14 november 2008

Köket före och efter...

Som många läsare från tidigare vet, så hade vi tagit bort våra köksluckor då de blivit helt vridna. Sen tog det ett tag innan vi kom oss för, eller ens hade tid att fundera hur det skulle bli. Båda var vi överens om att vi inte ville ha skåpstommarna kvar utan dörrar. Det såg lite ofärdigt ut det hela. Här kommer före-bilder...
Och sen efter-bilder:
Jag började med att vaxa bänkskivan på nytt och nu i en mörkare färg. (se tidigare inlägg) Och redan det gav ett efterlängtat lyft. Nu kom vi närmare det jag eftersträvat från början, men som vi missat då i sista byggskedet.
Sen rev min man ner skåpstommarna (jag vet, det borde ha gjorts i tvärtom-ordning...) och smällde upp en pärlspont som han hade målat några dagar tidigare.


Sen fästes hyllkonsoler (Ikeas). Dessa valde min man efter att ha sett en svartvit hylla i en av mina inredningstidningar! ( Lantlivs julnummer sidan 40)

Och sen blev det hyllornas tur.
Och sen, ja sen fick jag börja med mitt, dvs fylla hyllorna. Kul! Men vi är båda överens om att bara fylla dem med sånt som också används. Visst tycker vi om prydnadssaker och stilleben, men köket ska vara så praktiskt som vi vill ha det och innehålla bara det vi anser oss behöva.
Vi äger till exempel ingen hushållsmaskin. Min man älskar att laga mat och han har två starka nävar att använda istället. Vi gillar det enkla och vardagliga behöver inte så fina mojänger och apparater. Diskmaskinen är väl nog den viktigaste...
Själv bakar jag sällan. Jag säger som Susanne Kings som i senaste numret av Lantliv sade: "Istället för att baka flyttar jag hellre en möbel . Det är inredning som är min favoritsysselsättning."
Lampan ovanför diskbänken är också Ikeas. Så enkelt och utan krusiduller. Vi vill ha det så. Vårt kök är ett hembygge och vi älskar att ha det så. Vedspis står för både värme och matlagningsplatta och så har vi gasspisen som faktiskt inte används ens varje dag. Eftersom vi inte har elvärme så händer det att vi eldar i vedspisen i köket både morgon och kväll.
Men microvågsugnen då? Vart hamnade den? Den förpassades upp på kylskåpet för vi använder den så sällan! Den ska inte i onödan äta av ytan på arbetsbänken. Den är högt uppe nu, men vi har en pall nära tillhands. Och om man nu några många gånger i månaden krånglar sig upp dit så är det ju inte så farligt.

Jag kan bra tänka mig att slänga en vacker tyghuva eller kökshanduk över den så den inte syns heller.

Nu ska jag njuta av mitt kök i helgen! Nu får andra projekt vila. Vi väntar på advent. Myser i favoritfåtöljerna och njuter av det färdiga projektet. Livet är gott.

37 kommentarer:

  1. Jättesnyggt blev det!!
    Jag gillar öppna hyllor!
    Och ditt färgval..helt i min smak med de mörka bänkskivorna till.
    Njut av helgen och ditt nya kök!!

    SvaraRadera
  2. Keittiösi on todella kaunis! Pidän kovasti noista avohyllyistä =)

    SvaraRadera
  3. Det är ju bara så snyggt! Jag blir alldeles ordlös...

    SvaraRadera
  4. jäklar, vad snärtigt det blev!

    SvaraRadera
  5. Å vad snyggt! Färgerna hos er är helt underbara!

    SvaraRadera
  6. Hej Kamomilla, det blev verkligen så himla bra!!!! Lite likt köket hos Lena som har butiken LUstfyllt, det var reportage om henne i numret av Lantliv där Susanne (Me and Alice) var med (jag antar att du har den tidiningen eftersom du skrev citatet).

    Jag säger det igen, köksbänkarna blev superbra. Jag måste verkligen ta tag och vaxa våra. Fast i helgen hinner jag inte, jag ska köra häst i 2 x 23 mil imorgon.

