17 december 2014

Handen på hjärtat-vem inreder vi för?

Jag är med i en inrednings och inspirationsgrupp på facebook och det kan ju tänkas vara rätt så givande. Väldigt ofta blir jag bara förvånad över frågor som dyker upp där : "Hiss eller diss"? "Vad tycker ni om min hall- är den hemsk"?  Hur ska jag inreda så att det blir en WOW reaktion när jag får gäster?" , "Vad ska jag hänga ovanför soffan?"  "Är det snyggt med dessa gardiner?"
Inget fel i det väl, men jag undrar- hur osäkra är vi egentligen, och vem inreder vi för?

Personligen inreder jag åt min familj och mig, jag bryr mig inte om vad andra tycker, bara jag själv tycker det är fint och trivs. Jag är en estet, och jag tycker om när det är vackert omkring mig. Så som jag själv tycker är vackert alltså. Det är väl klart att jag influeras av alla de vackra hem jag besöker i mitt jobb och jag snappar upp trender såklart, men av de detaljer jag snappar upp och som jag råkar skaffa till vårt hem är ALLA sådana som jag tycker om- inte sådana jag skaffar för att det är så det ska vara för att det ska imponera på andra.

Nu är jag lite nyfiken på det här med osäkerheten som är så tydlig där i facebook-gruppen. Hur känner du? Behöver du få bekräftelse att det är snyggt eller räcker det för dig att du njuter av ditt hem som det är? Är du en säker eller osäker inredare?KENELLE SISUSTAT?
Olen mukana facebookryhmässä jossa keskustellaan sisustuksesta ja inspiroivista ideoistaa. Ihan kivaa, mutta usein minua jää askarruttamaan ihmisten epävarmuus. Sivulla usein kysytään neuvoa tyyliin: "Hitti vai huti?"  "Onko eteiseni kamala?"   "Haluaisin että vieraat kokisisvat sellaisen WOW - hetken kun astuvat sisään kotiini- miten sen saa aikaan- pitääkö kutsua ammttisisustaja paikalle?  " mitä ripustaisin seinälle sohvan ylle?" "Ovatko nämä verhot ok?"   Ei kai näissä kysysmyksissä mitään vikaa ole, mutta mietin välillä miten epävarmoja olemmekaan ja kenelle oikein sisustamme?

Henkilökohtaisesti voin sanoa että sisustan perheelleni ja itselleni, enkä välitä muiden mielipiteistä, kunhan itse viihdyn ja pidän kodista. Olen esteetikko ja haluan kauniita juttuja ympärilleni. Sellaisia  joita itse siis koen kauniiksi, siis. Tietysti tuon vaikutteita kaikista kauniista kodeista joita näen työssäni ja tartun trendeihin mutta oman kynnyksen yli tulevat vain niitä asioita joista itse rehellisesti tykkään, ei sellaisia joita hankkisin hyväksynnän takia.

Nyt siis mietin näitä epävarmuus-juttuja jotka ovat todella näkyviä tuossa mainitsemassani ryhmässä.  Miltä sinusta tuntuu? Haetko sinä hyväksyntää? Koetko olevasi itsevarma vai epävarma sisustaja omassa kodissasi?
25 kommentarer:

 1. Kära maken har vetorätt till mina mystiska idéer, men annars får folk finna sig i att jag inreder så som jag känner det! Hiss eller diss - det frågar jag nog oftast bara av honom faktiskt! :) (vilket är anledningen till att vi inte har randig trappa!)
  Den där bilden är så fantastisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle faktiskt inte ens hajja till om ni hade en randig trappa Ninette, det skulle vara så du det! :)

   Radera
 2. Ihan ensimmäistä kertaa kommentoin, vaikka blogiasi lueskelenkin:) Sisustan itselleni, tunnustan, että en kysy perheeltä(kään) mitä mieltä ratkaisuista ovat..Mukavaa joulunodotusta! t.Satu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hieno juttu Satu, näin kuuluukin olla! Mukavaa ja stressitöntä joulunodotusta sinullekin!

