29 juli 2009

Utekökets vara eller inte vara...

Jag lider lite av att projekt övrevåning står stilla tills jag hinner besöka storstan och skaffa målfärg och annat som behövs. Så nu ska jag istället skriva om något vi funderade på redan i våras. Nämligen utekök! Ska vi ha ett eller inte???När vi tog ute utemöblerna i våras hade vi stora ambitioner att fixa till ett utekök vid ändan av terassen, precis vid ingången till köket. Vi har dubbeldörrar ut så det skulle ju ha varit bekvämt att fixa käk precis vid utgången, och så nära utemöblemanget. Ja, här ser ni, det är precis utanför köksdubbeldörren...Grillen står där i alla fall. Alltid. Och jag testade faktiskt med att fixa till det lite (i april...)

Inredningstidningarna är på vårarna fulla av inspirationsbilder av fina ute kök men jag kan inte riktigt ta dem till mig... Hur gör man med allt tallpollen? Eller när det regnar och blåser? På tidningsbilderna ser man alla fina koppar och kärl, oljekannor och saltkvarnar, handdukar och kannor. Men sanningen är ju det att allt blir vått, omkullblåst, nerkladdat med pollen- om man inte bär in det varje dag? Eller om man inte råkar ha tak över förstås, och väggar runt omkring...

Vi har märkt att vi lika gärna fixar salladen i det brevidliggande köket, dukar direkt från kökshyllan och så slipper vi bära ut alla kryddor och skärbräden och allt det där...Det söta flaskstället är ett av mina första gamla loppisfynd. Det var rött då, men det första jag gjorde var att måla det vitt. Fast det var lååångt före jag sett alla de vita vackra hemmen som jag nu fått bekanta mig med via bloggen. Ett tag ville jag också måla allt vitt, men mannen ville inte. Bra så, annars hade kanske vårt hem inte varit så Kamomilligt? Vi är jättenöjda just nu!

Vad tycker du om utekök??

20 kommentarer:

 1. Ja, utekök är inne ;-) men då har de inte levt i tallpollen o regn. Vi har en fin terass med ett fint utekök to-be... Och det har lite väggar och ett helt bra tak... MEN, jag orkar inte hålla på o putsa o feja varje gång jag ska göra något så jag gör det hellre inne i köket och bär sen ut det på terassen. Det är kletig och äckligt med pollen och allt annat som flyger in för att inte tala om alla djur som jag inte kan vara säker på att de inte varit och hälsat på på arbetsbänken... Suck.
  Mitt råd: Behåll bänken som avställnings och serveringsyta men glöm uteköket. Ni har inneköket så praktiskt nära ändå och med de franska dörrarna blir det en del av "ute" oxå.

  SvaraRadera
 2. Hej vännen, jag är inte heller helt övertygad om utekökets absoluta rätt till existens. I våras var det helt sjukt mycket utekök i alla inredningstidningar, tala om trend! (Förra året var det pool.) Jag tycker följande: det blir smutsigt, det samlas regnvatten, det hamnar döda flugor i regnvattnet, när man ska diska så måste man ändå bära in allting (för vi skulle då inte ha varmvatten i uteköket). Sedan kan jag tycka att när man lagar maten så är det kanske ibland någon lite krydda si och så eller något visst redskap hit eller dit man behöver, coh det skulle jag ändå behöva gå in och hämta. Typ man kan inte förutse allt man behöver, även om uteköket är grundutrustat. Nej, om (när?) vi fixar till vår uteplats så ska det bli en bänk runt grillen och om man vill skära sallad där istället för inne så fine, men ett helt utekök blir det inte. Håller alltså med föregående talare!

  Kram kram! Nu styr vi kosan hemåt imorgon så då lämnar jag havet!

  SvaraRadera
 3. When the weather in Holland was much better in the Summertime I would think about a outside Kitchen but now we only prepair meat on the BBQ outside the house.

