15 juni 2008

Om konsten att bara vara- eller tankar från ett väderbitet skär

Jag hann bara med ett dygn på sommarstugan, ett litet hus på en väderbiten holme långt ut i skärgården. Ett riktigt stormskär, kalt och väderpinat på ena sidan men lummigt och grönt på andra sidan. Inga grannar i närheten och bara hav och holmar så långt ögat når.
Där kopplar jag av. Där vilar mina tankar, där kan jag strunta i jobb och plikter. Ta en kall öl på "pensionärsbänken" till exempel...
Sysselsätta mig med att följa med hur båtdynorna torkar i vinden... Iaktta måspappan som vakar över sin ruvande fru. Eller slänga en blick mot krattan som ser ut att ha tagit ledigt den också. Sånt ansträngande kan man sysselsätta sig med en dag som denna...

Det är inte alla som kan koppla av. I vårt tekniska samhälle upplever många att de måste resa långt bort för att kunna koppla av. För mig räcker det med den halvtimmeslånga färden till stugan och då har jag känslan där. En känsla av att vara på ett hemligt magiskt ställe där ingen jobbstress eller några måsten kan nå mig.

Jag vandrar runt på holmen för att se att allt är som förut.

Den tokroliga gatuskylten, fiskrensingsbordet och fiskrökningsplatsen... (Den som används vid extra knepig vind). Allt är som det alltid varit och som det ska vara. År efter år.

Min mamma har jobbat nästan fyrtio år på att få något att växa på detta väderpinade skär. Och hon har lyckats. För nog är det vackert med de samlade stenarna och med det som växer mellan dem. Men det är lite av en synvilla för så rysligt lummigt är det ändå inte.
Tack och lov fick jag ladda mina batterier här igen. Jag har en tung arbetsvecka framför mig, men sen blir det lite semester. Det ska nog bli skönt. Jag avslutar med en bild på en knopbräda som min son och jag pysslade ihop under en semesterdag för några år sedan. Det var riktigt roligt att pyssla tillsammans. Man borde nog pyssla mer med sånt tillsammans, det är både avkopplande och kul!

Ha en riktigt skön sommarvecka alla ni som tittar in! Snart är det sommarens största festdag!

Kamomilla

34 kommentarer:

 1. Det låter underbart att ha en sån holme att åka till! Förstår att man kan koppla av till hundra procent på ett sånt ställe. Vackra härliga bilder! Jag njuter också...:O)

  SvaraRadera
 2. Underbart Lilla Kamomilla!

  Det är alldeles för få av oss som vet hur man beter sig för att göra "ingenting". Det är en klart underskattad sysselsättning. Jag älskar att allt som oftast göra just "ingenting" som motvikt till perioder med mycket att göra.

  Till min stora glädje har jag lyckats få även hustrun att uppskatta denna fritidsaktivitet. Man får ju samtidigt mycket större spelrum för att improvisera . . . kanske man kommer på något ännu trevligare . . .

  Underbart också med ert eget skär! En klart avundsvärd liten oas du kan ladda batterierna på/i.

  Ha nu en så rofylld vecka som möjligt och därefter en minst lika rofylld semester!

  . . . titta på båtdynorna som torkar i vinden . . . helt klart min typ av rogivande sysselsättning ;)

  Peter :P

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Åhmysigt oh avkopplande! ett sånt ställe skulle jag också behöva :)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Lyckliga du som har ett sånt ställe att kunna åka till! Man riktig känner dofterna, vinden mot huden...och lugnet. Underbart!
  Så gott att du snart får lite semester så du får njuta av sommaren. Jag får vänta i ytterligare fyra veckor..suck.

  Ha det gott!

  Kram Anne

  SvaraRadera
 5. jag är expert på att göra ingenting när jag vill o har tid :)
  härliga skäribilder!

  SvaraRadera
 6. Vilka underbara bilder från er holme.. Förstår att du finner lugnet där, jag känner likadant när vi är ute med båten och badar på en ö, jag bara sätter mig på en sten helt själv och tittar ut mot vattnet, så härligt! Ha det gott! Kram /Anna

  SvaraRadera
 7. En sån plats skulle jag nog också behöva, att bara koppla av och göra ingenting...

  SvaraRadera
 8. Lyckliga du, en holme, det måste vara en dröm. "Ingenting" är inte alltid lätt, men en bok i hängmattan och omvärlden försvinner en liten stund.
  Glad midsommar/Paula

  SvaraRadera
 9. Moj! Edullisuudesta ei minun tapauksessani voi Jul-opuksen suhteen varmaankaan puhua; ennakkotilasin ko. kirjan Ruotsista ja maksan sen plus 250 kruunun postarit Visalla. Halusin vaan olla ihan varma siitä että saan sen, kun Suomessa ei ikinä voi olla varma näistä Jeanne d'Arc Livingin jutuista. Tod näk joku sisustuskauppias ainakin tilaa kirjan myös tänne myyntiin. Hope this helps! Ha det så gott!

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Låter alldeles härligt!

  Lycka till inne hos mig Kamomilla!

  MiaMaria

  SvaraRadera
 11. Hej!!
  Åh vad härligt med en sån mysig rofyld plats..Ja man behöver verkligen koppla av...

  så vackra bilder..tiden står stilla..
  kram anna

  SvaraRadera
 12. Ja alla måste vi ladda batterierna fast vi lätt glömmer bort det. Man måste vara rädd om sig själv och ta vara på sig själv!

