25 december 2008

Mys i många dagar

Ganska hastigt försvinner julens förtrollning. På juldagen brukar den ännu finnas kvar för att sen sakta ebbas ut och bli till en grå trist vardag igen. I år har vi extra många lediga dagar då julhelgen följs av veckoslut, så nu får man suga länge på den goda karamellen...

Jag fick många underbara julklappar, (kanske jag har varit snäll?) men jag tänker nog inte visa upp dem alla här. Jag ska visa några som värmde mitt hjärta sådär lite speciellt.
Av min kära man fick jag ett symboliskt halsband i vacker finsk design. Det passar bra här i skärgården då smyckets namn hänvisar till vattnet. "Vellamo" ser ut såhär:"I de finska folksagorna finns Vellamo, en vattennymf, Ahtis gemål och i Kalevala även vattnets gudinna. Det sägs att hon har midjelångt hår. I smycket återges Vellamos hår som ett vackert filigranmönster som påminner om vågornas böljande rörelser. Det påstås att Vellamo endast uppenbarar sig för män och att hon ibland försöker förföra den fiskare som får henne på kroken."

Örhängena är också vacker finsk Kalevala design och de heter "Ruusu" alltså, Ros. Mycket vackra och passande till mina små örsnibbar.

Min kära mamma jobbade hårt med att få tag på mönster och att lära sig sticka flätmönster för att jag önskat mig ett par långsockor. De är underbara och hon har lovat sticka fler om jag vill ha! Vantar fick jag också. Snyggt med damasker, stickaklänning och långsockor...Vintermys!

Min 17-åriga son har stickat lite ditt och datt redan i några år, men nu har han blivit riktigt rejält biten av flugan. För att uppmuntra en ung man med en så pass ovanlig hobby, har jag förstås köpt en korgfull med nya garn, lite nya stickor och en härligt inpirerande bok med beskrivningar och mönster.
Här är han in action, på julaftonsnatten stickandes en mössa. Visst är han go´?
Jag lade in en liten vink, en önskan om att mamma vill ha en sån här:
Skulle inte det vara fint att ha en sån? Han har en egen fotoblogg också, för han studerar fotokonst. Klicka här så kommer du dit.

Hans söta flickvän hade gjort keramiksaker till julklapp. Jag fick en slevhållare. Jag uppskattar såna här hemlagade saker, det finns så mycket tanke bakom. :)

Sonen har rest nu, till flickvännens hem. Det känns lite tomt men yngre sonen är hemma och imorgon kommer bonusdottern. Då firar vi julafton en gång till för hennes skull.

Nu har vi äntligen hittat en soffa och nu har övrevåningens allrum blivit ett tv-rum. Det gör att utrymmet används mycket mer. Men mer om det i nästa inlägg!Ha det gott, smält bort julmaten men glöm inte att ligga i soffan och vicka på tårna mellan varven också! Kram.

26 kommentarer:

  1. Så mysigt ni verkar ha haft coh fina stickade gåvor, ha en fortsatt skön julhelg, kram VIOLA

    SvaraRadera
  2. hrj vännen..
    ljuva sockor du fått...

    härlig pojk du har som stickar..det måste jag börja med ..får be mammsen om stickhjälp..
    go fortsättning på dig..nu ska jag strax till jobbet ..sen är jag 3 dars ledig jippi..
    kram anna

    SvaraRadera
  3. Vilka fina smycken Du fått. Tycker mycket om finsk design.
    De stickade sockorna och vantarna är också verkligen fina. Gullig son har Du också, kul att han stickar. Min son försökte också när han bodde hemma, men tålamodet fattades...
    (Har glömt berätta för Dig att jag skickade efter monogram från Annabella, Willa V, och att det gick bra efter lite "strul" med banköverföringen.)Tack vare Din hjälp med finska språket.
    Du får ha fortsatt sköna dagar och mys med familjen.
    Kram från Tummelisa

    SvaraRadera
  4. Så mycket vackert du fått!

    Sockorna är min favorit.

    Jag brukar lura grabbarna på min skola att sticka genom att spela spännande hörsagor - sedan är de sålda.

    Kram Maud

    SvaraRadera
  5. Åh, vilka fina sockor! Visst är det kul att få sådant någon har gjort själv?:) Jag fick en sjal som min mamma hade virkat i julklapp. Det är så roligt att tänka på att någon har satt ner tid (och kärlek) på att laga någonting med sina egna händer:)

    SvaraRadera
  6. Visst är det mysigt med hemgjorda saker. Själv fick jagen härlig filt av min syster, som hon virkat.

    Ha en fortsatt skön jul!
    Kram Mia

    SvaraRadera
  7. Men så många fina klappar du fått, har allt fått några jag med.
    Vill bara kika in och säga god fortsättning och nog skall vi ligga i soffan och vicka på tårna alltid men en promenad då och då blir det nog också. Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  8. vilka härliga presenter du fått!
    o vad kul att sonen stickar! här tror jag nog handarbetsintresset hoppar över åtminstone en generation ;)
    ha en fortsatt skön helg, vännen!

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Vilka fina smycken du fått och sockorna och vantarna är ju för underbara.........

