8 december 2011

Bloggens utseende

Jag får många frågor om utseendet på bloggen, så jag passar på att besvara en del av dem.
 Eftersom jag jobbar som fotograf, har jag både tillgång till photoshop, och kunskap om en del av redigeringens och bildmainpuleringens underbara magi. Denna pepparkaksbild tex, är manipulerad- den vänstra pepparkakan är tagen från ett annat foto, taget vid samma tillfälle. Lyckades jag lura dig?

I PS fixar jag mina bakgrunder som sen laddas upp som en bakgrundsbild på bloggen. Mina headers gör jag av sammanfogade bilder och olika textfonter och penslar i photoshop. Om jag förstått rätt så finns det en hel del andra bildredigeringsprogram där man kan göra såna headercollage. Många av dem går att ladda ner gratis, men jag känner inte till vilka det är.

Jag har också ett billigt enkelt ritbord, med vilken jag gjort min namnteckning och som jag kan rita figurer på bilderna med. Ganska svårt är det att få det snyggt faktiskt! Ritbordet ser ut som en musmatta med penna till.

(Snöflingan jag har på bilden före namnet är en photoshoppensel, namnet är gjort med ritbordet och copyrighttexten med textredskapet. sen är allt sammanfogat till en enda penselstämpel som jag kan använda flera gånger. Snöflingan i nedre hörnet är en bild som jag laddat ner till PS gratis från en sida med sk freebies)

I övrigt så har jag bloggers vanligaste funktioner, mallen Simple och med egna val av bakgrund, textfärg, font osv. Så är det bredden på spalt och sidospalt som avgör hur det ser ut. Såhär går det alltså till. Tack vare mitt yrke vet jag vad jag ska göra. Men lätt har det inte varit. Kunskapens väg är lång och krokig och inget kommer gratis!
Idag har jag en ny look på bloggen. Juligt ska det vara, vi närmar oss med stormsteg nu! (vilket jag inte fattar för jag hänger liksom inte alls med i år)

På lördagen hittar du mig och vännen Ninette på Gamla Malmens julmarknad i Pargas! Kom gärna fram och säg hej!

Saan usein kysymyksiä blogin ulkonäöstä, joten ajattelin laittaa myös tänne vähän juttua siitä. Teen taustat ja headerin aina photoshopissa. Valokuuvaajana minulla on tarvittavat ohjelmat ja taito käyttää niitä. Esim ylläoleva piparkakkukuva on manipulaatio- ne olivat kahdessa eri kuvassa josta syväytin iskän piparkakun sinne äidin piparkakun viereen... Ai ai mitä fuskua! menitkö lankaan?

Ymmärtääkseni netistä löytyy ilmaisohjelmia joilla voi tehdä pientä kuvankäsittelyä ja kollaaseja mutta niitä en oikein tunne. Käytän Photarissa erilaisia siveltimiä ja fontteja, ja signeerauksia varten minulla on käytössä halpa piirtopöytä jonka käyttö on yllättävän vaikeaa. Blogimallina minulla on bloggerin "Simple" jossa omat värivalinnat, fontit sun muut. Palstaleveyden saa sieltä myös säädettyä.

Näin se siis  onnistuu. Opettelu on ollut mutkikas prosessi sillä mikään ei ole ilmaista tai itsestään selvää.
Tänään blogi saa uuden jouluisemman ilmeen- lähestyyhän se jouluaatto jo hurjaa vauhtia! Itse en oikein pysy menossa mukana- olen harvinaisen lamaantunut tänä vuonna!

 Lauantaina kuitenkin löydät Ninetten ja minut Vanhan Malmin markkinoilta Paraisilla. Tulethan ja nykäiset hihasta jos satut näkemään meidät!

18 kommentarer:

 1. Det här är VERKLIGEN ditt område!!

  Visst lurades jag av pepparkaksbilden :)

  Ett bra exempel på gratis program är ju PhotoScape som jag själv använder. Att jag sen inte använder det fullt ut är en annan sak... Tiden, tiden...

  Jättefint på din blogg!

  SvaraRadera
 2. Skumt... jag kunde inte kommentera? Det är säkert jag som inte har vaknat till riktigt ännu ;)

  Du, tänk vad mycket som har hänt under de här åren. Du skriver att du jobbar som fotograf numera. Det är så häftigt att följa med på alla bloggares resor. Tänk vad många av oss som har lockats in på nya vägar tack vare allt som vi har upplevt!?

  Du hade gott kunnat vara en av de porträtt jag tecknar i min bok om Digitalt Entreprenörskap... du kanske vill vara med i uppföljaren ;)

  Kram till dig!

  Annakarin

  SvaraRadera
 3. Mycket fin header! Visst är det en hel vetenskap att lära sig photoshop. Jag använder det ju också i jobbet, men sällan hittar jag den där extra tiden att sitta och skapa allt vackert som man ju verkligen kan göra med PS...
  Kram Mia

  SvaraRadera
 4. Ja, själv sitter jag och tragglar med de få kunskaper i detta ämne jag har att tillgå. Blir lite avis på alla fina bloggar som har så snygga bilder och skrifter till detta. Men jag ger mig inte utan rätt vad det är så upptäcker jag nått nytt och lär mig. Så jag håller med om krokigheten där. Kram Marie
  Din är superfin, glömde nämna det!

