17 maj 2010

Växtkraft

Drömmarnas uppfyllelse... för min man. Nu bygger han sitt drömväxthus. Jag har inget finger med i spelet, kanske jag blir intresserad sen när det börjar komma upp små godsaker att äta ;)
Nej men skämt åsido, det där med trädgård har alltid varit främmande för mig, så jag närmar mig det i små bitar i taget. Närodlad och ekologisk mat det får gärna finnas hos oss, så är nog intresserad ur den synvinkeln sett!
Här lägger han takfönstren på. De är svarta i sina karmar för att matcha pergolan och lusthustaket (som bleknat men väntar på färg det också)

Så här ser det ut när man kikar fram fråm baksidan av lusthuset.
På bilden har också sidorna kommit upp. Han använder sig av gamla fönster, som ni ser.
Helgheten från bastun sett. Lusthuset, växthuset och vedugnen/ rökeriet i ett fint komplex. Vår gård är full med bråte och det får vi leva med ett bra tag till. Garagebygget ska komma igång till följande. Vi (läs han) tar byggandet med ro nu, när vi äntligen inte har bråttom mer. Under de fem byggåren var det annars alltid en hets mot tiden. Nu vill vi hinna njuta av livet också.
...så besökare som kommer- stäng era ögon eller välj att se omgivningen med förskönande "bloggfoto-ögon" Tids nog har vi väl en fin gård vi också. Nångång.
Insidan får förbli lite ruff och shabby. Det blir lådor för odling och hyllor för örter... Och så har han lovat att stilla inredarmanin i mig med att låta mig hänga upp en ljuskrona där! :) *fniss*
Jag deltog en hel del i byggandet och målandet av huset men nu går det inte mer. Händerna håller inte och inte ryggen just nu heller. Det är sorligt och väldigt tungt att acceptera, men jag har inget val. På 4 år har hälsan rasat och det är inte mycket att göra åt det. Jag som en gång drömde om att ha egen firma och renovera gamla möbler kan ju knappt hålla i en pensel mer. Det är bittert men jag försöker att kompensera det med annat istället.
Ha det gott i solen! Här är det tre veckor sjukledigt igen. :(
Kamomilla
Miehen haaveena (ei minun) on jo pitkään ollut oma kasvihuone ja tässä se nyt kasvaa esiin silmiemme edessä. Hän rakentaa sen vanhoista ikkunoista ja väritys on valittu sopimaan yhteen huvimajan ja leivinuunin/ savustusuunin kanssa.
Harmi etten voi enää osallistua rakentamiseen ja maalaamiseen kuten ennen... Terveys on neljässä vuodessa romahtanut eivätkä kädet eikä selkäkään kestä. Harmittaa mutta on vain sopeuduttava tilanteeseen. Nyt vuorossa taas kolmen viikon sairasloma vaihteeksi...
Kamomilla

43 kommentarer:

  1. Hi! Can you please upload or send by e-mail some photos of building this greenhouse. I would be really grateful. We are planning almost a similar greenhouse, but some constructional aspects are still under question.

    BTW - very nice blog. I love to look here despite the fact that I don't speak swedish :).

    SvaraRadera
  2. Först och främst - så jättetråkigt att du inte mår bra och att du måste vara sjukskriven!
    Jag kan bara hoppas på att värmen och sommaren kan göra dej gott och få dej att må bättre i kroppen!
    Usch, så jättetråkigt! Som tur är har du ju din fantasi och kreativitet och verkar ändå kunna hitta på saker som du KAN göra! Hoppas att du tänker så!

    Växthuset är ju som en dröm! Åh, så fint det blir och med ljuskrona och allt!
    Jag kan bara sucka! Kan man inte få låna karln din en vecka eller så...?!:-)

    Kryapådejkramar!
    Lisa

    SvaraRadera
  3. absolutely gorgeous! jag drömmer ju också om ett växthus, men just nu är det så mycket annat som går före. i sommar måste vi bl.a. tömma skärgårdshuset...
    så trist att du inte mår bra, men kanske du så småningom får komma till nån som vet nåt!
    kramis

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Jag tror bestämt att gubben får sätta dig i växthuset o pyssla om dig med mycket ljus, värme, vatten och kärlek så att allt det onda läker och hälsan börjar spira igen! ;-)
    Det är nog ett så ljuvligt komplex som växer fram där att jag blir riktigt avis fast jag har eget växthus. Lusthuset är nog bara såååå ljuvligt!
    Sköt nu om dig och njut av den spirande sommaren! Ja och, Tack för senast! *Kram*

    SvaraRadera
  6. Grattis till de lyckliga vinnarna!!!!

    "Huh, malaga, sa ryssen då han drack piss" sade min mammas mommo om något var riktigt häpnadsväckande - och det här är det nu!!! Erat växthus, alltså!!!!??? Han är ju en trollkarl mannen din???!!! Det blir så hypersuperextraordinary gudomligt, att man kan inte beskriva!!!!

