Här kommer receptet:
8 portioner
800 gr sparris (ta bort den träiga delen)
olivolja
2 medelstora silverlökar (hackade)
2 stjälkar blekselleri (ansade och hackade) (vi lämnade bort sellerin för den gillar jag inte)
2 liter höns- eller grönsaksbuljong av god kvalitet
flingsalt och nymalen svartpeppar
10 små mycket färska ägg (gärna ekologiska eller från frigående utehöns)
8 skivor ciapatta
Skär av sparrisknopparna och lägg dem åtsidan. Grovhacka stjälkarna. Häll en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta och hetta upp. Stek lök, selleri och purjo varsamt ca 10min- utan att de får färg. (De ska bara bli mjuka och få sötma.) Tillsätt de hackade sparrisstjälkarna och buljongen och låt småkoka under lock ca 20min, Ta bort grytan från värmen, kör med stavmixer el. blender. Salta och peppra i omgångar (viktigt!) tills smaken är exakt rätt. Sätt tillbaka grytan på värmen, rör ner sparrisknopparna, låt koka upp igen och sedan puttra tills knopparna blivit mjuka (tar några minuter)
Knäck tio ägg i kokhett vatten och låt koka bara några minuter (för gulan ska vara lös) , ta upp med hålslev , lägg på ett fat o klicka på smör. Häll upp soppan, lägg ett rostat bröd i, snett mot kanten och placera ett förlorat ägg överst. Stick hål så gulan rinner ut, salta, peppra och ringla över lite fin jungfruolja.
Kamomilla
Brr miten kylmäksi sää muuttui! Nyt maistuisi ehkä lämmin keitto? Jamie Oliverin keittokirjan mukaan tehty parsakeitto paahtoleivän ja uppomunien kera. Hyvältä maistui!!
Kamomilla
Så gott!!!
SvaraRaderaDet här måste man ju nästan testa.
Nice:)
Nu drar vi till 40 års kalas
som ska hållas nära havet i ett partytelt..brr..som det blåser här i Varberg i dag.
Ha en trevlig helg
du med!
kraam Annaleena
Å vad gott det låter, själv gillar jag soppa och sparris. Måste prova den någon gång. Kram
SvaraRaderaDetta blir att skriva ut..sparrisälskare som jag är, kram
SvaraRaderaLåter så gott,,Jag älskar sparris det är så gott..En soppa helt i min smak,,Ingen vin drickare :) går det bra med cider? ;)
SvaraRaderaKram och önskar en skön söndag..Susanne
Ser smaskens ut, å med så fin dukning kan de ju bara bli bättre. Härligt med egen kock som vill experimentera:)
SvaraRaderaJag skulle vilja vaar gäst hos er. Vackert hem , vackra dukningar och alltid god mat, Mmmmmmm!!!
SvaraRaderaSoliga hälsn fr Nordingården
oj mums....
SvaraRaderadet både låter och ser gott ut. jättefina bilder, vännen!
SvaraRaderakramis
Parsakeittoa ja uppomunia! Minä tsekkailin, että onpas ihana jälkiruoka, jossa on jätskiä:)
SvaraRaderade sir gott ut :) ja just, du e ju ingen "soppmänniska"...härligt!!
SvaraRadera-Annitta-