25 november 2009

Ett av våra projekt: uteplats med vedugn

Dags för nytt inlägg igen, inte sant? Tack alla ni som skriver till mig, det känns så fint! Lotteriet sväller till något helt otroligt stort, men det är ju bara såå kul!
Nu är jag sjukskriven denna vecka, och det innebär pysselförbud. Handleden ska vila och jag är snäll flicka och följer doctor´s orders. Tur att jag alltid fotograferar massor, så har jag lite att dela med mig av även i anti-pysseltider.

Min man är ivrig matlagare, amatörkock och experimenterande bagare. Hans matlagningsfilosofi grundar sig på bra kvalitet på råvarorna, gärna närodlat och absolut så fritt från tillsatsämnen som bara möjligt och framförallt mat tillredd med tid, hjärta och passion. Han experimenterar gärna med allt möjligt och omöjligt, från att torka kött själv till att grava hjortkött och annat spännande. Bröd har han testat att baka utan gäst, det får ta tid!
Det du ser på bilden är hans senaste experiment. En bakugn ute, med en kallrök brevid (lådan längst till vänster) Kallrökens eldstad är en gammal kasserad bastugn och kallröken (svarta lådan) är byggd av överblivet byggnadsmaterial. Han är lika intresserad av recycling som jag! Nu har projektet framskridit en hel del, och både bakugn och kallrök är testade. De fungerar utmärkt!
Ugnen står mittemot lusthuset och här mellan de två ska det bli en uteplats nästa sommar. En del av vår tomt är ännu byggnadsområde, så jag hoppas på överseende för den mindre vackra terrängen omkring...Pergolan kommer hoppeligen någon vacker dag prydas av humle eller en klätterros.
Och jag kan berätta att pizzorna blir sagolikt goda! Inget går upp mot en pizza gräddad i vedeldad ugn. Vi ser fram emot att njuta av stunder här, om det är kallt kan man sitta inne i lusthuset, är det varmt kan man sitta ute....Julglögg, kräftskiva, kvällsmys, vad som helst!
Förbi lusthuset ska vägen till garaget gå (ser ganska rufft och trist ut änså länge)
Precis rakt bakom pergolan ska han bygga ett växthus av gamla fönster, och någonstans i närheten ska det bli en örtagård och kanske ett potatisland.
Utsikt från lusthuset... ganska ödsligt ser det ut, inget grönt, bara grus och sten...Jag önskar nog att det skulle komma snö- eller vår. En hel del arbete har vi framför oss därute ännu innan det börjar se trevligt ut.
Och vad har våra husdjur sysslat med undertiden? De är nyfikna, så nyfikna. Zaida snurrar runt kring knutarna och spionerar på alla.
Och Svante följer med husses jobb från glasverandan...
Det är hans nya favoritplats nuförtiden. Nosen vilar på fönsterbrädet och blicken plirar ut...
Nu har han glada dagar, matte är hemma resten av veckan!

Jag vill ännu påminna om lotteriet som du kan delta i. Lämna en hälsning i kommentarsfältet i inlägget från 21 november så är du med i utlottningen av två skedsmycken! Du kan också kontatkta mig per e-mail: tidlosating@gmail.com

Vielä voit osallistua arvontaan. Jätä kommenti 21.11 tehtyyn postaukseen tai ota yhteyttä sähköpostitse. Osoite tuossa yllä. *osoittaa sormella* ;)

Kamomilla

40 kommentarer:

  1. Oj oj oj! Jag blir alldeles salig när jag ser dina bilder! Nästa gång jag åker till Finland snor jag med mig en stor båt och en spade och gräver upp "er" och tar med hem!! Har du kollat den här bloggen? http://paindemartin.blogspot.com/ Har precis upptäckt den och måste försöka få till och baka nått. Må så gott på dig! //Maria

    SvaraRadera
  2. Hej !!
    Va ledsen jag blir för din skull när jag läser om hur du har det i din kropp!

    Fy va hemskt med värk och att inte kunna pyssla!!

    Ni är så kreativa.. Vilken fantastisk ugn ni bygggt..
    Krma Anna

    SvaraRadera
  3. Nu ska du ta bra hand om dej själv. Va härlig uteköket e. Kan tro de blir goda pizzor å annan mat av privatkocken din där. Rökugnen används säkert mycket den med. Lusthuset ser så mysigt ut även på håll. Va bra att ni har husvakt i kissen, å kan tro att Svante e salig när han får gosa extra mycke med matte nu.

