4 januari 2009

Ett rum i förvandling

Mycket hinner hända i ett rum på ett år. Och när man flyttar i i ett hem kan det ta länge innan allt hittar sin egen plats och rätta funktion.
Jag ville ha ett hobbyrum i det stora rummet i övrevåningen. Det visade sig dock efter en tid att jag ändå inte trivdes med mitt pyssel däruppe, utan av någon anledning oftast hamnade med mitt pyssel i något annat rum, oftast i nedre våningen. Men förvaring för mina pysselsaker behöver jag alltid och det har jag kvar i det vita skåpet, som visserligen nu står i ett annat hörn i rummet. Jag gillade verkligen stilen i rummet, men tycker att man ska använda varje vrå i hemmet effektiv. Nu står det vackra klaffbordet på glasverandan och passar lika bra där.
Så i något skede möblerade vi om och satte sonens bäddsoffa ut i rummet för att fungera som gästsäng. Drömmen om ett mysrum började ta form, men vi hade varken tid eller ork att ta itu med det. Sommaren kom och vi hade fullt upp med annat. Jag fick en släng av den marina inedningsstilen och den kändes rätt så bra fast den var helt emot resten av huset inredning.
Så blev det dags för ommöblering igen, när äldsta sonen började studera på annan ort. Han fick bäddsoffan till sitt rum, lillebror tog över hans breda säng och lillebrors säng blev gästsäng. Så här rullade möblerna runt ett tag... Farsmors gamla rya åkte fram och jag trodde att jag äntligen hade en passande stil. Men vi saknade ett gemensamt utrymme för ungdomarna och rummet stod tomt för det mesta, för så rysligt ofta har vi inte nattgäster...
Efter en tid, och mycket letande och funderande, hittade vi en passande och billig soffa. Vi har inte råd med en dyrbar inredningsstil och dessutom tycker vi att det är jättekul med recycling av saker. Det ger ett gott ekologiskt samvete samtidgt som plånboken slipper få smärtkramper...
Men nu kändes stilen plötsligt för blandad och alla hade en åsikt om någonting. Mest jag väl, för jag var inte nöjd med byrån som tv:n stod på och inte det gamla soffbordet heller.Vi måste få till en kompromiss som skulle passa hela familjen. I tv-rummet ska inte bara tonårssönerna trivas, utan också deras flickvänner och mannens dotter ska känna sig hemma där. Det måste också passa oss vuxna och där fick jag ge lite avkall på det jag gillar mest. Man kan ju inte tvinga sin kärlek för gamla ting på sina tonårsbarn heller. Jag säger som Ernst: Man måste flörta lite med tonåringen för att få honom eller henne att trivas ute på landet...
I äldre sonens rum fanns en skänk som vi köpte till 50-tals lägenheten som vi bodde i, före livet på landet. Den blev lite överlopps och sonen tyckte den gott kunde få plats i tv-rummet nu. Jag kommer nog inte att måla den vit, för vissa möbler är bättre i orginalskick, tycker jag.
Svarta ramar med barnens foton och ett gammalt dokument i planschform ger mera liv åt väggen än den gamla ryan gav. Vi tog upp det gamla runda bordet från glasverandan (det var lite överlopps sen vi tog ner klaffbordet) , gubben sågade benen till lämplig höjd och det passade perfekt.Ljusstakarna har jag fått av mamma. Jag har bara målat dem svarta. De stod i vardagsrummet förut men passar nog lika bra här.Inredningen har inte kostat mer än planschens pris och soffans 37 euro, allt annat fanns här hemma från förut. En verklig budgetinredning som vi alla är nöjda med och vi hoppas på en maximal användning och trivsel i rummet. Där finns en fin jötulkamin också, bakom soffan, så visst kan man njuta av annat än tv:n också där. Vi hoppas hela familjen har glädje av detta rum som så länge sökt efter sin funktion.

I framtiden blir det nog aktuellt med en ny tv och lite mer kanaler men det hör till en annan dag och en annan budget....

Och ryan ja, den är mig så kär, men den hittar nog sin plats så småningom. Om inte annat så när äldsta sonen flyttar hemifrån och hans rum inreds till något annat ändamål. Allt har sin tid...