    Jag har funderat på att ha hyllor jag med, och inte överskåp. Egentligen skulle jag vilja prova ohc kunna ändra mig tillbaka om det inte blev bra, men det är ju rätt jobbigt rent praktiskt ;-)

    En sak som jag funderar på, och du får gärna utvärdera det empiriskt och berätta sedan, är om det inte blir väldigt dammigt på hyllorna? Jag är inte känd för mitt nitiska städande, så jag vill helst inte få mer städuppgifter än vad jag redan har ;-)

    Har också undrat när jag ser kök utan överskåp, om det blev mer eller mindre saker som fick plats? Vi har egentligen inte särskilt mycket pryttlar vi inte använder, men det är ju ändå en hel porslin och glas som ska rymmas någonstans. Min köksassistent (jo, jag har en sådan och jag älskar honom faktiskt!!! En födelsedagspresent från min man som används till att baka bröd - jag både bakar & flyttar möbler *ler* - och skiva potatis till gratänger och mala all köttfärs som vi gör på hösten), den ryms i underskåpen.

    Nu ska jag titta igen på dina härliga köksbilder, men det vore som sagt rätt kul att få höra lite utvärdering av dig hur du tycker att det gick att "klara sig utan" överskåpet...

    Kram nu och ha en bra helg!

    /Kristin

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Åh så fint det blev!! Vilken skillnad :)
    Kram!

    SvaraRadera
  8. När det gäller före-och-efter-bilder så älskar jag sådana...

    Åh vad roligt att ni bestämde er för att helt enkelt ta bort skåpstommarna för det gjorde verkligen mycket.

    Och sedan sätta dit hyllplan med hjälp av så fina svarta konsoller... det är precis i min stil.

    Kanonfint blev det, och jag förstår att ni själv är mycket nöjda. Du har verkligen gjort det fint på hyllorna, precis som jag själv skulle vilja ha.

    Sedan så måste jag ju säga att bänkskivan blev helt underbart vacker när du vaxade den och nyansen blev mörkare. Sååå snyggt !

    Ett otroligt vackert och trivsamt kök har ni fått !

    Ha en fortsatt trevlig helg !

    Kram Kram

    SvaraRadera
  9. Jamnen sååå himla snyggt detta blev!! Ni har så fint och det blev verkligen jätefint med hyllorna! Jag som haft disskution med min man i helgen om just öppna hyllor men för första gången verkar det desvärre som om JAG blir den som får ge mej, han vägrar! Suck... det hade varit fint, men grå ska de målas luckorna i af. Kanske jag visar honom din blogg. Vid passade tillfälle..Just nu känner jag mej som en fisk med cykel: ) Trevlig helg! Mari.

    SvaraRadera
  10. Så hemtrevligt det blev med hyllorna skulle oxå vilja ha öppna hyllor men jag gissar att min bromskloss till man inte går att övertala!
    Ha en skön helg, Kram Marith

    SvaraRadera
  11. Här händer det! Vad snyggt och hemtrevligt det blev! Jag har ju redan tidigare skrutit över ert sovrum, men nu måste jag tillägga att när jag visat sovrumsfotot ett antal gånger för gubben hade han satt in den som bakgrundsbild på vår dator. :-D Formatet var inte det mest lämpliga så sängen såg ut att ha plats för en krokodil, men lite roligt fick jag iaf. :-D

    SvaraRadera
  12. Håller med om att mikron vill man inte ha på bänken, den är inte så snygg. Vi har stoppat in våran i ett skåp. Det blev jättefint med hyllorna i köket.
    Mvh Susanne

    SvaraRadera
  13. Såå vackert och mysigt på samma gång....och lantligt!! Jag gillar det verkligen! (försökte förstora upp bilderna men det gick inte *BLINK*)

    Hoppas ni njuuter nu av det nya!

    SvaraRadera
  14. vad fint det blev med hyllorna i köket :)

    SvaraRadera
  15. Så fint det blev!! Praktiskt och fint med öppna hyllplan! Bänkskivan blev så snygg som lite mörkare. Låter så härligt att kunna elda i spisen.. Kram /Anna

    SvaraRadera
  16. Suurensuuret kiitokset, lämmittää ja helpottaa.

    Pahin on kai nyt ohi, vaikka surutyö kestää vielä pitkään. Elämä on muuttunut aika peruuttamattomasti ja se tuli shokkina. Järjestelytyöt kestävät vielä vähintään vuoden ja sekin on raskas ajatus.

    Tästä kuitenkin selvitään.

    Teidän keittiöstä tuli HUIPPUIHANA, voi hyvä ihme!!!

