiöst! Hoppas gästerna uppskattade all energi ni lade ner på den. Dessutom äter man ju inte hjort varje dag... eller ni kanske jagar så ni har hela frysen full med vilt?
Jag varken jagar eller har släkt som gör det, så mycket vilt blir det inte på bordet. Synd, för det är gott.
Grattis till en lyckad middag - för det låter som den blev det.
/Willewira
jag blir hungrig nu!!
SvaraRaderaDet såg helt fantastiskt ut. Till rätt mat kan det vara hur gott som helst med en liten snaps tycker jag.
Kram!
S.
Mmmm...så himla mumsigt roligt gott det lät!! Så kul att göra ngt. annorlunda!! Det gillar jag!!
SvaraRaderaKlart att du ÄR en liten prinsessa..;)
Må väl...alltid!
Massa kramar till dig...från mig!
Vilket käk! Rejält och bra! Och matchar till huset och inredningen förstås ;)
SvaraRaderaBlir riktigt hungrig!
Vilket intressant inlägg!
SvaraRaderaFina bilder och god mat, kanske man blir bjuden nångång,hihi?
Vilken bra ide´! Det var säkert uppskattat av era gäster!!
SvaraRaderaDet var en middag som heter duga! Låter som om ni hade en trevlig kväll! :)
SvaraRaderaDin krona är jättefin, vad duktig du är! :)
Vilken fest att komma till!
SvaraRaderaJätte fin krona! Ja det bor nog en prinssesa i dig. Du är så vänlig och har så fina bilder på din blogg!
Må så gott!
Hallo..åhh vad du har dukat och fixat..verkligen fint..
SvaraRaderaVad roligt att få slå sig ner vid nåt så fint och genomtänkt..
Du..jag vet inte hur det kommer att funka med nät butiken och försäljning till utlandet..men är det nåt du vill ha så nog fixar jag det på nåt sätt..det ordnar jag..
Kram Anette
Så festligt dukat..gästerna blev säkerlign bortskämda med allt det goda!
SvaraRaderaMå så gott!
Kramis