28 kommentarer:

 1. Det var ett RIKTIGT roligt inlägg att läsa :) Tänk om man hade dokumenterat alla ommöbleringar så som du har gjort! GÄsterna se sig ofta runt och undrar om det inte var tvärt om senast de var på besök...nja, joooo, det kan väl hända...ibland framstår man ju som halvgalen så som man håller på!

  kram!

  PS - håller med om att recycling och lågbudget är en riktigt kul utmaning!

  SvaraRadera
 2. Jag är inne på samma linje, gillar att fixa och dona för så liten peng som möjligt..helt enkelt återanvända saker och ting. Supersnyggt blev det och kul att se rummet i olika skepnader..med andra ord, det finns hur många möjligheter som helst (nästan) att inreda ett rum på :-)

  SvaraRadera
 3. Det är ju precis så det ska vara.. att man grejar och flyttar runt så det blir bra för alla... och det ändrar ju sig med tiden... Jätte fint och mysigt ser det ut! Ja nu börjar vardagen... och visst ska man börja äta nyttigare... !!! Fina blusar du hade fyndat! Men vi har lika kallt här -17 nu ikväll...Ha det nu så bra de här få helgdagarna som är kvar! Kram fr C

  SvaraRadera
 4. Hej...härligt du..sånt här gillar jag..när det tas tillvara på alla möjliga möbler och det får en rundvandring ..tills det passar alla..sen händer det ju att man ändrar sej...igen:)..som jag vill göra här..fast hos mej är det lite begränsat med plats..har bara ett enplanshus på fyra rum..100kvm:)..ja då går det inte alltid att göra som man vill....det var väldigt roligt att se din förvandling..ha de gött..kram..PIA

  SvaraRadera
 5. Konflikter och starka viljor.... men det blev bra och jag gissar att rummet kommer ändra sig fler gånger.
  Ibland får ju saker en ny funktion bara genom att byta rum!
  Trevlig läsning.
  Kram Marith

  SvaraRadera
 6. Vad fint det blev, och med enkla medel, precis såska det ju va. Vi har ju ofta samlat på oss en massa, som bara väntar på sin rätta plats.

  Kram :)

  SvaraRadera
 7. Så koselig å lese om prosessen fram mot det endelige valget. Syns det ble superfint!

  SvaraRadera
 8. Vad fint och så härligt att kunna fixa och hålla lite i pengarna.
  Det ser väldigt inbjudande ut!
  Hälsningar Tulipa

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att få följa rummets förvandling, det blev ju så fint och mysigt med så små medel, helt fantastiskt, vilken kreativitet som bor i dig! KRAM

  SvaraRadera
 10. Mysigt.....mysigt....:o)
  Jag gillar de vitmålade brädorna i rummet, och snetaket.
  Hela vår övervåning har sånt där snetak, härs och tvärs. Inte särskilt möbleringsvänligt, men väldigt mysigt. Men vi behöver en riktigt rust.
  Det tar emot bara.....
  Kramis

  SvaraRadera
 11. Vad roligt att se resultatet av alla dessa ommöbleringar. En jättemysig hörna har ni fått till men med väldigt liten kostnad, sånt gillar jag. Kul att få följa möbleringarna i bilder också.

  Ha en fin vecka!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 12. Jättemysigt och ombonat och till det behövs inte mycket pengar, kul!
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 13. Hej vännen! Vilket härligt inlägg med lyckligt slut ;-) Det är ju precis sådär man håller på, flyttar än hit, än dit, funderar en vända till, nähä det blev inte bra, vad ska jag sätta till nu då? Det blev jättefint och det är ju för bra när det inte kostar skjortan! Jag är också mest en sådan som köper begagnat och det enda vi egentligen har köpt nytt till vårt hus är säng, sängbord, byråar till kläder och så sofforna i vardagsrummet. Allt annat har vi hittat på loppis, i pappas antikaffär, fått via vänner etc. Helt plötsligt är man trendig när alla pratar om att vara klimatsmart och satsa på second hand - fast man egentligen bara gör som man alltid gjort!!!