   Radera
 3. Intressant inlägg! Jag kan nog säga med handen på hjärtat att jag (eller vi i vår familj) inreder utan att fundera på vad andra tycker och tänker. Jag kallar också mig simpel estet och gillar att omringas av enligt mig estetiska saker i mitt hem. Så även jag fått kommentaren att vårt hem är lite väl färglöst och prylfritt så trivs vi själva i vårt hem. Vår inredning påverkas mycket av vår livssituation också, tre små barn gör att praktiskheten och lättsköttheten går ibland förbi estetiken, tex vi har vaxduk på bordet för det är praktiskt, men väljer då den vaxduk som estetiskt tilltalar mig mest. Jag är väl nog en säker inredare och eftersom jag vet vad jag gillar tycker jag att jag kan satsa på hållbara klassiker som håller tiotals år utan att bli orolig över att jag skall tröttna på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att inte låta sig påverkas av andras åsikter, inte sant? :)

   Radera
 4. Olen miettinyt monesti samaa (oletan että samassa ryhmässä). Hassua että ihmiset ostavat kotiinsa jotain kivaa, laittavat sen paikalleen, tuumaavat sen olevan sopiva siihen paikkaan ja sen jälkeen kysyvät muiden mielipidettä että näyttääkö hyvältä vai vaihdanko. Jos itse on jo kertaalleen kokenut sen näyttävän kivalta niin miksi enää kysyä. On tietenkin eriasia jos esimerkiksi on pyöritellyt sommitelmaa jo hetken eikä vain löydä mieleistä ratkaisua niin siinä tapauksessa minäkin ehkä kysyisin (tosin perheenjäseniltäni tai ystäviltä). :D Minun neuvoni on että jos se omaa ja perheen mieltä miellyttää niin antaa mennä vaan! Kaikilla on välillä pieniä propleemia sisustuksensa suhteen, mutta se on sitä elämää! Nyt voin saada kritiikkiä kun kerron olevani lukenut sisustaja, mutta sanon tämän saman kaikille minulta kysyviltä. :) Kysymykseesi 'itsevarma vai epävarma sisustaja' vastaisin että olen kokeileva sisustaja kotonani. Kokeilen välistä vähän liiankin hassuja yhdistelmiä, mutta siitähän se hauskuus syntyy että tohtii kokeilla välillä jotain hullunkurista. Jos pitäisi miettiä että mitä haluaisin ihmisten kokevan meille astuessaan on ehkä että "hmmm, onkohan tuo asia tuolla liikaa, miksi tämä on laitettu tähän, eikö tämän kuuluisi olla esim makuuhuoneessa eikä keittiössä.." eli erilaisia ajatuksia herättäviä asioita, enkä odotakaan heiltä sitä wow -tunnetta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tämä on ruotsinkielinen ryhmä, ja voihan olla että sama mutta uskon että näitä ryhmiä löytyy vaikka huru mycket ja juuri tuolla mainitsevalla tavallasi ihmiset tuntuvat toimivan. itse joskus kyselen mielipiteitä jostain värisävystä kun mielessä pyörii muutama vaihtoehto enkä osaa päättää ja jollain toisella voi olla joku tosi makea ajatus jota en itse ole tullut ajatelleeksi. Epävarmuudeksi sitä en kuitenkaan laittaisi vaan päättämättömyydeksi ;)

   Kiitos Helinä pitkästä vastauksesta jota mielenkiinnolla luin!

   Radera
  2. Samantyylisiä ryhmiä tosiaan tuntui olevan useampikin, kun kävin vähän kurkkailemassa. Värisävyjen valinta onkin haasteellista, joskus valinta tulee luonnostaan ja joskus sitä ei osaa päättää ei sitten niin millään. Kaikilla sama, eikä se ole epävarmuutta. :) Vaihdoin minäkin aamulla jouluverhot keittiöön ja nyt pähkäilen jättäisinkö vai vaihtaisinko sittenkin toisiin.

   Radera
  3. Käy siellä facessa sitten kysysmässä että onko hyvät vai ei? Ei vaiskaa, toi oli vitsi ;)

   Radera
 5. sooo süße bilder!!! danke und liebe grüße von angie aus deutschland

  SvaraRadera
 6. Nä men gud, nej! Jag inreder helt och håller för mig och familjens skull, jag struntar högaktningsfullt i vad andra tycker :-) och jag är lycklig ändå.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 7. Jag är en säker inredare! Jag inreder det så som jag vill ha det och så som jag trivs med det....sen bryr jag mig blanka fasen i vad andra tycker.Har alltid tyckt om inredning (hade mitt dockhus jätte fint möblerat när jag var liten) och vet vad jag vill ha och vad som passar.Älskar mitt hem och fått mycket tack av familjen också att dom tycker vi har jätte fint ;)

