23 augusti 2009

Bakugn

Nybakat bröd till frukost igen. Jag blir allt bra bortskämd vet ni! Bara min mage kunde finna sig i situationen. Men tyvärr så tenderar kolhydraterna att göra lite bubbel. Men ibland är jag villig att betala priset för vem kan motstå varmt nybakt olivbröd till frukosten?
Han är så duktig och så ivrig, gubben min. Nu har han dessutom tagit tag i ett projekt han planerat redan länge. En bakugn på gården! Ute alltså. Världens pizzaugn kommer det att bli. Och ganska bra när man vill baka under den varma årstiden och inte vill ha det hett i hela huset efteråt. En kallrök ska det komma brevid ugnen också.
Ugnslucka i klassisk form...
Ugnen står mittemot lusthuset och ska slammas och bli vit precis som lusthusets ytterväggar. Här på bilden (som tyvärr är tagen i motljus) syns också pergolan som blev klar i våras.
Själv har jag inte sysslat med nånting alls. Vilket beror på den förkylning jag dragit på mig. Orken är därmed inte på topp precis. Istället har jag läst och slötittat på tv (ovanlighet för mig) och njutit av augustimörkret med tända ljus. Här ett av mina fatfynd som fick bli lampett på glasverandan sedan silverbrickelampetten flyttade upp till gästrummet.
Men helt sysslolös är jag sällan. Jag har ett projekt på gång som inte är fysiskt tungt alls. Kolla här, det här är mitt skrivprojekt som jag jobbat på i 7 år och som jag äntligen har printat ut...
Jag har skrivit om vårt byggande och om livet med familjen under de fem åren som vi höll på. Vad jag ska göra med materialet vet jag inte riktigt än, men efter finslipning och rättelser så får vi väl se. Åtminstone är det ju värdefullt för släktens kommande generationer.
Jag får väl ta en kopp te och sitta i glasverandan och göra små anteckningar. Det är en vacker dag och solen skiner, jag skulle så gärna jobba lite därute med de ogräsfyllda blomlanden, men nu får jag nog bara ta det lugnt och se på när gubben jobbar. Allra helst hade jag ju nog varit ute på sommarholmen, men jag ville inte åka dit och smitta ner mina föräldrar heller.
Det är ljust på verandan! Vilken fin dag!

21 kommentarer:

 1. Din veranda är magisk. Så himla vackert där och vilken kul lampett, av en tallrik!

  En egen pizzaugn ute är få förunnat, vilken lyx!! Snyggt foto den brödbilden var och vilken lunta med papper fr huset och idéer, putas på den och gör en bok vetja! Mari.

  SvaraRadera
 2. Wow..så heldig du er.Ingen ting er vel som en pizza bakt i egen steinovn..hm..og det olivenbrødet...ser jo bare fristende ut:o)Fortsatt en fin søndag til deg fra Maliva

  SvaraRadera
 3. Jättefint på verandan har ni. och så duktig gubben är som lagar en bakugn. Kommer säkert att användas flitigt.
  ~marita~

  SvaraRadera
 4. Vilka goda bröd han bakar, gubben din! Iaf ser de så ut på bilderna.. :) Här är det alltför sällan vi bakar bröd men det blir oftare och oftare!

  Er nya ugn liknar brorsan egenmurade utegrill! Snygg!

  SvaraRadera
 5. Jag har hittat hit till din blogg en tid nu och blivit så inspirerad så jag har botaniserat i uthuset och skurat gamla hyllor od som ska få sig nya färglager. Ska också fylla på förrådet av mattsvart sprayfärg =)
  Härliga bilder har du och du ska definitivt försöka få ut en bok om husprojektet.

  SvaraRadera
 6. Vilken lyx.. nybakat bröd till frukost :))

  Tänk att du skrivit ner allt i en bok. Så kul att ha kvar i generationer.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Klokt av dej att ta det lilla lugna när du inte är kry!
  Vilken kanonduktig make du har - tänka sej - en pizzaugn och en rök dessutom! Både fint och fantastiskt att kunna baka i!

