11 juli 2009

Krukor, kanelbullar och kulinariska härligheter

Vad gör man när man är ledig och har tid att göra vad som helst? Tja, man kan ju sätta sig i bilen för att besöka ett av sina favoritställen till exempel. Förra sommaren jobbade jag i Nagu, då en liten kommun i Åboland, (nu en del av det sammanslagna Väståbolands stad) Mitt arbete var tungt och intensivt och för att orka tog jag ut det mesta jag bara kunde av min timmeslånga lunchpaus. Då besökte jag Lanterna, en liten oas nere vid gästhamnen i vackra Nagu. Där njöt jag av en kopp kaffe tills jag kände jobbet kalla igen...

I Lanterna finns Hotell, Restaurang, krukmakeri och ett litet Cafe´, allt inbakat i den mest underbara miljö man kan tänka sig! Här huserar konstnären, krukmakaren Sussi Henrikson (klicka på namnet) som driver hela verksamheten.

I det gula huset som skymtar längst bak på bilden finns den underbara restaurangen och de fina hotellrummen. Kommer man in här från gästhamnens sida möts man av Cafe´delen och en liten klädbod.
Kommer man in genom huvudporten, som vetter mot Nagus vackra stenkyrka, då får man kliva in genom denna vackra port. Till vänster om porten finns Sussis krukmakeri det vill säga hennes verkstad, till höger restaurangen och hotellet.

Ingången till verkstaden och den lilla keramikboden där man får köpa Sussis alster.Det grönskar alldeles otroligt här inne på innergården och det känns som en verklig lugn härlig grön oas. Att sitta här och dricka kaffe ur Sussis egna keramikkoppar en solig sommardag är bara så underbart! Det är dessutom fullt av små fina detaljer överallt, som jag har svårt att se mig mätt på... Ser du jordgubben i kaprifolen?





Den härliga innergården från restaurangterassen sett...
I den lilla boden längst ner mot gästhamnen säljs härliga Earth Collection kläder.

I det gula huset finns alltså Hotellet och Restaurangen. Ett underbart hus både från ut- och insidan sett!!!

All mat, imundigad på denna fina glasveranda, måste väl smaka gott!?


Inne i restaurangens sal finns en underbar vacker järnkamin, en liknande som vi har i lusthuset men mycket större! Underbar!!
..och en vägg med vackra tavlor... Om du aldrig besökt Nagu så kan jag rekommendera det varmt! Behöver du logi så kolla in Lanternas hemsidor! Dem hittar du HÄR

Jag vet att jag i alla fall med jämna mellanrum måste besöka Cafeet för det hör definitivt till min sommar! Så är det bara!

Kamomilla

16 kommentarer:

  1. Nauvon vierasvenesatama oli yksi suosikeistamme kun yhä veneilimme! Ihana paikka!

    SvaraRadera
  2. helt underbart inspererande blogg du har, kram

    SvaraRadera
  3. Hejsan! Jag hade inte fattat att du jobbade där förra sommaren. Jag har en gammal brevvän som jag fick 1986 som jag fortfarande har kontakt med som också jobbade där, men bor i Pargas. Jag har varit och hälsat på henne så att få se bilder på Nagu känns lite som att jag nu vet var du rör dig... ;-) Tycker det är lite kul med finlandssvenska kontakter då min mormor kom till Sverige som krigsbarn, och sedan kom hennes föräldar över till Sverige efter kriget och sedan stannade här. De bodde i Wasa innan. Jag har ärvt en porslinskanna som var bland de enda sakerna min gammelmormor kunde ta med sig från Finland över till Sverige. Det känns lite kul!

    Kram till dig och ha en bra helg (hos oss har det idag klarnat upp men temperaturen är inte mycket att hurra för än, bara 18 grader. Jag vill ha SOLIGT och VARMARE!)

    SvaraRadera
  4. vi har precis kommit till hotellet o klockan är så mycket att jag inte vågar ringa eller messa längre, men vi är som sagt "i stan". vi skulle hemskt gärna träffa er imorgon ifall ni kommer till stan, men förstår också om ni har fullt upp o inte hinner. hörs!

    SvaraRadera
  5. Vilket ljuvligt ställe, så vackert allt är och stämningsfullt!
    Jag förstår att det är ditt favoritställe!

    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  6. Vilka mysiga ställen du visar idag, dom skulle man så gärna vilja besöka, ha en fortsatt fin helg, kram

    SvaraRadera
  7. Ohhh vilket härligt ställe, förstår att du vill dit då och då..
    Det är så roligt när många bloggare visar sina små smultronställen !!
    ha det gott
    Kraam Anette och Nisse

    SvaraRadera
  8. Gud vilket charmigt ställe!!!

    Måste nog ta mig en titt igen. Långsammare den här gången ;-)

    Jag mellanlandar en tid på Seskarö. Vi gör utflykter till grannlandet och besöker exotiskt finska butiker ;-) Dock har jag inte riktigt koll på vare sig staden eller utbudet så jag hamnar inte alltför roligt till...dessutom delar inte sambon och jag samma smak vad gäller "roliga ställen". Nåväl. Jag skall inte klaga!

    Hoppas allt är väl med dig. Vi ses snart igen! Även om jag är mer från- än närvarande här...

    Krma,

    Anna

    SvaraRadera
  9. Härligt ställe lagom gammalt, vacker miljö. Jo, jag hopps att det löser sig relativt fort, så de får egen bostad och starta om. Ibland undrar man om de verkligen uppskattar fast de inte säger nått men de gör de nog.Tack snälla för orden. Kram

    SvaraRadera
  10. Det var verkligen en härlig platts!
    Förstår att du kan njuta i lugn och ro av kaffe där. Sen finns det ju så mycket vackert att se på oxå.

    SvaraRadera
  11. Verkligen ett mysigt ställe! Skall jag lägga bakom örat ifall vi någon gång styr färden ditåt :O)

    SvaraRadera
  12. Så fin blogg du har, tack för titten.
    Hanna

    SvaraRadera
  13. Vad härligt ställe, skall sätta de bakom örat för framtida behov :)

    SvaraRadera
  14. It's nice to see things from your country. It's far from the Netherlands, but on the blog near.

    SvaraRadera
  15. Så många härliga inlägg jag har att njuta av.... verkar som om du har en skön semester..det är underbart att få rå om sin tid tycker jag! På min resa jag gjort hade jag inte virkning med, men däremot en stickning den gjorde så att jag klarade en ganska tuff tågresa i marocko...jag hade min koncentration på stickningen...... jag är nu hemma nöjd och ska vila ut lite, du har rätt..det är jobbigt med semester!!! Stor kram fr C

    SvaraRadera
  16. Vilket härligt ställe, det ska jag lägga på minnet för nån framtida semestertripp. Det är ju såna mysiga ställen man vill besöka...

    Ha en skön fortsättning på semestern!

    SvaraRadera