    SvaraRadera
  4. Oj, oj, oj, jag blir alldeles överväldigad! Vilken kombination ni utgör - maken och du! Ni experimentera ju båda men inom olika områden! Vilken tillgång att ha en man som både trixar med mat och bak och dessutom är händig med byggandet!!! Uteugnen är ser ju helt otrolig ut med alla sina funktioner och uterummet är som en dröm!
    NÄr allt är klart får ni öppna upp för alla intresserade att vallfärde till ert paradis, ha-ha-ha!!! Det vore något att se det! Jag skulle då komma direkt!!
    Ja Zaida ser ut att vara på alerten - koll på ALLT! Och lille Svante verkar trött men vill ändå hålla lite koll! Åh, jag känner såväl igen beteendet!
    TACK för att du visade detta fina!
    Krya på dej!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig gård ni har! Och vilken underbar man du lyckats få tag i :) Ni är så duktiga båda två!
    Vila upp dig ordentligt nu och lyssna på doktorns order så hoppas jag att det ordnar sig! Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  6. Voi miten ihana ulkouuni! Tuollaisen minäkin haluaisin... Jos nyt oikein ymmärsin, sinulla on nivelrikko ranteissa? Minulla on nivelrikko molemmissa jalkapöydissä. Oikealta puolelta nivel jäykistettiin pariinkin otteeseen... Voimia sinulle!

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det ser supertrevligt ut redan - kommer bli helt fantastiskt när det blir klart!! :) Och så fantastiskt med egen uteugn och rök! Jag vet ju hur gott hemmarökt är, speciellt farfars abborrar eller harr - yummy! :)

    Sköt om dig och din kropp, jag hoppas verkligen du får det bättre så småningom!
    Kram :)

    SvaraRadera
  8. OJ, så najs! Ser helt saligt härligt ut. Såå myspys :)

    SvaraRadera
  9. Jag måste säga att ni har ett sånt vackert hem och vilka planer ni har. Planerat i minsta detalj, så skall det vara. Vad tråkigt att höra att du har pysselförbud, gillar ju att läsa om dina enormt fina pyssel du gör. Krya på dig. Kram

    SvaraRadera
  10. Hej Kamomilla..å vad jag har missat mycket på sistonde ser jag.. du är en av mina favoriter som blloggare..och när jag läser om vad och hur du mår så ..blir jag alldeles tårögd..för jag förstår dej så väl..har ingen diagnos själv riktigt mer än att det är någon slags artros..knotiga fingrar..värk överallt..osv...nu under helgen så slog det till igen..mitt under julmarknaden när jag hade det som roligast..en fot som bara blev en enda stor värkande klump och som inte gick att gå på..gissa om det var pinsamt att ringa jobbet halv sju på måndagsmorgonen och säga att man inte kunde jobba..åå..vad jag var både arg och ledsen för detta..men så är det säger doktorn som jag var till idag..värk och inflammationer vandrar runt och slår till när som helst..!!Jag säger som du..om juag inte finge pyssla då vette katten...
    Såå söt han är svante..blir såå glad när jag ser honom...ser en massa drag som är lika hos Selma...härliga bilder du tagit..oj det blev nästan en hel roman..hade såå mycket att säga..och en till sak..vad fin du var på kortet..kul att se dej..stor kram..till dej..Pia

    SvaraRadera
  11. Fantastiskt inspirerande bilder och pyssel, för att inte tala om de vackra smyckena! Jag önskar verkligen jag kunde göra såna och allra mest kanske att komma på idén till att göra dem!

    Jag håller tummarna för du mår bra och att du också vilar lite gott emellanåt! :-)

    SvaraRadera
  12. Men så snyggt! Tänk va härligt att sitta där i sommar.

    Kram L

    SvaraRadera
  13. Nej men jag blir ju bara sååå imponerad!!
    Från unik inredning till att ha en ugn i trädgården, oj oj oj säger jag bara. Ni kör verkligen hela konceptet ni och allt är super fint.
    Hoppas du mår bättre snart också.

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  14. Men "Oh my my my..."
    Så förb-at snyggt! Vem bryr sig om att det inte är klart? Vem som hellst ser ju att det kommer att bli hur snyggt som helst!
    Ur-bra!!!!

