1 april 2010

Långfredag

Påsken hos oss är inte så extra. Jag pyntar bara smått och så äter vi gott. Sonen däremot, han går i skriftskola i år och ska hinna med hela två kyrkobesök under helgen.Kanske man borde reflektera mera, fundera över vad vi egentligen firar?
För de flesta av oss innebär ju påsken bara lediga dagar och kanske lite pyssel...samvaro och goda middagar.
Visst kan det vara bra att sätta sig ner och fundera ett tag vad allt symboliserar. Religionen, kyrkan, korset, äggen, gräset, kycklingar, påskharen, påskmat... Hur mycket vet vi egentligen? Blir det inte ett enda sammelsurium?
Hur mycket är egentligen sånt som vi bara gör för att vi vet att det ska vara så? Hur mycket förstår vi av våra traditioner? Det tål att fundera på...
Kamomilla
**********************************************************
Pitkäperjantai
Meillä pääsiäinen ei merkitse juuri muuta kuin vapaapäiviä, yhdessäoloa ja hyvää ruokaa hyvässä seurassa. Kuinka moni muistaa oikeasti pääsiäisen oikean merkityksen? Kirkko, uskonto, risti, ruuat, pääsiäismunat, pääsiäisruoho, kanat ja puput... aikamoinen sekamelska josta on vaikea ottaa selvää... Miten paljon sinä ajattelet näitä asioita, ja miten paljon teet vain sen takia että asiat kuuluu olla näin?
Kamomilla

35 kommentarer:

 1. Dear kamomilla, white eggs in the dark would live to be beautiful, their beauty stands out. Good evening. Iva

  SvaraRadera
 2. Det ligger en hel del sanning bakom dina tankar. Människan av idag stressar allt för mycket och reflekterar mera sällan över varför vissa traditioner finns och firas.

  Ha en fin påskhelg!

  SvaraRadera
 3. Påsken är bra tid för eftertanke.
  Så vacker den sista bilden är!
  Ha en riktigt skön påsk!

  SvaraRadera
 4. Hade faktiskt samma tankar so dig häromdagen...ha en fin och skön helg, kram

  SvaraRadera
 5. Tänkvärt Kamomilla, tänkvärt... Kram!

  SvaraRadera
 6. Håller helt med dig, det är så lätt att bara svepas med inte minst av alla måsten...Tänker ta det lugnt och ha en rofylld påskhelg! Önskar dig detsamma =)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Första gången jag kikar in hos dig. Så mycket fint du gjort i betong! Började prova i våras och det är ju jättekul.Längtar efter värmen så man kan sätta igång att gjuta igen.

  SvaraRadera
 8. Kloka tankar ocg glad påsk.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Hej!!

  Jag vill önska dig en GLAD PÅSK!!
  Hoppas att du får en jätte fin helg, med mycket god mat och mycket, mycket påskgodis :)

  Kram Sandra/Interiörboden

  SvaraRadera
 10. Hej för det första!

  Long time...allt väl? Här är vi trötta efter en lång tids skjuka. Men nu borde det snart vända uppåt :)

  Ja du, jag kan nog instämma i att man följer traditionen utan att veta dess egentliga ursprung. Lite genant kan jag tycka...

  Önskar en fin påsk!

  Krma,

  Anna

  SvaraRadera
 11. Kikar in och önskar Glad Påsk!!!

  Visst borde vi kanske fundera lite mer på varför vi firar påsk....

  Kram Kram Malin

  SvaraRadera
 12. Vilket fint inlägg! Mitt jobb medför att man reflekterar över alla traditioners ursprung med eleverna årligen. Jag tror att man är litet försiktig i Blogglandia att gå in på djupa frågor, som berör religion och politik. Du gjorde det bra!
  Ha en lugn och skön Påsk!

  SvaraRadera
 13. jag tycker inte det går att undvika att tänka på ursprunget, för jag tycker att det nog kommer fram i all media man konsumerar.
  önskar er en skön påskhelg och mycket god mat och samvaro! kram till er alla.

  SvaraRadera
 14. Önskar dig med familjen en riktigt Glad Påsk =) Tänkvärda tankar Kamomilla!=)

  SvaraRadera
 15. Oikein hyvää pääsiäistä Kamomillalle ja perheelle!

  SvaraRadera
 16. Det tål verkligen att tänkas på! Jag borde läsa på lite tror jag bestämt..
  Så fint du visar.
  glad påsk!!
  Kram /Anna

  SvaraRadera
 17. jag ska faktiskt försöka stå emot chokoägg i år... om det går. till husets herrar har jag köpt mignonägg, men du har rätt, äggen krymper för varje år som går :/

  SvaraRadera
 18. Påskens betydelse har nog blivit bortglömd. Hos oss blir det samvaro med nära å kära å god mat:) Va stämningsfulla bilder.

  SvaraRadera
 19. Just precis!!! Handen på hjärtat! Hur många tänker på varför vi har en helg som kallas påsk? Och vilken grym dag, denna dag var, för en viss person...

  Dina långfredagsbilder: det enklaste är det vackraste och vice verca.

