28 december 2007

Begreppet tid

Tiden tickar på. Såhär i nyårstider passar det väl att fundera lite över det? Vi är en del av tiden men har ibland svårt att förstå hur fort den går. När jag omger mig med gamla saker känner jag harmoni och ett lugn. Nya industriellt tillverkade saker kan ibland ge mig ångest. Ett slags konsumtionsbaksmälla, ett obehag av tanken på hur mycket som tillverkas, konsumeras och sen förstörs. Och det rusar på i rasande fart.
Tänk om gamla föremål och möbler kunde tala! Vad skulle det här handtaget berätta? Dörren i vårt hem har öppnats och stängts av många många händer under många många år. Tänk om man kunde få se dem alla som passerat? Och tänk om min soppterrin kunde berätta om var den varit? Vem har förstört insidan på den så den numera bara kan få vara prydnad på min hylla? Vad har serverats ur den före det?


Tänk om taket i vårt sovrum kunde tala? (Eller nej, kanske jag inte ändå behöver veta det...*fniss*) men vackert är det i alla fall. Jag älskar tjocka breda tiljor som talar om en tid då man lät träden växa i ro innan de fälldes. En tid då möbler tillverkades med säker hand och med tid och omsorg.

Gamla saker har nåt som inte kan mätas i pengar. De har en historia. Jag känner stor respekt för det.

23 kommentarer:

 1. Jag instämmer med raderna i ditt inlägg : )

  Önskar dig en trevlig fortsättning på julen. HOppas tiden går lagom långsamt ;-)

  SvaraRadera
 2. Så sant så! Så brukar jag också tänka om gamla saker. Kram!

  SvaraRadera
 3. Här blir man nostalgisk då man kikar in, du har så rätt.....gamla tider är värdefulla!! Tur att det finns sådana som vill spara på gamla saker och inte förstöra allt och köpa nytt!!

  Ni har ett underbart sovrum!

  SvaraRadera
 4. Du har så rätt, jag känner helt påtagligt att jag får kontakt med svunna tider och människor som levde för länge sen när jag håller i ett gammalt föremål. Vi har några krukskärvor från kamkeramisk tid (anmälda till museifolk för länge sen när de hittades av svärfar tror jag) och jag får en känsla av samhörighet med den som tillverkat dem och den som använt dem. Kanske delvis för att jag håller på med keramik också.

  SvaraRadera
 5. Ja, gammalt ska det vara. Det är finast.:-) Kram

  SvaraRadera
 6. så sant så sant
  jag brukar resonera så jag med

  tänk om allt det gamle kunnde tala

  vi bor i ortens äldsta eller näst äldsta hus på vår övervåning finns det en återanvänd stock = alltså från ett ännu äldre hus den stocken har gammla målade mönster på.. önskar så att den kunnde berätta lite.....

  vi har faktiskt slagit till nu tre vecker till regnperiodens thailand vi var där i somras och det var hel bra

  http://www.ving.se/book/bookMatrix.aspx?hotelid=22840&resortid=883&itemId=22840

  jag har tidigare jobbat mååånga år på resebyrå och var inte så imponerad av thailand men när vi åkte i somras var det perfekt =)

  ha det bäst

  SvaraRadera
 7. vilken lyrisk text idag, kamomilla! visst vore det intressant om alla gamla prylar kunde berätta sin egen historia :)

  SvaraRadera
 8. Mycket bra skrivet! Jag fick gåshud!
  Må gott!
  Ett gott nytt blogg år på dig!

  SvaraRadera
 9. Ja, precis sådär har jag tänkt många gånger, om väggar kunde tala!
  Vi bor ju i en släktgård, troligtvis från slutet av 1700-talet, och så har den blivit delad nån gång i mitten av 1800-talet, så den skulle nog ha en hel del att berätta!!

  SvaraRadera
 10. Du har såå rätt. Gamla saker har en själ...det saknar nya saker helt och hållet.
  Gott Nytt År!