    Men fy tusan med din rygg och handlederna! Att vara en så kreativ människa som du och sedan erkänna för sig själv, att det går inte mera! Uh, vad tufft! Men det är du ju! Alla skulle inte vera starka nog, men det finns någon som sett till att det är just du som är stark nog, att bära den bördan!

    Nu stänger jag av, för åskan går...

    Kraaam underbara du!!!!
    -Pia-

    SvaraRadera
  7. Så fint det blir ert växthus. Man ser att det passar in med de övriga husen! Duktig make du har som kan snickra och bygga.
    Och snart får du börja njuta av allt det goda :)
    Så ledsamt att din hälsa inte håller! Jag förstår att det måste kännas hemskt att inte kunna göra sånt som du skulle vilja. Hoppas att vila och värme hjälper lite i alla fall!!
    Ha det gott och njut av det vackra runt omkring dig. Kram Kicki

    SvaraRadera
  8. Yksi kauneimmista näkemistäni kasvihuoneista! Parempaa vointia toivotellen (ja itse nivelreumaa sairastaen)

    SvaraRadera
  9. Inte roligt att höra att det onda i kroppen inte tycks ge med sig alls...
    Växthuset blir i alla fall helt underbart både med och utan bloggögon!

    SvaraRadera
  10. Vad härligt det blir! Är inte alls avundsjuk..
    Hoppas att du blir bättre snart.. inte roligt att vara sjuk vad det än är.
    Och roligt att råka på dig i butiken! Vad glad jag blev att du frågade om jag var jag. Jag hade ju nog inte känt igen dig..
    Ha en bra vecka!
    Kram, Lotta

    SvaraRadera
  11. Ååh, så det blir fint. Krafter i kampen med hälsan! Kram Hanna

    SvaraRadera
  12. Oh shit shit shit va FIIINT!!!! (hm starka ord kanske men jag menar det verkligen =)

    K R A M // t i n a

    SvaraRadera
  13. Det blir hur snyggt som helst och jag gillar att ni bryter av med svart. Ledsen att du mår sämre.

    Kram catharina

    SvaraRadera
  14. Åh Jag önskar jag hade gröna fingrar. . . för det där växthuset gör ju att vem som helst vill börja odla. . .

    SvaraRadera
  15. Så fint växthuset blir! Alldeles underbart! Tråkigt att du inte mår bra. Hoppas det blir bättre.
    Ha det bra och njut av det fina vårvädret och allt fint du har runt omkring dej!
    /Tant Brun

    SvaraRadera
  16. Kamomillo nice, very nice place in your garden, plants will grow there by themselves.
    I wish good health.
    Iva

    SvaraRadera
  17. Vilket fantastisk bygge! =) Jag tror absolut du kommer trivas där. :)

    Sanna

    SvaraRadera
  18. Åååå, HIMMEL vilket härligt växthus! Sååå fint det blir! (och ert bastuhus är ju en dröm också...vill HA! :)) Roligt också att det är mannen i huset som är mest intresserad av växthuset. Sånt imponerar på mig ;)

    Men din stackare...inte roligt när kroppen inte håller! Vet själv hur det är att kämpa mot krämporna...man önskar man hade en kropp som klara de lika mycket som huvudet vill men tyvärr är det inte så här heller.

    Varma kramar till dig!
    Carina

    SvaraRadera
  19. Men vad snyggt! Blir riktigt imponerad och känner att ett liknande vill jag ju ha till nästa år!! :) Skulle hemskt gärna vilja ha ett växthus och ser framför mig (stora visioner) hur den delen av tomten skulle se ut med gångar och odlingslådor! :) Ha en bra vecka - kram E

    SvaraRadera
  20. Kaunista syntyy.... ja sopii niin hyvin yhteen olemassa olevien juttujen kanssa.
    Toivon sinulle kaikkea hyvää ja voimia sairautesi kanssa.

    Aurinkoisin terveisin
    Jaana

    SvaraRadera
  21. Stackars dig som inte får ha hälsan. Väldigt trist när man älskar att pyssla och fixa att inte kunna göra det i den utsträckning man önskar. Du är i alla fall fantastisk på att hålla modet uppe och vara positiv ändå.
    Och wow! Vilket växthus. Hela den delen av er gård är ju fantastisk, med alla de små byggnaderna. Jag är inte det minsta avundsjuk ;)
    Ha en fortsatt fin vecka. Kram!

    SvaraRadera
  22. Det är så ledsamt att du måste ha värk! Hoppas att du kan hitta intresse i odlande du också, det är också kreativt!
    Er "hörna" Blir verkligen så härlig! Vad ni kommer att njuta där av både vedeldad pizza o goda grönsaker!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  23. Hej! Hamnade på din blogg på något sätt... Vilken härlig blogg du har! Återkommer gärna hit!