  SvaraRadera
 4. Utekök i all ära, men de passar nog bäst i utlandsvärmen & tropiska sommarnätter.
  Stå och finlira bland mygg och knott är ju inte kul.
  Skulle nog satsa på ett trevligt ställe att äta maten på men för det behöver ju inte grillen stå alldeles ensam man kan ju göra en mer permanent plats för den!
  Jag tycker ditt fixande vid pardörren är tjusigt och inbjudande men vissa saker kan ju få vara mest för syns skull....
  Kram Marith

  SvaraRadera
 5. Ditt utekök är ju superbt!! Men jag håller med dig, faktum kvarstår, hur f-n gör man i verkligheten! När allt kommer till kritan så handlar nog en stor procent om utställningar, dvs bloggbilder, stylistbilder osv. Visst kan det också vara praktiskt men vi är ju mycket för det vackra ytliga här, ofta ser det annorlunda ut bakom ryggen på oss: ) Jag bara älskar alla dessa vackra utekök, inkl ditt men jag har inget eget för jag vet att det bara skulle bli till syns, inte utav praktiska skäl, tyvärr. Vi lockas av forna tider och fattigdom, vill gärna avstå från bekvämligheter som rinnade vatten el varmt vatten bara det är vackert! Men så har vi då också pollen, mygg, regn ja allt kan förstöra ett vackert utekök, så då får man nog kapsla in det och då är det ju lika bra att vara inne i sitt ord kök: ) Ja va bra att du inte gjorde allt vitt, blir allt vitt finns det ingen personlighet kvar, även om enstaka möbler är mycket vackra i just den färgen! Läckert flaskställ du fann! Mari

  SvaraRadera
 6. Utekök låter hur mysigt som helst men jag håller med dej. Rätt besvärligt i vårt klimat... det blåser ju nästan jämt :O) och jag skulle nog tycka det kändes aningen ofräscht att duka med det som stått framme i allt regn och damm... Vi gör också som så att vi kokar inne, grillar ute och bär allt fram och tillbaks :O)
  Men fint hade du fixat ändå!!

  SvaraRadera
 7. Ja, denna fråga har även jag ställt mig. Själv har jag ett litet bord stående som avlastning och så fixar jag iordning allt inne och bär ut. Jag är iochförsig kanske bekväm men pollen,regn och alla djur som hälsar på... nä tack. Inget utekök för mig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Hej!!
  Ja tycker det ser urfint ut..
  ja det är ju det där som du säger vad gör an om det regnar..

  Vi grillar ute och äter ute..Men jag gör sallad inne..Har ingen riktigt bra lösning ute för kök här..
  Ha det så bra..
  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Jag har gått i samma funderingar. Vi har ett gammalt extrahus på tomten som ev kan utnyttjas med vatten, el och vedspis. Vi får se...

  Håller med dig och alla andra här, utan tak och väggar blir det blött och ofräscht. Du har ju köket med dubbla dörrar brevid, det är ju nästan som utekök, smart planerat! Ha bänken vid grillen till servering och avställning, och visst går det vid behov att piffa upp den med lite extra, med fina prynadssaker och växter som tal vårt extrema sommarväder.

  SvaraRadera
 10. Hej min goding! Jag älskar utekök...*har tak*..:) Och skulle så inte vilja vara utan, men så ligger vårt kök inte i anslutning till uteplatsen heller.

  Japp, iaf. så glad jag är att din man inte ville ha ALLTING vitt så att vi fick bevaka och beundra din underbara Kamomillavärld..:)
  Tack för all inspiration!

  Stor kram till dig vännen...alltid!

  SvaraRadera
 11. Vi har gjort ett litet utekök i sommar. Rätt långt från huset, bakom garaget, och dessutom utan rinnande vatten.

  Men tanken var inte heller att använda det som kök, utan mer som planteringsyta. Den ska byggas ut med stor bänkyta, förrutom den diskbänksplåt som är där nu.

  Vi har också rensat en hel del fiskfångster där, och det passar det utmärkt till.
  Vi ska köpa en stor vattendunk med pumpfunktion också (typ dem som är tänkt till campare). Så att man kan skölja lätt smutsiga saker där ute. Tex nyplockade jordiga grönsaker, bär, fisk och.

  Det är dessutom lätt att diska/skölja ur stora utekrukor, trädgårdsredskap och lortiga stövlar, utan att behöva dra in allt genom halva stugan innan man når kök eller badrum:)

  Men laga mat där? Nja..det gör vi nog inte. Pollen, björkskräp och insekter, gör som du säger, det inte speciellt praktiskt:)

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 12. Vi funderar också på utekökets vara eller inte vara på sommarstugan. Vi har ett som är halvt påbörjat. Man ska absolut ha tak över om det ska vara nån idé med det, tycker jag.
  Salladen kan man fixa inomhus och likaså koka potatisen, det går så snabbt. Uteköket skulle vi använda just för att grilla i anslutning till det och diska utomhus, men hemma är det ju mer praktiskt att diska inomhus om man har diskmaskin.
  Såå behöver man egentligen utekök hemma?? Men tjusigt ser det ju ut ;).

