10 juli 2013

Om att hitta rätt ställe- eller så inte

Det svåra med resor brukar vara att hitta rätt ställe att äta. Kanske är man bara på genomresa och ska ha något snabbt för att sen kunna fortsätta färden, kanske vill man gå ut och njuta av en kväll i en ny stad. Hur som helst så är det svårt att veta vart man ska gå.
På hemresan från Österbotten stannade vi vid en vacker kuststad för att få i oss lite mat.  Det enda stället vi hittade vara en pizzeria. (den gjorde reklam för sig att vara det) Nå, men bra så, tänkte vi och gick in. Det visade sig sen att stället var allt möjligt annat också. Ölbar, restaurang, vinkällare, pizzeria, hamburgerställe och gud vet vad.

För mig är det visuella väldigt viktigt. Den här restaurangens inredning var lika obestämd som matlistan. Frågar man Gordon Ramsey, ska det inte vara så många rätter, utan kvalitet på de 10-15 rätter som serveras. Här var det minst 20, utöver de pizzor som serverades. Allt från Seafood till soppa på ren, till hamburgare eller biffar. Och så pizza förstås.(särskrivningen blommade också då det stod "Rökt Ren Soppa" -  och vad gör den soppan på en pizzeria? )Jag har lite svårt för matställen med såå mycket grejer överallt. Höstörar och lantliga lampor, dubbla dukar, plastblommor, drinkreklam på bordet, fisknät i taket och tavlor som alla går i olika stil. Rottingmöbler och torkade blommor..Lite reklamplanscher på det så får man en salig röra. Det känns ofräscht och oseriöst. Kan man inte bestämma sig för en stil, kan det vara bra att be utomstående om hjälp. Men det här är nu vad jag tycker. Hur som helst blev vi ju mätta. och fick betala hutlöst för det vatten vi drack! (ska inte vatten vara gratis på restaurang?)
Nå, men till ställets försvar ska vi säga att hamburgerbiffarna var gjorda av fint kött (highland nötkött) och gjorda här på plats. Serveringen var snabb och vi behövde inte vänta på vår mat. och det var absolut inget fel på maten. Men det är helhetsupplevelsen  som gäller- åtminstone för mig.Matkalla ollessa on usein vaikea tietää missä syödä. Ehkä kiire painaa ja halutaan vain jotain nopeaa jotta matka voisi taas jatkua.
Pohjanmaalta tullessamme pysähdyimme erääseen kauniiseen rannikkokaupunkiin syömään ja ainoa paikka joka löytyi nopeasti oli pizzeria, joka kuitenkin tuntui olevan kaikkea muutakin. Kaljapaikka, ruokaravintola, viinikellari, hampurilaispaikka,SeaFood- ravintola ja vaikka mitä. 


Minulle visualisuus on tärkeää, ja tämän ravintolan sisustus oli yhtä sekava kuin ruokalista. Ja tavaraa oli kaikkialla. Mischmäschiä.Heinäseipäitä ja maalaistyylistä valaisinta, kaksinkertaiset pöytäliinat, muovikukat,  ja drinkkimainokset pöydissä, kalaverkkoja katossa ja joka puolella erityylisiä tauluja. Rottinkikalusteita ja kuivakukkia...Pubityylistä ja jotain ihan muutakin. Julisteita ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Olen vahvasti sitä mieltä että jos oma tyyli ei löydy, kannattaisi turvautua ulkopuoliseen apuun.
No, nälkä lähti kuitenkin, ja janokin, vaikka vesi oli hävyttömän kallista.


Kaikenkaikkiaan ruoka oli kuitenkin hyvää. Hampurilaispihvit tehty paikan päällä ja palvelu nopeaa joten siitä ei valittamista.Minulle kuitenkin tuo kokonaisuus on tärkeä. 

7 kommentarer:

 1. Går det inte ens att bortförklara med "kitch"? :)

  SvaraRadera
 2. Milla Mitt-i-livet. Njaae, inte riktigt :D

  SvaraRadera
 3. Oj onekligen en salig röra. Alltid svårt att äta när man är på resa. Just därför gillar jag att åka tillbaka till platser jag varit på tidigare. På så vis hittar man sina säkra kort. Liza

  SvaraRadera
 4. Oho mikä paikka ;) Taitaa olla totta sanonta " matkailu avartaa" ;)

  SvaraRadera
 5. det är alltid klurigt det där med att hitta nåt bra ställe när man är och reser. Ni lyckades verkligen hitta ett unikt ställe, på gott och ont!
  Fina bilder från Österbotten!

  SvaraRadera
 6. Ha, ha, jag tänkte precis i de banorna när jag besökte stället för 2-3 år sedan. Man visste liksom inte om stället var fågel eller fisk...eller nåt mittemellan :-D

  SvaraRadera
 7. Ja, jag bor ju då här i stan och håller med i varje ord! Sen å andra sidan tror jag att det där "lite av allt möjligt" på menyn kan vara en följd av att det är den enda restaurangen som finns här i centrum, så det måste liksom "finnas något för alla" på ett och samma ställe, annars gnäller folk på det istället. Men inredningen finns det inget försvar för ;)

  SvaraRadera