    SvaraRadera
  17. Det ble kjempefint!
    Du har så mye fint å vise frem :)
    Ha en fortsatt fin søndag.
    Siw

    SvaraRadera
  18. Hej!

    Blev ju toppen med de öppna hyllorna....och de mörka skivorna gillar jag...kanske ska jag ta och betsa mina lite mörkare....

    Och jag tror att det är det enklaste som blir det vackraste...och inte behöver man en massa apparater....och jag tror nog att jag hellre flyttar en möbel än att baka jag med....

    HA´nu det så gott i ditt nya härliga kök...

    MiaMaria

    SvaraRadera
  19. Ja det blev ju ett helt nytt kök. Verkligen fint. Gäller att man ska vara lite ordningsam om man ska kuna ha det så fint.
    Kram Emma

    SvaraRadera
  20. Hej,

    vad fint ert nya kök blev. Nu gäller det bara att hålla ordning på allt som står framme där. Jag är inte så bra på sånt, så hos mig skulle det bara se rörigt ut tyvärr. Men om jag skulle vara lite mera pedant så skulle jag också vilja ha sådana öppna hyllplan.

    kram Sabi

    SvaraRadera
  21. Hieno lopputulos ja melko edullinenkin! Kiva vaihdella tavaraa hyllyillä hieman sesongin mukaan.

    SvaraRadera
  22. hej!!
    åh du är verkligne min förebild ..Så fantastiskt bra ni har gjort..jag berättade om ditt hem för en vän ..Berättade att du och din man förvandlade saker tillmästerverk..Att ni tog vara på det ni hade och gjorde nått bra av det..Det gillar jag..det inspirerar mig ..Du gör storverk..
    Ert kök blev så trivsamt..så levande..
    kram anna

    SvaraRadera
  23. Sällar mig till kören och utbrister: WOW! Jättesnyggt :)

    SvaraRadera
  24. Kan tänka mej att livet är gott för er nu...:O) Så fint det blev! Så härligt med korgarna och glasburkarna och porslinet och allt annat. Alldeles perfekt! Må så gott i ert nya fina hemmabygge!

    SvaraRadera
  25. Men åhh va mysigt ni har fått det!Verkligen fint!!

    SvaraRadera
  26. Så jättefint köket blev nu! vilken skillnad - mycket mera personligt med alla fina sakerna synliga!

    TACK för fin kommentar hos mej!

    Ha en härlig vecka i ditt fina kök!

    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  27. Stilsäkert som vanligt! Har ni börjat förbereda julen redan?

    SvaraRadera
  28. Attans vad snyggt det blev i köket! Tänk att slippa öppna skåpsdörrar var gång det ska sättas in nåt eller plockas ut nåt.

    Kram Anne

    SvaraRadera
  29. Så snyggt kök och med alla hyllor jätte fint. Visst är det märkligt att man vill dölja alla fula apparater, blir lite svårt att sy en huva till tv:n *fniss* men jag skulle bra gärna vilja.
    Ha det gott!
    Lotta

    SvaraRadera
  30. så vakkert det ble. Virkelig koselig:)

    SvaraRadera
  31. Ursnyggt.
    Gillar verkligen de mörkare bänkytorna.

    Om du vitsprayar toarpsstakens figurer kan du väl visa resultatet senare. De ska bli intressant att se.
    Toarpsstaken har varit jättepopulär i Sverige men är nog lite på uttågande nu. Den brukar kallas för "barbie för vuxna" eftersom man klär den med olika figurer och band allt efter årstid och högtid. Den finns i massa olika storlekar och brukar vara ganska dyr.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  32. OJ, så fint det blev! Det ser så lantligt och mysigt ut!
    Du har så mysigt kök!
    Kram :)

    SvaraRadera
  33. Lycka till inne hos mig!
    MiaMaria

    SvaraRadera
  34. Å, vilket charmigt kök ni har fått!!! Det var fint innan men nu ännu finare och lantligare :)
    Det är verkligen praktiskt med öppna hyllor och glasburkar. Allt synligt och lättillgängligt. Och man tvingas rensa och städa oftare kan jag tänka mej, istället för att gömma allt bakom dörrar;)
    Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  35. Ihan uskomattoman upea koti Sinulla, ei voi kun ihastella =)

    Olen itsekin hurahtanut valkoiseen/tanskalaiseen tyyliin, mutta se projekti on vasta alkumetreillä...

    SvaraRadera