  SvaraRadera
 8. For me and me alone.
  Nå nej, nog vill jag ju att Hasse ska trivas här också. :)

  SvaraRadera
 9. Trendien mukaan mennään tänä päivänä paljon. Itsekkin otan kyllä ideoita sitä kautta. Minä sisustan itseäni varten ja että viihdyn kodissani. Mielestäni meillä on erittäin persoonallinen koti ja sellaista toista ei varmasti ole. En kyllä hirveästi mieti mitä muut ajattelee :) Ihanaa joulun aikaa!

  SvaraRadera
 10. Jag inreder för min egen skull, för att jag ska trivas och familjen så klart fast mest jag.. Fniss Det är för att jag bryr mig mest. Jag kan som du inspireras av fräna reportage och ibland apa efter men det måste kännas rätt att leva i. Bekräftelse är rätt så trevligt att få ändå tycker jag men det ska inte påverka för mycket. Tänkvärt inlägg! Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 11. Jag älskar att kika in på inredningsbloggar och leta inspiration på pinterest till min inredning hemma. Men jag inreder nog i första hand för att vi själva skall trivas i vårt hem, om andra gillar de de bilder jag sen lägger upp är ju bara en bonus. :)

  SvaraRadera
 12. Täällä kanssa yksi esteetikko joka sisustaa vaan ja ainostaan itselleni. Kotini on minun paikkani hengähtää ja nauttia, ja nautin kun kotini on minun mielestäni kaunis, ei naapureiden tai ystävien mielestä. Ja toiseksi, kotini on minun näköinen, ja elää ja muuttuu kanssani! Mutta todella hyvä pointin otit Camilla esiin! Suukko, halaus, puus o kram <3!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ilmeisesti herätti ajatuksia- puss o kram sullekin!

   Radera
 13. äh, nyt hävisi koko juttu jonnekin... uusi yritys. Minulle itselleni kodissa on tärkeintä, että perheenjäsenet viihtyvät, joten en paljon välitä kenenkään mielipiteistä. Mutta hyviä kysymyksiä mietittäväksi! Ehkä joillekin koti tosiaan on sellainen "näyttämö" jolla halutaan tehdä vaikutus vieraisiin, tms. Toisaalta esteetikon on helppo sanoa, mikä sopii tai ei, koska oma silmä näyttää yleensä heti, onko joku idea hyvä vai huono. Jos taas sisustaja kokee, ettei ole sellaista esteettistä lahjakkuutta, niin voin hyvin kuvitella, että siitä seuraa epävarmuutta. Ajattelen kuitenkin, että sellainen voi joskus olla yksinkertaisesti vain sitä, että toivoo, että joku jolla on silmää osaisi hoitaa homman luotettavammin, ei siis välttämättä epävarmuutta siitä kelpaako koti jollekin muulle.

  SvaraRadera
 14. Intressant frågeställning! För mig känns det viktigt att mitt hem speglar oss som bor där. Men Oj, vad lätt det är att influeras av andras idéer & fina hem. Ibland kan jag nästan känna det som om jag tappat bort min egen 'kompass' i den oändlighet av inspiration som idag finns att tillgå tack vare webben. I grund och botten inreder jag dock får egen skull, men kan ej förneka att bekräftelse från andra väger in i sammanhanget...

  SvaraRadera
 15. Taidan olla enemmän varma kuin epävarma sisustaja. Kokeileva ja vaihtelunhaluinen olen ainakin. Kysyn muiden mielipidettä harvoin ja nekin kerrat muutamalta "luotetulta" henkilöltä. Usein mielipiteen (negatiivisen) saa kysymättäkin sellaisilta tyypeiltä, joiden kodin laittaisin ihan uuteen uskoon. Yksi, jonka mielipide on kuitenkin tärkeä, on puoliso. Onneksi hänellä on yhtä hyvä maku ja silmä kuin minulla... vitsivitsi :D

  SvaraRadera
 16. Kotimme rakentuu pala palalta sydämen ääntä kuunnellen. Punainen lanka on viihtyisyys ja hyvä olo kaikilla, yhteinen KOTI. Inspiraatiolla mennään ja tilanteen mukaan. Hyvää loppuvuotta! Tuija

  SvaraRadera