  Kram
  Dorthe

  SvaraRadera
 11. Instämmer jag med....

  God fortsättning!
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 12. Så fint du skriver.. Jag håller med.. Visst e de facinerande när man tänker på det.. Så mycket som har hänt innanför våra fyra väggar.. Jag e som du.. Köper inte så ofta nya grejer, loppis är det bästa som finna.. Tänk våra barn barn.. De kommer väl få bo i en enda stor soptipp.. Usch..
  Ha en skön lördag..
  Kram!!

  SvaraRadera
 13. Vilka vackra och tänkvärda ord!

  SvaraRadera
 14. precis så brukar jag tänka med. När jag hittar en gammal sak. Så brukar jag fundera var den kommer i från. Vem som har haft den m m. Jag har fått en del gammla biblar och saker från min farmors familj. På något sätt brukar jag tänka att sakerna länkar i hop mig med avlägsna släktingar..
  Mvh anna

  SvaraRadera
 15. Blogissasi on aina ihana käydä kurkistamassa, koska siellä on aina vanhaa ja kaunista.
  Olisi tosiaan mielenkiintoista jos vanhat tavarat osaisivat puhua, mitä kaikkea heillä olisikaan kerrottavana????
  Omasta mielestäni vanhoilla tavaroilla on tietty sielu.....
  jotakin juuri sellaista niinkuin sanoit jota ei rahalla saa.
  Oikein ihanaa Uutta Vuotta sinulle ja perheellesi!!!!

  T.pi Jaana

  SvaraRadera
 16. Visst värdesätter man det gamla mer än alla nya massproducerade prylar..att någon har tagit sig tid att göra en möbel t ex...
  Vilken lycka det skulle vara om man fick veta mer om hur det har sett ut från första början..det skulle vara guld värt att veta hur t ex vårt hus sett ut och vad som har ändrats på osv.

  Vill önska dig ett gott slut och ett Gott Nytt År 2008!

  Kram / Anne

  SvaraRadera
 17. Ja,tänk om det kunde vara så....

  Vill önska dig ett Gott Nytt År!
  miamaria

  SvaraRadera
 18. Vill önska dig ett Gott Nytt År.
  Kramar från Sabina

  SvaraRadera
 19. Jag tänker precis som du ibland om gamla ting, så fint du uttryckte det!
  Gott nytt år, vi ses 2008!
  En varm vinterkram
  S.

  SvaraRadera
 20. Jag blir glad att det finns människor som du som reagerar mot konsumtionssamhället. (ska jag säga som har affär)?
  Men det är nåt unket med det, man säljer inte för att skänka glädje utan för att suga ut maximalt med förtjänst.....usch!
  Gamla ting gör något med oss.......kanske tur att vi har dem. Vi får vårda dem ömt.
  Gott nytt år!
  Kram Kicki

  SvaraRadera
 21. Gamla saker har något som nya, massproducerade saker saknar, nämligen en själ. Och en historia, något att berätta om tidigare ägare. Gamla saker är värda att vårda ömt, de är vårt arv från svunna tider.

  SvaraRadera
 22. Åh, du har ett sådant vackert hem!!! Så snygga golv, väggar och tapeter, och den klockan, så snygg, har för mej jag har frågat förut, men var fann du den? Vilket märke? Ja du, tiden är märklig, både kuslig och lockande och bor man i ett gammalt hus så tänker man ibland-vem har gått här före mej? Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag Dig!!! Mari.

  SvaraRadera
 23. Ja, du har så rätt. Själv bor jag i ett nybyggt hus och det är inte samma känsla som i gamla hus, men min bror sa så klokt en gång att det ju är vi som ska fylla det nya huset med minnen och känsla.
  :-)
  Det var väl fint sagt?
  /B
  www.lyckligagatans.blogg.se

  SvaraRadera