  Så duktig du är som skriver också!
  Lilla lampetten är för ljuvlig, vilken bra idé!
  Tänk, du kanske skulle samla dina alla otroliga idéer också - vilken bra bok det skulle bli!!!!!
  Krya på dej nu!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 8. du har varit jätteduktig som orkat skriva under hela byggtiden, fast den var så jobbig.
  vilken häftig ugn gubben bygger. min har också talat om en sådan... undrar om han ska börja baka bröd o pizza i den sen ;)
  hoppas förkylningen ger med sig snart, jag tycker att du dragits med den tillräckligt länge nu.
  så fint det blev med pergolan. jag tror inte att du visat bilder på den tidigare.
  vi kom hem från stugan tidigt idag. jag blev tvungen att jobba 4,5 timmar idag trots att det är söndag :(
  kramis, vännen!

  SvaraRadera
 9. Vad mkt härligt som är på g hos er...ugnn...en kommande bok..tycker jag absolut och vilken idé jag fick med tallriken...tack för den...och här längtar man för första gången i sitt liv till november då den stora renoveringen sätter igång, hoppas helgen varit bra, kram

  SvaraRadera
 10. Så gott brödet ser ut.
  Fina bilder.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 11. Se till att bli frisk nu så du kan njuta av uteugnen sen. Kan känna doften av ert goda bröd ända hit. Du vet nog vart texten skall skickas, så att vi alla får läsa å beundra.....

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig ugn! Du har en händig man du :) Sitt nu inomhus o vila så kanske förkylningen ger sig. Vila är väl bästa medicinen.

  SvaraRadera
 13. Hej..Jag letade efter konsoller och googlade på det efter mycket om och men så hamna jag på din sida..Åh dina bilder tog andan ur mig vilket kök vilka möbler,,suck..Nu lägger jag dig hos mig på min blogg så jag kan kika in lite oftare och tappa luft..Kram Susanne iFare

  SvaraRadera
 14. Så underbart ni har det...en pizzaugn...åh...du kan inte skicka hit din man ett par månader... jag vill ha både lusthus och pergola...
  ;)...... Jag känner mig inte heller helt på topp....ska ta en kopp te i soffan, ditt skrivprojekt verkar spännande...! Krya på dig Kram fr C

  SvaraRadera
 15. Visst var det hos dig jag hittade det! Ängeln i mitt fat kändes häftigt, ett lyckorus innom mig. Så fint du gjorde med den porslinet, tyvärr kan jag inte göra det med mina ljushållare. Oj vad häftigt med nybakt bröd en bakugn har min svärmor, tyvärr skall hon nu ta bort den. Kram

  SvaraRadera
 16. Krya på dig! Hoppas det snart blir bättre.. både för dig och för mig. Är imponerad av all kreativitet och alla projekt som flödar hos er!
  Kram /Anna

  SvaraRadera
 17. Så fina verandabilder! Och så intressant att du skrivit ner allt om ert byggprojekt. Månne det finns intresse för sånt inom förlagsvärlden ;O) Man kan ju alltid prova.
  Och så häftigt med en pizzaugn. Dom gjorde ju något liknande i strömsö också för något år sedan...
  Krya på dej!

  SvaraRadera
 18. Ser härligt gott ut det brödet... Och en likadan bakugn på vår gård vore inte så dumt det heller... :)

  SvaraRadera
 19. Hej Kamomilla!!!!
  Vad fint ni pysslar och dolar...en egen pizzaugn det skull man ju ha.

  Och brödet så flitig du är...det skulle man ju inte tacka nej till.

  Hoppas allt är bra med dig....

  Snuggt du gjort med tallriken...får nog härma efter dig om det är ok....för snyggt är det........

  Ok du Vila Wenla hae BOKEN.....

  HA en skön vecka!
  MiaMaria

  SvaraRadera
 20. Du skall nog bara ta det lungt nu och vila upp dej så du blir frisk och kry från förkyldningen.
  Din man är nog duktig både som bagare och med mursleven:-)Nybakat bröd tror jag ingen i världen kan motstå.

  Sköt om dej! Krya på dej kramisar!

  SvaraRadera
 21. Wow, inte illa med egen pizzaugn!
  den där lampetten är förresten alldeles ljuvlig, och vilken smart idé!

  SvaraRadera