    HA´en skön fortsättning Kamomilla.
    MiaMaria

    SvaraRadera
  10. Hej min vän!
    God fortsättning på dig!

    Så underbara saker du har fått! Du måste varit riktigt snäll..:)
    Och så fantastiskt att din son stickar! Sååå roligt!
    Sleven är också bara så fin!

    Fortsätt njuta på och må bäst...alltid!

    Största kramen...

    SvaraRadera
  11. Precis så ska julen vara! God fortsättning till dig.
    /Päivi

    SvaraRadera
  12. Oj, då. Fiske nu på vinter på öppet vatten....ja, nån fiskemänniska är jag inte. Har förövrigt äcklig respekt för isen, måste veta att en traktor åkt på den för att våga gå ut själv. Sjukt men så är det. Hoppas det blev fisk till middagen. Hos mig har jag tävling nu. Välkommen att vara med!/ Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  13. Men vilken duktig och kreativ son du har! Vilken tillgång! Hoppas ni har haft en mysig jul, godfortsättning önskar jag dig.

    Mari.

    SvaraRadera
  14. Underbara julkappar du fått och det låter som ni hade en underbar jul!
    Ha en fortsatt mysig helg!
    Kram /Anna

    SvaraRadera
  15. Vilka jättehärliga julklappar du fått!! Halsbandet har jag inte sett förut. Jag fick också ett jättefint halsband av min man i julklapp.
    Så synd att ni inte har snö..de två senaste jularna har vi haft svart jul, så nu är det så härligt med snö.
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  16. Så vackra saker du visar, och vilken urduktig son du har! Men....äpplet faller ju inte långt från trädet, som man säjer!

    Underbart vackra smycken!

    Tackar för titten hos mej och önskar dej detsamma!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  17. Kauniita joululahjoja olet saanut!Tiedän, miten arvostat itse tehtyjä joululahjoja.
    Ihana poika sinulla kun kutoo ja kaikkea... Täytyypä opettaa ajoissa meidän pojille ;D
    Eikös vaan olekin ihania nämä rauhalliset välipäivät!
    Nähdään! Annabella

    SvaraRadera
  18. Ihana blogi!!!Tahtoisin tietää mitä tapettia sinulla on makuukamarissa?Kaunista,olen yrittänyt etsiä samanlaista,mutta tuloksetta...

    SvaraRadera
  19. Anonyymi--> En voi tapetin suhteen mitenkään auttaa muuta kuin kertoa että se on RTV:ltä ostettu ja ostin sen alennusmyyntihyllyltä, eli pahoin pelkään että se on poistunut valikoimista...
    Kiva että pidät blogistani-tervetuloa uudelleen!

    Kamomilla

    SvaraRadera
  20. Vilka sköna och vackra julklappar du fått. De där sockarna var verkligen fina. Min äldste son håller också på med handarbete. I julklapp fick jag en ullpläd som han virkat av mormorsrutor. Ha en god fortsättning och ett gott nytt år!
    // Mia

    SvaraRadera
  21. Voi, olet ollut tosi kiltti kun saanut niin kauniita lahjoja.
    Käsin tekeminen on ihana lahja ja taito..... ihanaa, että olet saanut poikasi innostumaan kutomisesta.

    Mukavia joulun jälkeisiä hetkiä!!
    Jaana

    SvaraRadera
  22. Så fina smycken du fick.... och vilka fina sockor! Jag ska ge mig ut på stan i morgon efter lite stickgarn.... roligt att din son stickar!!! Slevhållaren var ju helt underbar, och du har så rätt det är härliga presenter att få... jag ska inte glömma att ligga på soffan och vicka på tårna.....Kram fr C

    SvaraRadera
  23. Hej du kära vän! Hoppas ni har haft det jättebra över julen och att nyår blir lika bra. Vilka fina sockor du fått. Jag tycker verkligen det är toppen att en kille VÅGAR sticka. Det är hur tufft som helst. Jag var inne en kort sväng på hans fotoblogg också och blev så imponerad, jag lämnade ingen kommentar där men du får gärna framföra det till honom.

    Med nytt år så kommer alltid en massa tankar i mitt huvud. Just att studera fotografi skulle jag verkligen gilla, hur härligt skulle det inte vara att ha ett kreativt yrke som fotograf istället för ett förhållandevis trist yrke som redovisningsekonom? Jag blev glad över att hitta din andra blogg. Jag har faktiskt tänkt samma sak och registrerat en blogg till, men inte hunnit göra något åt den än. Tanken är att den ska vara mera galleri än den jag skriver på i vanliga fall. Ja, vi får väl se. Tomten gav mig inte mer tid i julklapp så det är alltid en kamp att hinna med allt man vill göra...

    kram till dig och ha det så bra!
    /Kristin

    SvaraRadera
  24. God fortsättning på det lilla som är kvar.

    Vinterkramar
    Zäta

    SvaraRadera
  25. Oj vilka fina gåvor!! Sockorna är underbara!

    Kram Pia

    SvaraRadera
  26. Vilket vackert smycke! Och det är verkligen något speciellt med hemstickat. Härligt med din sons hobby!Sådant ska verkligen uppmuntras. Kram och Gott Nytt År

    SvaraRadera