  Må gott och njut!

  //Cissi

  SvaraRadera
 13. Hej Kamomilla. Vilket vackert inlägg du har gjort. Man stannar verkligen till & tänker till en smula... Det kan verkligen behövas i dagens höga tempo. Nu lever ju jag ganska lugnt...men blir lätt stressad -för ingenting!?
  Så lugnt & fridfullt det såg ut på ön, mysigt. Förstår att du laddar dina batterier där.

  Ha en fortsatt bra vecka. Kram /madelene

  SvaraRadera
 14. Åh så härligt att ha ett ställe dit man kan fly en stund och få vara för sig själv.
  Kram
  Krusidull

  SvaraRadera
 15. Uskomattoman ihana paikka! Karulla tavalla maalauksellinen, varmasti paikka jossa mieli lepää ja ajatus rauhoittuu.

  Just sain Wanilla Rosen kommentin että hänelle on tulossa Jul-kirjaa myyntiin.

  SvaraRadera
 16. Härligt att ha ett ställe att få koppla av på och ladda batterierna. Och där man får vara alldeles för sig själv...
  Skönt att du snart får semester!

  SvaraRadera
 17. Ååååå du skulle se min ansiktsfärg nu - helgrön! Nog för att jag kan konsten att slappna av men jag skulle ge vad som helst för en egen lite ö bara en halvtimme från vårt! Låter helt ljuvligt! Ha en mysig midsommarhelg!

  SvaraRadera
 18. Vilket drömställe! Förstår att du kan koppla av där, så fint, och lugnt, kan jag tänka mig!
  Har just läst ut böckerna om Stomrskärs Maja igen, och sitter bara och drömmer mig bort till livet förr i tiden och mäskornas enkla sätt att leva. Då var de nöjda med det lilla de hade, tänk om vi också kunde vara det lite oftare!

  SvaraRadera
 19. Underbar inredning i marint tema! Så skönt med eget skär! Blir lite avis jag;)

  Susanne

  SvaraRadera
 20. Vilket härligt sommarställe ni har! En villa vid havet är en dröm för mig... Kanske en dag...

  SvaraRadera
 21. Känner att jag skulle behöva göra precis som du, är så fasligt trött på alla måsten just nu så det står mig ända upp i.....Så mysigt ställe ni verkar ha där och vilken ro för stjälen.
  Ha det gott!
  Lotta:)

  SvaraRadera
 22. Låter helt fantastiskt med en sådan holme!! Rogivande!! Tänk att få rensa tankarna och bara vara
  kramar Malin

  SvaraRadera
 23. Hej Kamomilla
  Jag märkte först i dag att du kommenterat min blogg. Jag tackar för det. Har inte haft tid att fylla på förrän i dag nu finns det bilder på min inredningsbod.
  Vet ju inte var i Finland du befinner dig men är du i närheten så kom och titta på Mosters inredningsbod.
  Fin blogg du har.

  SvaraRadera
 24. Hej på dig!

  Tävling inne hos mig!!!

  //Cissi

  SvaraRadera
 25. Låter helt underbart med en liten holme att kunna åka till! Jag tror de flesta behöver vara ensamma en stund ibland och ladda batterierna. Själv älskar jag också att göra ingenting. Men det är då man kan få en massa bra ideer!
  Dina bilder är jättefina, och det där med en öl på bänken lät KANONbra! Kramar och trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 26. hej och tack ...önskar dej det samma ...trevlig midsommar..kram..PIA

  SvaraRadera
 27. Hej hej! Förstår att du älskar skärgården. Vi ska till Stockholms skärgård och fira midsommar i vår lilla stuga där, det är väldigt enkelt och spartanskt där också (utedass och inget rinnande vatten, men vi har el, och huset ligger på en stor ö med vägförbindelse, så vi använder bara båten för "nöjesresor" och inte för att ta oss fram och tillbaka till stugan).

  Ha en skön midsommar!!!!

  /Kristin

  SvaraRadera
 28. Detta ser ut att vara ett drömställe! Hoppas du har möjlighet att vistas där fler dagar i sommar. Jag har alltid drömt just om ett vindpinat skär där ingenting växer. Inte bara för rofylldhetens skull utan också för hösnuvans. Jag mår bäst på somrarana långt ute i skärgården på kala klippor...Tyvärr har jag ingen sådan flyktort. :)
  Skön midsommar!

  SvaraRadera
 29. Vad fint du beskriver ditt magiska skär!!! Man riktigt längtar till en sådan plats..... Jag försöker att träna mig på att kunna koppla av här hemma.... man måste skjuta bort alla "måsten"!!!!!!! Det är inte lätt...men precis som du säger vi behöver "stanna" upp och koppla av! Roligt att se dig på bild! och så fina festkläderna blev! Ha en riktigt SKÖN MIDSOMMAR! KRAMAR fr C

  SvaraRadera
 30. Vilka underbara foton från ett vilonäste sommarstugan, så fint och rofyllt! Trevlig midsommar önskar jag dig!! Mari

  SvaraRadera
 31. Alldeles underbara bilder! Vilket paradis...

  Ha en fin midsommar!

  H. Lena

  SvaraRadera
 32. Ha en jättefin midsommar du också!

  SvaraRadera
 33. Hoppas att du får en riktigt mysig midsommar ute på skäret!

  SvaraRadera
 34. Oj vad ni har det mysigt. Så ljust och harmoniskt : )

  SvaraRadera