  SvaraRadera
 5. Lurad :)

  Kan förresten också tipsa om gratisprogrammet GIMP (GNU Image Manipulation Program), som tar liten plats på datorn och ganska långt har samma funktioner som PS.
  Fungerar i alla fall utmärkt till att justera ljusnivåer, rotera sneda bilder och ta bort rödögon (och där avslöjade jag mina största bildmanipuleringsbedrifter).

  Vi ses på lördag bara jag håller mig frisk!

  SvaraRadera
 6. Japp,skickligt. Jag som ändå sitter och redigerar massa själv (dock klipper jag aldrig ihop bilder,kanske borde börja :)) såg inte klippet. Bra jobbat,du börjar bli farligt vass! :) Fortsätt så! ;)

  SvaraRadera
 7. Det är så inspirerande att läsa om hur du gör allt det där och jag önskar att jag kunde variera in header. Det brister mera på tid än på hjälpmedel och kunskap. Bästa betyg till dig!

  SvaraRadera
 8. Jepp, lurad här också ;)

  Jag pysslar med PSElements9, och för nybörjare kan jag rekommendera programmet. Det är inte gratis och inte speciellt lätt att lära sig heller, men det kan funka som en bra inkörsport till stora PS. Jag har amatörfotograferat i flere år och skulle vilja utöka mina kunskaper, men så kommer tidsproblemet emot för mig också.

  Jag har ännu en fråga om din header: du skriver alltså in bloggens namn också i PS? För när jag gör nya headers får jag problem eftersom Blogger vill att man ska skriva in bloggens namn. Nu har jag bara skrivit en punkt och gjort den osynlig, men det funkar inte på ljusa bakgrunder, eftersom osynligt inte är osynligt när det kommer till Blogger...

  SvaraRadera
 9. Din header och hela din blogg är verkligen jättesnygg!
  Jag gillar texter och figurer som du infogar i bilderna! Så snyggt!

  Tack för beskrivningarna! Ja, man skulle förstås ha PS, där kan man verkligen få fram mycket fint, men kunskap, som du ju också besitter är minst lika viktig! Det gäller ju att VETA hur man ska göra också!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 10. vilken underbar header du har. Den är verkligen vacker och julig. Kram

  SvaraRadera
 11. Du kan det du gör men som nybörjare i PhotoShopElements-världen vet jag att det inte är lätt det du gör. Kul är det men jag tror att jag aldrig kommer att fixa ens en tiondedel av programmet...

  Ha en trevlig kommande helg och här är också en som vet att julen kommer men får inget gjort!

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvaraRadera
 12. Hej!Visst lurades bilden..
  Dina bilder är verkligen något extra.Själv pillar jag lite med PICNET,(gratis)men jag är ju ny på detta med blogg och hantera bilder.
  Men skam den som ger sig .

  SvaraRadera
 13. Hej igen! PICNIC heter det o inget annat.

  SvaraRadera
 14. Du är så duktig Milli! Lääängtar till fotokursen även om jag förstår att detta med PS inte ingår denna gång ;) Jättefint på bloggen igen en gång o jättemysigt hemma oxå ser jag!

  Ses på lördag! :)

  SvaraRadera
 15. Tack, det var intressant att läsa om hur du gör, många saker jag funderat på klarnade. Använder själv till en del GIMP men kan så lite ännu..men övning ger färdighet ! Du har verkligen så fina bilder och det måste vara roligt att kunna hantera kameran och FS så som du gör ! Ha de bra i advent ! H. Carina

  SvaraRadera
 16. Jättesnygg header! Kul att du berättar lite hur jobbar också. Själv har jag använt PS i snart 10 år utan att gå djupare in i det. Testar nu photoscape för bloggen och tycker det funkar bra och är enklare.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 17. Kära otroligt duktiga bloggsyster,

  Nu var det evigheter sedan jag lämnade ett spår efter mig här hos dig, trots att jag inte har missat ett enda inlägg. Du är verkligen otroligt duktig på att ta vackra foton, att styla, att inreda smakfullt (bara älskar bilderna på ert sovrum nedan, och det där med julljusfönstret med fårskinnsfällen nedanför!), och, det är tydligt, även på det tekniska! Jag är helt klart grundlurad som trodde peppis-bilden var 'äkta'!

  Jag skall nog snart ge mig på att lära mig lite PS, men trots att jag tycker att det skall bli jättespännande så fasar jag lite för dess ökänt komplexa natur och min brist på tid att sätta mig in i det hela... :-)

  Jag njuter verkligen av dina bilder och din blogg, och är så inspirerad av att du följde dina drömmar och satsade på din nya karriär!

  Stor kram, Helena

  SvaraRadera
 18. ingen tvekan om att du kan detta med bildredigering! det enda som kanske avslöjar att pepparkakorna inte är från samma bild är att de är aningen olika i färg, men det är småsaker ;)
  jag bytte header i går, men av någon anledning är den alldeles suddig. jag bytte ett tag tillbaka till min gamla, men då var den också lika suddig, så då bytte jag återigen till den suddiga julheaderna, och jag får väl stå ut med att den ser ut så där trots att det skär i hjärtat varje gång jag ser den...
  aj jo, hästen kostade endast 16 e!

  SvaraRadera