  Kraaaam!

  SvaraRadera
 20. Hej vännen! Vilka vackra bilder du bjöd på, och tänkvärda ord. Jag är inte särskilt kyrklig av mig men som sagt så borde man nog reflektera mer. Påsken är väl också ändå en hoppets högtid, för efter det svåra (döden) finns evigt liv. Och man behöver ju inte vara religiös för att uppleva att livet verkligen kommer åter nu, efter en lång och mörk och kall vinter, med ljuset och värmen. Jag är tacksam över att få fira påsken med nära och kära. Mina systrar kommer hem och vi ska också hinna med att se en del vänner. samtidigt så kan jag tycka väldigt bra om påsken, som innehåller så många helgdagar och ganska lite "måste-traditioner" (om man t ex jämför med julen), så man kan fylla dagarna med det man själv önskar. Det är ju väldigt skönt när man jobbar mycket. Att få lite tid att stanna upp och reflektera!

  Kram på dig och ha det så bra!!!!

  /Kristin

  SvaraRadera
 21. Minullekin pääsiäinen on monta vapaapäivää, ei sen kummempaa. Ja hyvä niin.

  Iloista Pääsiäisen aikaa!

  SvaraRadera
 22. Kamomilla, I got the award. Iva

  SvaraRadera
 23. Så sant som du säger. Som tur är har vi en frågvis 6-åring, så vi har nog rett ut en del begrepp angåengde påsk ;).

  Hoppas att ni får en riktigt skön påsk!

  Kram, Nicole

  SvaraRadera
 24. Osuit asian ytimeen...Muistan vielä elävästi mummuni kertomukset pitkäperjantain tapahtumista,tekivät pieneen lähtemättömän vaikutuksen.Ja vaikka varmaan aikamoinen pakana olenkin,trullit ja noidat eivät siltikään mielestäni ole SE juttu pääsiäisessä.Onhan se melkoinen sekametelisoppa,monet traditiot yhdessä nipussa.
  Mutta oikein hyvää ja rauhallista pääsiäistä kauniin blogin pitäjälle:)

  SvaraRadera
 25. Här hemma vet vi vad påsken innebär, fast vi ser den mest som ett tillfälle att vara tillsammans utan massa klappar som till jul. Med mer stillhet och eftertanke, förutom att jag var husterisk med påskägg i år, tror att det var för den lille skall vara med. Önskar dig en fin helg. Kram

  SvaraRadera
 26. Minulle pääsiäisellä on myös uskonnollinen merkitys, hyvin yksityinen sellainen. Tietysti pääsiäinen tuo myös kevään!
  Rauhallista Pääsiäisen aikaa sinulle!
  Tuula

  SvaraRadera
 27. Du har så rätt!
  Jag tycker påsken är den viktigaste högtiden av alla (när man tänker på varför den egentligen firas) och jag gillar den mer än julen som mests innebär stress och alla julklappsjakter...

  Dessutom som nån annan skrev här så är påsken hoppfull, våren är på kommande och det blir ljusare och längre dagar.

  Fin fortsättning!

  SvaraRadera
 28. Hejsan!

  Kikar in för att önska dig en
  GLAD PÅSK!

  Det blir en lugn o harmonisk påsk....detsamma till dig...

  MiaMaria

  SvaraRadera
 29. Hyvää pääsiäistä!

  Vähän ohi pääsiäissymbolien: olen näihin blogien sisustuskuviin tutustuttuani kovasti ihmetellyt erilaisten madonnien ja ristien suunnatonta määrää. Varsinkin kun niitä erityisesti näkyy "ranskalais-tanskalais-ruotsalaisissa" sisustuksissa, jotka maat yleiskuvaltaan näen jos ei nyt vallan ateistisina niin ainakin hyvin maallistuneina maina.

  SvaraRadera
 30. Du har så rätt....visst borde man ha mer eftertanke...speciellt som det är just religion som ligger bakom många av alla världens krig och konflikter.......vi "styrs" mer än vad vi tror....jag har en mycket lugn påsk...tar dagen som den kommer och grejar lite här lite där.....och vilar dessutom därimellan!!!!!! Önskar dig fina dagar och skickar en STOR GLAD-PÅSK KRAM! fr C

  SvaraRadera
 31. Javisst borde vi tänka efter...
  Nu betyder inte helger särskillt mycket utom ledighet och att man umgås med nära och kära!
  Tänk att sitta still en hel långfredag och inte få skratta & leka som det var på min mammas tid... ibland är det kanske tur att tiderna förändras.
  Glad Påsk!
  Kram Marith

  SvaraRadera
 32. Ja men visst är det väl så - att man har massa idéer och inte alla är lyckade - men då är det ju bara att testa vidare :D

  SvaraRadera
 33. Hihi! Man måste få misslyckas oxå! Du är ändå bäst! kramelikram/Tess

  SvaraRadera
 34. Minulle pääsiäinen tarkoittaa kevättä, keltaista ja vihreää. Uuden alkua. Ei sen kummempaa.:)

  Joulua en vietä ollenkaan.

  SvaraRadera