    Ett helt fantastiskt växthus som din man bygger! Min man byggde ett växthus för 11 år sedan, för han tyckte att jag skulle ha någonstans att odla. Att pyssla i trädgården, även om det inte är så mycket man orkar, är läkande för kropp och själ. Det vet jag av egen erfarenhet. Be maken göra det tunga jobbet, så får du sköta finliret... Om inte annat så är värmen i växthuset bra mot värk i kroppen.

    Jag ser att ni har en katt också. Då kanske du även gillar min blogg.

    Vårhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  24. Jag förstår verkligen din frustration att inte kunna arbeta när kroppen värker och tar över..Du som är så kreativ också och duktig..Sorgligt..Vet ju själv..Längtar till lite värme jag tinar liksom upp då:)
    Växthuset är en dröm en saga..Underbart! Kram till din dag.Susanne

    SvaraRadera
  25. Förstår att du har det jobbigt när dina drömmar slås i spillror på grund utav hälsan. Man vill så mycket och klarar av så litet. Får verkligen hoppas att du får hjälp så att du kan bli bättre.
    Du kan hälsa din man att han byggt det vackraste växhuset mina ögon beskådat. Sen har ni ju lusthuset och ugnen som oxå fångar besökarens ögon, så jag tror ingen ser att ni ännu inte hunnit med trädgården.

    Ta nu hand om dig min vän! kramisar

    SvaraRadera
  26. Vilket härligt och vackert växthus! Verkligen något utöver de vanliga modellerna.

    För mig blir det ofta att jag låter bli att fota på gården, är liksom hopplöst att få till nån bild utan en massa bråte i bakgrunden... Men men, vi får väl också en trädgård nån gång i framtiden :S

    Verkligen trist att du som är så kreativ ska behöva dras med sjukdom som hindrar dig...
    Hoppas du kan bli bättre under dessa tre veckor.
    kram!

    SvaraRadera
  27. Men så utomordentligt vackert. Vilket växthus. Årets höjdare utropar jag det som... Är så ledsen för din skull att dina händer "är trasiga"... Måste vara ett smärre helvete. hoppas att värmen som kommer kan ge dig lite lindring. I kväll ska jag visa gubben min på hur ett växthus ska se ut.... ler. kram Jeanette

    SvaraRadera
  28. fint.Ha en fortsatt bra vecka!
    kram
    Hanna

    SvaraRadera
  29. Vilken fin samling av härliga hus å ugn. Gården tar ni när ni hinner, va fint att ni har lärt er att njuta av livet emellan pysslandet. Hoppas dom får dej i bättre skick nu:)

    SvaraRadera
  30. Voi kuinka hieno siitä tuleekin!!!
    Aurinkoisia päiviä sinulle :)

    SvaraRadera
  31. Det ser ut att bli riktigt fint!!

    SvaraRadera
  32. Kan det bli mer perfekt än så där? han må vara arkitekt din man! man tappar hakan! Vilken tröst att kunna se och njuta när din hälsa inte står dig bi1 Man planerar sitt liv, men har inget för givet. Då får man plocka fram annat som gör livet värt att leva! Låter underbart med ljuskronan! ♥

    SvaraRadera
  33. Det där kommer att bli så himla underbart, duktig man du har där hemma...:D kram

    SvaraRadera
  34. Vilket bygge, hur fint som helst, kan man beställa ett :)
    Kram Paula

    SvaraRadera
  35. så underbart växthus!!! det ser redan fantastiskt fint ut! jag skulle gärna ha ett också men vår tomt är allt annat än stor...

    så tråktigt för dig med sjukskrivning....
    hoppas att det sakta men säkert går åt rätt håll.

    njut dagen.

    kram på dig!

    SvaraRadera
  36. Vad trist att inte kunna göra allt du vill! Tur att du har en händig man iaf! Det ser riktigt fint ut med den lilla "huslängan".

    SvaraRadera
  37. Ihana talo! Voin kuvitella jo miltä kaikki näyttää kun pergolassakin kasvaa jotain köynnöstä=) Ihan kun puutarha ranskassa..

    Krya på dej nu lilla vännen<3

    SvaraRadera
  38. Vad tråkigt när din kropp inte hänger med din vitala hjärna!

    Jag hoppas och tror att du ändå kan glädja dig åt våren, naturen, makens framsteg med växthuset och allt vackert du hittills åstakommit.

    Jag hoppas du vet att det är en ren njutning att komma in på din blogg och se allt vackert och alla idéer du har.

    SvaraRadera
  39. Vilket härligt växthus! Kan riktigt se framför mig hur det kommer att se ut med en ljuskrona också.
    Inte skoj att kroppen inte håller för det man vill göra. Hoppas att det blir bättre nu i sommar.

    SvaraRadera
  40. Ni är verkligen duktiga båda två och så fint växthus det blir! mari

    SvaraRadera
  41. Helt superfint växthus! Här drömmer vi också om växthus av gamla fönster. Fönstren finns färdigt skaffade för länge sen och bara väntar i uthuset. Dina bilder ger inspiration att börja på :)

    SvaraRadera