    Kram / J

    SvaraRadera
  15. Vilken fin uteugn! Säkert underbart att äta mat och bröd som är tilllagad i den!

    Sköt om dig under veckan och försök att inte få alltför tråkigt trots att du inte får pyssla!

    Jag känner en som saknar dig :)

    SvaraRadera
  16. Vilken härlig ugn! Kul då man får laga riktigt det man vill ha, det finns ju egentligen inga begränsningar:) kanske börsen är den största men med mycket återvinning finns alla möjligheter. Finemang!
    hoppas du får en skön vecka iaf trots pysselförbud!

    SvaraRadera
  17. Hoppas att du får bli bättre i din värk. Så synd att du som är så kreativ ska bli begränsad av smärta!
    Vad roligt att din man har det intresset han har! Uteplatsen ser ju hur mysig ut som helst, kommer bli kanonfint när det är klart.
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  18. Så härligt! Så härligt!

    Det vore schysst att ha en byggande och bakande man ;)

    SvaraRadera
  19. Det lusthuset går inte av för hackor. Härlig ide med ugnen,är övertygad om allt smakar toppen från den=)Nu fick jag lite funderingar i mitt huvudt ang.vår trädgårds vara och inte vara.
    Tråkigt med sjukskrivning:(
    Annica

    SvaraRadera
  20. Ihastuttava pergola ja vau mikä uuni ja savustamo.
    Piti vielä pikimmiten poiketa vaikka kello käy puolta yötä.... töissä ollut niin kiirettä, ettei tahdo saada työ stressiä pois päältä kotonakaan, ei kiva.... tästä minä en pidä. Kiire saa olla mutta ei kova stressi.
    Siispä odotan jo innolla joulua ja vapaita.
    Blogissasi poiketessa löytyy aina jotakin erilaista kaunista!

    Mukavaa keskiviiko iltaa!!
    Jaana

    SvaraRadera
  21. Så fin blogg. Deg vil jeg lenke;-)

    SvaraRadera
  22. åhhh, det kommer att bli så himla bra när det blir klart där. det är det förresten redan!
    dina bilder är så fantastiskt fina igen, så jag skulle vilja riva ut dem ur datorn och spara dem i hjärtat!
    kram och krya på dig, vännen.

    SvaraRadera
  23. Ohhh vad ni har det fint, och vad härligt med en man som är intresserad av matlagning och brödbak !!!
    Lilla Svante, han är ju sååå gullig, alltid lika roligt då du visar honom !!!
    Ha det gott Kraaam Anette

    SvaraRadera
  24. Det kommer att bli super när det är färdigt, det ser jag!!
    Själv skulle jag gärna ta Svantes plats. Ligga på de varma fällarna och titta ut på husse som jobbar :O)
    Hoppas veckan av vila gör gott för dina handleder!

    SvaraRadera
  25. Underbar blogg! Väldigt inspirerande bilder :)

    SvaraRadera
  26. Får lite strömsöfeeling av ditt inlägg idag :O) Vad gör det med lite byggbråte... ni ägnar ju er åt så mycket andra roligare projekt!! Jättefint! Krya på dej!

    SvaraRadera
  27. Oi miten ihana ulkokeittiö! Tuo kestää aikaa ja kyllä on varmasti ilo laittaa ruokaa, to-del-la hieno!

    SvaraRadera
  28. Hello Kamomilla! oh your Dog & cat are so sweet!
    I send you a big hug & kiss. Lisa Libelle

    SvaraRadera
  29. Nu ska du passa på att vila, både handleden och dig själv!
    Vilken fantastisk bakungn, wow! Me like! Kan tänka mig att allt blir supergott i den... Och pergolan gillar jag också, kontrasten mellan det svarta och vita är bara så häftig! :) Vad härligt att din man har en sån passion för matlagning och bakning, honom ska du verkligen hålla hårt i!
    Ert underbara lusthus gillar jag sååå mycket, måste vara helt underbart att sitta där! Ni kommer att få det så fint även där ute när ni är klara, men det måste ju få ta sin tid det också. Det är ju dessutom bättre att "bo in sig" lite och känna efter vad man vill ha istället för att stressa fram något man sen inte blir nöjd med.
    Ser med spänning fram emot ert växthusprojekt, för precis ett sånt, av gamla fönster, ska vi ge oss på till våren! :) Kan knappt vänta...
    Även här har vi det lite kaosartat och "byggplatsfeeling" där ute nu pga bastubygget... Det är ena lervällingen på gården, suck! Till våren blir det ett ordentligt gruslass, får försöka stå ut tills dess... Och klfsa på i gummistövlar så länge! ;)
    Så söta era fyrfota familjemedlemmar är! Gillar verkligen bilderna av Svante med nosen i fönstret, hihi! :)
    Ha det så bra! :)