  SvaraRadera
 13. Tuo on totta, kaikki inspiraatiokuvat lehdissä ei kerro miten pärjätä säiden kanssa, eräissäkin kuvissa oli kaiken maailman oliiviöljytkin auringonpaisteessa ja lasipurkissa, kaunista mutta ei niin hyvä idea ;) Ehkä jollakin kaapilla saisi suojattua osan, ja ehkä muutamalla korilla saisi korjattua tavarat nopeasti sisälle. Se on arvoitus.. Haaveilen moisesta itsekin, teillä on ihana harmaa pinta tuossa ulkokeittiön tasossa, on kyllä todella kätevä paikka keittiön vieressä!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Vi har ett välfungerande utekök vid vår sommarstuga; det är byggt av återvunnet material på en stomme av rostfria trådhyllor (begagnade från en taxfree butik)och cykelhjul och kan därför flyttas runt lite som det passar.Till natten drar vi in det under ett tak bredvid förrådet. På uteköket (eller plättvagnen som vi kallar det)har vi en gasspis för Muurikka panna eller gjutjärnsgryta och en kaklad arbetsyta på "övreplan", under det har vi monterat lådor från ett gammalt frysskåp där vi förvarar redskapen, kryddor osv. Vi har också ett parasoll som vi kan fälla upp över hela vagnen om vi behöver skugga eller om vi överraskas av en regnskur mitt under matlagningen. Vårt "utekök" används jättemycket och är guld värt! Att steka plättar (eller pannkakor för rikssvenskarna) på Muurikkan är ett rent nöje och när en plätt är klar ringer vi i en gammal cykelringklocka och gästerna får komma och hämta sin plätt! Uppskattat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej den här vagnen skulle jag vilja se en bild av. Verkar ju helt perfekt.

   Mvh Elisabeth

   Radera
 15. Hei, päädyin ensimmäistä kertaa blogiisi. Sinulla on paljon kauniita kuvia ja tunnelma on ihana. Saisinko linkittää sinut blogini?

  SvaraRadera
 16. vårt utekök har inte ännu upplevt nån pollentid, så den biten kan jag inte svara på. å andra sidan har vi inte tallpollen hos oss heller. fråga mig om ett år så kan jag ge ett bättre svar ;)
  hittills har jag ännu inte hunnit använda mitt kök många gånger, men jag tycker att det är bra att kunna koka ex. potatisen o laga sallad samtidigt som jag har annat på grillen. jag bär ut alla kryddor o annat jag behöver innan jag börjar med matlagningen. har ett par korgar som är enkom till för det. vårt utekök är rätt väl skyddat för vind, så hittills har prylarna som står framme hela tiden inte flyttat på sig. så mycket prylar har jag inte ens där att det skulle vara nån större grej att flytta dem in i uterummet medan det är busväder. grabbarna är mest rädda för att nån ska komma o stjäla alla saker.
  kram!

  SvaraRadera
 17. Jo, jag håller verkligen med dej! förutsättningen är nog att man ändå har tak ovanför!
  Hade en gång ett utekök på min uteplats med tak, men det var bara en kort period. Jag har så nära ut ändå från köket!
  Men visst är det inspirerande och kul att titta på alla finurliga utekök, det ena smakfullare än det andra, men säkert inte alltid så praktiskt!
  Du visar i alla fall ljuvliga bilder som vanligt!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 18. Vi har också funderat på allt det opraktiska med ett utekök.
  Makens idé (han har matlagning som intresse)är att ha ett enkelt utekök med gasolkök och diskho,som man kopplar trädgårdsslangen till. Detta ska finnas i ett skåp, med tak och dörrar. Men bara för att grilla kött, göra såser och koka potatis, dvs de varma rätterna, då det är lättare att få alla varma rätter klara samtidigt än att springa in och ut. Salladen kan någon göra inne, med kryddor och allt som hör till. Tanken är också att underhålla gästerna ute samtidigt som man lagar mat....

  SvaraRadera
 19. Hallo liebe Kamomilla! Schön, dass Du dich gemeldet hast, danke für Deinen Kommentar. Habe gesehen, dass Du eine outdoor Küche hast?? So schön, wir haben auch eine und in den letzten Tagen war es so herrlich warm & sommerlich, dass wir ein paar Mal draussen gekocht haben - herrlich!!
  Schicke Dir liebe Grüsse, herzlichst Lisa Libelle

  SvaraRadera