15 augusti 2012

Hyvä tietää!!

Tyvärr mina läsare, detta nyhetsinlägg om upphovsrättaslagen och bildstölder i bloggvärlden rullar bara på finska.

Tässä suomenkielentaitoisille bloggaajille ja lukijoille tiivis tietopaketti! Katsokaa ja miettikää. KLIK!

http://areena.yle.fi/tv/1635738

7 kommentarer:

 1. Todellakin hyvä tietää. Ei taida kaikille olla selvää tekijänoikeudet.

  Kiitos että jaoit!

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg! Har hittat mina bilder både här och där, och det känns lite snopet! :/

  SvaraRadera
 3. Hyvä että asia saa huomiota! (en päässyt kännykästa käsin katsomaan linkkiä, mutta tarkistan sen huomenissa).
  Itse laitan kuvanlähteen blogitekstiin tai kuvatekstiin, jos kuva ei ole itseni ottama, niinkuin viitteet runoihin tai muihin lainauksiin (jäänyt tavaksi opiskeluajoilta :).
  Olen kuullut että toimittajat käyttävät jonkinlaisia "kuvapankkeja" netissä, joissa saavat kuvienkäyttöoikeudet maksua vastaan.

  SvaraRadera
 4. Det bästa är att se till att informationen om fotograf och upphovsrätt skrivs in i bildens EXIF utan att kunna editeras efteråt och att den följer med in i bloggbilden också.
  I de flesta kameror finns det en inställning i menyn där man kan skriva in namnet på fotograf och upphovsman vilket skrivs in i EXIF-delen i varje bild som tas med kameran.
  I Nikons kameror har man t.o.m. möjlighet att skriva in en "autenticering" som skrivs in i alldeles egen, krypterad, del av bidfilen och som kan läsas bara med en speciell Nikon softa som kostar multum förstås.
  Men för att det skall gälla i USA också måste man skicka in bilden också till US Patent and Register Office för att få den registrerad!
  Invecklat så det förslår men det kan ju löna sig i längden.

  SvaraRadera
 5. tack Hans, Jag ska kolla hur man gör det. Nu sätter jag in uppgifterna i bildens metadata/ fileinfo i photoshop, men inte verkar det hindra någon. Lättare förstås för mig om det blir en tvist, att påvisa att den är min..

  SvaraRadera
 6. Jo, man kan skriva in i EXIF (metadata) även i bildetiteringsprogrammen och om man editerat bilden överhuvudtaget så skrivs namnet på editeringsprogrammet in också automatiskt.
  Det finns olika program också för läsning av metadata (EXIF) varav Opanda tycks vara populärast. Dert verkar att gå att editera metadata med den också... hmm...
  Vissa bloggar verkar ta bort all metadata utan att man vet om det men här i Blogspot finns metadata kvar verkar det som.

  Du hittar säkert nåt ställe i kamerans meny där du kan skriva in copyright och fotografinformation så det överförs till varje bild. Jag har tittat lite på olika bilder tagna med olika kameror i huset och bläddrat i menyer, I D300 och D700 finns det specifik info om copyright och fotograf, I D90 finns det bara en s.k. kommentar och ingen copyright info.
  Det görs tydligen skillnad mellan konsumentkameror och mera avancerade kameror i Nikons värld åtminstone.

  SvaraRadera
 7. Det tråkiga är ju hans, att det inte hindrar folk att stjäla bilder, det bara är lättare att påvisa att de gjort det..

  SvaraRadera