29 maj 2010

Eftersom vädret är ruskigt ruggigt och kallt så kan det passa med lite bilder från en middag med en god soppa. Det är flera veckor sedan vi åt denna underbara sparrisrätt, men bilderna har blivit liggande och kanske det är passligt nu att plocka fram dem. Låt mig få presentera: Krämig sparrissoppa med förlorat ägg på toast! Sparris är gott och mångsidigt och min man tycker om att experimentera med den och bjuda mig på de mesta överraskande rättr. Jag är ingen soppmänniska, men det här var verkligen gott!Receptet är från Jamie olivers bok "Hemma hos Jamie -fyra årstider i köket" och är definitivt värt att testa! Så ett gott vin till förstås, det är pricken på i:et! Vi drack : DETTA

Här kommer receptet:
8 portioner
800 gr sparris (ta bort den träiga delen)
olivolja
2 medelstora silverlökar (hackade)
2 stjälkar blekselleri (ansade och hackade) (vi lämnade bort sellerin för den gillar jag inte)
2 liter höns- eller grönsaksbuljong av god kvalitet
flingsalt och nymalen svartpeppar
10 små mycket färska ägg (gärna ekologiska eller från frigående utehöns)
8 skivor ciapatta
Skär av sparrisknopparna och lägg dem åtsidan. Grovhacka stjälkarna. Häll en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta och hetta upp. Stek lök, selleri och purjo varsamt ca 10min- utan att de får färg. (De ska bara bli mjuka och få sötma.) Tillsätt de hackade sparrisstjälkarna och buljongen och låt småkoka under lock ca 20min, Ta bort grytan från värmen, kör med stavmixer el. blender. Salta och peppra i omgångar (viktigt!) tills smaken är exakt rätt. Sätt tillbaka grytan på värmen, rör ner sparrisknopparna, låt koka upp igen och sedan puttra tills knopparna blivit mjuka (tar några minuter)
Knäck tio ägg i kokhett vatten och låt koka bara några minuter (för gulan ska vara lös) , ta upp med hålslev , lägg på ett fat o klicka på smör. Häll upp soppan, lägg ett rostat bröd i, snett mot kanten och placera ett förlorat ägg överst. Stick hål så gulan rinner ut, salta, peppra och ringla över lite fin jungfruolja.
Kamomilla


Brr miten kylmäksi sää muuttui! Nyt maistuisi ehkä lämmin keitto? Jamie Oliverin keittokirjan mukaan tehty parsakeitto paahtoleivän ja uppomunien kera. Hyvältä maistui!!
Kamomilla

10 kommentarer:

  1. Så gott!!!
    Det här måste man ju nästan testa.
    Nice:)
    Nu drar vi till 40 års kalas
    som ska hållas nära havet i ett partytelt..brr..som det blåser här i Varberg i dag.

    Ha en trevlig helg
    du med!

    kraam Annaleena

    SvaraRadera
  2. Å vad gott det låter, själv gillar jag soppa och sparris. Måste prova den någon gång. Kram

    SvaraRadera
  3. Detta blir att skriva ut..sparrisälskare som jag är, kram

    SvaraRadera
  4. Låter så gott,,Jag älskar sparris det är så gott..En soppa helt i min smak,,Ingen vin drickare :) går det bra med cider? ;)
    Kram och önskar en skön söndag..Susanne

    SvaraRadera
  5. Ser smaskens ut, å med så fin dukning kan de ju bara bli bättre. Härligt med egen kock som vill experimentera:)

    SvaraRadera
  6. Jag skulle vilja vaar gäst hos er. Vackert hem , vackra dukningar och alltid god mat, Mmmmmmm!!!

    Soliga hälsn fr Nordingården

    SvaraRadera
  7. det både låter och ser gott ut. jättefina bilder, vännen!
    kramis

    SvaraRadera
  8. Parsakeittoa ja uppomunia! Minä tsekkailin, että onpas ihana jälkiruoka, jossa on jätskiä:)

    SvaraRadera
  9. de sir gott ut :) ja just, du e ju ingen "soppmänniska"...härligt!!
    -Annitta-

    SvaraRadera