  Med en burk färg och penslar så kommer man långt och har man dessutom möjlighet att magasinera vissa möbler ute i något förråd en tid, så kan man byta tillbaka till dessa lite längre fram och vips så får man en helt ny känsla. Det gillar jag. Eftersom jag gillar att ändra och lägga till (för mig) nya saker, så är det ju bra att jag köper det mesta billigt. Jag skulle aldrig ha råd att köpa allt nytt i en dyr affär!

  Kram nu och ha det så bra i kylan!!!

  /kristin

  SvaraRadera
 14. så fort du fick till det i alla fall, vännen. ditt huvud måste ha jobbat på högvarv igen ;)
  fint blev det, o så likt dig!
  kram!

  SvaraRadera
 15. Det tar sin tid att växa in i ett hus och ett rum. Och nu verkar ni ju ha gjort det... Så mysigt det blev, och budgetvarianter är oftast de bästa! Då slipper man ha dåligt samvete om man möblerar om och flyttar om, och kanske ställer undan en grej för ett tag som inte passar in just då...:O)

  SvaraRadera
 16. Så spännande att se och läsa om rummets förändring! Det blev ju jättebra till slut!
  Kram /Anna

  SvaraRadera
 17. Så bra det blev! Var har du köpt planchen?
  Du skrev i förra inlägget att du fått en prenumeration på Lantliv. Det har jag också, men jag har inte fått nån tidning än fast de kommit ut i affärerna. Har du?

  SvaraRadera
 18. Var sak har sin plats och sin tid, och ofta får man flytta runt saker och möbler lite innan de hittar sin rätta plats. Kul att man kan inreda på helt nytt sätt med så enkla medel! Klart att det alltid är roligt med något nytt, men det kan ju lika gärna vara second hand och ändå vara nytt för en själv! Allt behöver inte kosta en massa pengar. Tycker ni har fixat till rummet jättebra, där kommer ni säkert att trivas bra! :)

  PS. Har en liten utlottning på min sida! :)

  SvaraRadera
 19. Kul läsning och fina bilder!
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 20. Vilket finemang slutresultat!

  Underbart att kunna följa med steg för steg i funderingar och bilder!

  Kram Jojo

  SvaraRadera
 21. Vilket u-n-d-e-r-b-a-r-t hus du har!! Varför har jag inte hittat din blogg tidigare?! Själv har jag en ganska modern inredningsstil, men jag inspireras ändå mycket av "gammaldags" inredning men mycket pynt. Blev helt förälskad i din änglakrona!

  Och hunden är ju bara för söt!

  SvaraRadera
 22. Allt har sin tid! Och varje tid i ditt hem tycks vara lika fin! Nog är det vackert, från början till slut! Tack för titten!

  Hon i soppan

  SvaraRadera
 23. Det blev riktigt lyckat! Där kommer nog ungdomarna att trivas!! Själv håller jag också på att byta mormors rya mot ett dokument, även om jag har lite dåligt samvete då jag plockar ner en sån fin minnessak.

  SvaraRadera
 24. Ja du, livet är ju förändring och det speglas ju även i omgivningen - möblemanget, som här hos dej!

  Klokt att inte springa iväg och köpa en massa nytt hela tiden!

  Jag tycker er TV-hörna ser riktigt mysig ut, där kan man gott krypa ihop och ha det gott!

  Håller med dej om lågbudgeten också, oftast mycket roligare och personligare dessutom!

  Ha en skön kväll!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 25. Underbart inlägg!

  SvaraRadera
 26. Här är det lika fint som sist!
  suktar efter vita timmerväggar på övervåningen.........suck!

  SvaraRadera
 27. hej Vännen!!

  jag gillar verkligen erat tänk..det är ju så vi lever med!!

  jo men visst är det så att det tar ett tag innan man hittar sig själv i det nya huset..
  eller vad och hur ett rum ska användas till..
  jag tycker att tonårsrummet blev kanon bra..
  ha det så bra..
  nu ska jag gå och ställ mig på crosstrainern..har nyss kommit hem från kvällspasset..vill helst sova ..men måste träna lite med..
  ha det så bra..
  kram anna

  SvaraRadera
 28. Jo, iserna ska man vara försiktig med. Vi har bara vågat ut på isen på en vik bredvid vårt hus. Och då har vi ändå ispikarna och en pinne att prova isen med.
  Hälsningar, Päivi

  SvaraRadera