    SvaraRadera
  30. Vilka små godingar era söta husdjur är!!!
    Och ni är riktiga mästarepysslare både du och din man... alltid nåt på gång! Hoppas du blir bättre snart!
    Kram Sabina

    SvaraRadera
  31. Hihi, dina flinka fingrar är det i alla fall inget fel på! ;) Det smyger sig nog lätt in en massa fel när jag skriver också, ibland kan det bli riktigt tokigt... :D
    Blev själv riktigt nöjd med kransen som header på min sida... Tyckte inte det snöiga landskapet kändes riktigt aktuellt i nuläget, hur gärna man än vill att det ska se ut just så! Förhoppningsvis får jag återkomma till snön så småningom...
    Recyclingmarknad med loppis låter jättespännande! Där kommer du säkert att göra fina fynd... Mer av det slaget borde ordnas, recycling ligger ju verkligen i tiden nu! Kul med nya initiativ.
    Verkligen synd att Pargas är så långt borta, hade gärna kommit på marknaden... Men kanske en annan gång? :) Dessutom ska vi på julfest den dagen, vilket också innebär att jag missar julmarknaden vid hembygdsgården i min gamla hemstad... Den krockar alltid med julfest, typiskt!
    Tusen tack för dina hälsningar på min sida också! :) Ha det så bra!

    SvaraRadera
  32. hoppas du mår lite bättre nu. Vet vad det innebär att gå med värk och vill göra mkt men kan inte. Har en wiplashskada.
    Sån underbar uteplats ni gör, helt fantastisk.
    Tur att ni har djuren som ser till att allt blir rätt gjort också ;)
    krya på dig och mys till det lite extra.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  33. Vilken ugn!! Den hade inte varit dum att ha. Och så hemlagade pizzor på det.
    Så mysigt du hade gjort det i förra inlägget. Du har verkligen "öga" för det fina.
    Hoppas ni har en bra kväll (och bra att du lyder doctors order!).
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  34. Fina bilder, kan tänka hur de blir när de växer humle omrkring..världens mysigaste ställe=) Vedungen ute va fiffit! =)) Ja vet du jag blev tvungen att visa min man.."vill ha " bilden..*hymy* Krya på dej lilla vän.

    kram m

    SvaraRadera
  35. Vad fint det kommer att bli!! Vilket härligt projekt! Mysigt med pergolan, trevlig idè kanske något för oss!! Vila dig nu och ta hand om dig:o) Bara mysa med dina urgulliga husdjur!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  36. Så fint, vilket lusthus och pergolan...ja allt! Kan riktigt se framför mig hur underbart vackert det kommer att vara i sommar om det är så här fint redan!!!
    Jag skulle oxå vilja ha ett lusthus. Min make som precis som din är intresserad av matlagning blev inspirerad av bakugnen :-)

    Kram Torparfrun

    SvaraRadera
  37. Åh, det lilla huset var som ett riktigt pepparkakshus :)
    Helt underbart alltihop. Härligt att kunna förverkliga drömmar tillsammans.

    Var rädd om dig!
    Kram

    SvaraRadera
  38. Oh my... jag vill ha pizza ;)

    Nä, jag tar det ganska lugnt faktiskt. Att gasa symaskin är mentalt avkopplande för mig :)

    Kram,

    Anna

    SvaraRadera
  39. Du bor så sagolikt vackert! Jag skulle också vilja bo så, det är så fint! Ni är så flitiga, jag kan tänka mig att pizzorna smakar gudomligt. Tack för all hjälp jag har fått, jag har skrivit ett litet tackinlägg i bloggen :)

    SvaraRadera
  40. Spero di farcela!!!buona fortuna SAmy
    samy77samy@yahoo.it

    SvaraRadera