8 mars 2008

Den finska bastun

Efter mitt förra smått lyriska inlägg om vardagens skönhet så ska jag fortsätta med vardagliga jordnära saker. Till något som ligger varje finländare varmt om hjärtat- nämligen bastun!

Under vår byggtid som varade i fyra och ett halft år, bodde vi först på veckosluten men sen även de fem sista månaderna i gårdsbastuns kammare. Utan dusch och tvättmaskin var det bastande som gällde. Nästan varje dag de sista fem månaderna! (ca 150 ggr på fem månader...) Man kan förstå att bastun tog stryk! Den var jämt fuktig och så torkade vi smutsiga arbetskläder och stövlar där. Akut behov av renovering nu efteråt alltså!

Nu är det gjort. Bastun är färdigrenoverad och ikväll ska den invigas!!
Nya lavar att sitta på och ny ugn med fräscha stenar.
Ny belysning gömd bakom en kant. Taket har bytt form. Tidigare var det platt, lågt och mörkt. Nu känns det högt och öppet och belysningen är härligt mysig.Utsikten från fönstret kan vi inte klaga på. Härligt att bada bastu en skön sommarkväll när man ser berget och skogen utanför. På vintern är det lyktor och facklor som gäller!Nästa projekt för ytrenovering är den 12 kvadratmeter stora (lilla) bastukammaren som vi bodde i (jo faktiskt!!) Den ska bli gästrum och kommer att få en smått marin inredning. Tyvärr hade vi inga före- bilder av bastun, men av kammaren kommer ni att se riktiga horrorbilder som har tagits före renoveringen. Men det tar vi en annan gång...

Nu ska vi kasta löyly! ( översättn. kasta bad) och ta en kall bastuöl! Med andra ord blir det en skön kväll!

Ha det gott alla besökare! Lördag är grejt!24 kommentarer:

 1. Vad bastun är fin, nu ska ni riktigt njuta! Maken badar bastu just nu, jag hinner inte denhär gången. Hmm, men dethär hinner jag tydligen med i alla fall. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 2. jääte fin bastu..
  vilken utsikt..
  ha en trevlig bastustund..

  Jag ska till en kurort på onsdag och basta...ångbastu är min favorit..

  ha det gott
  kram anna

  SvaraRadera
 3. Hej..gud så härligt det lät med bastu...vilken lycka att få plats med en sån ...du får ha de så gott i bastun och med den kalla ölen.....PIA

  SvaraRadera
 4. ouh, shit va snyggt! dajm

  SvaraRadera
 5. det är så snyggt med alpanel! hoppas ni kastade på ordentligt så ni fick svettas ut veckans jobbsmuts ;)
  skön söndag! blir det en vilodag, eller?
  kram,
  ingela

  SvaraRadera
 6. Hoppas ni hade det trevligt och hett i bastun.....

  Miamaria

  SvaraRadera
 7. Fin fin bastu! Utsikten är inte dum den heller..det är ju så avkopplande i bastuvärmen...
  Vi bastar varje helg...ibland även på veckorna. I Sverige är det inte standard att ha bastu..men finnar som vi är och relativt nya husägare..då va bastubygget prioritet nr 1 :-)

  Ha en härlig dag!

  Kram Anne

  SvaraRadera
 8. Tjingeling!
  måste njuta lite av din blogg
  och önska dej en bra söndag!

  SvaraRadera
 9. Vilken underbart fin bastu ni fått. Måste visa min man din blogg men då riskerar jag att bastubyggande går före mycket annat. Hoppas badet blev så härligt som ett bastubad kan bli och ölen smakade nog extra gott efter väl förättat värv.
  Du har så himla fin blogg och fint hus så jag kikar snart in igen nu när jag har lite mer tid att sitta vid datorn. Tjingeling!/Eva-Mari

  SvaraRadera
 10. Vad härligt det ser ut, tänk va underbart att ha en egen bastu! Den blev verkligen jättefräsch och snygg. Nu kanske det blir 300 bastubad detta året. Ha en skön söndag! Kram /Anna

  SvaraRadera
 11. Jag kan tänka mig att det är riktigt avslappnande att sitta där och dåsa i värmen och titta ut i naturen, så fräscht det blev!
  Idag skulle det sitta fint att smyga in där när det ruskar ute! Annars är bastu ingen riktig favorit, känner mig istängd och tycker det är väldans varmt. Skruvar oroligt på mig efter en kort stund.....men så är jag ju inte av samma hårda virke som mina grannar på andra sidan havet, fniss!
  Marint låter spännande....det är vackert och fräscht, och du kommer att få till det som alltid! Väntar med spänning.........
  Hoppas du fick en riktigt go stund i nya bastun!
  Kram till dig!
  Kicki

  SvaraRadera
 12. Jag kan tänka mig att ni hade en härlig invigningskväll!
  Det är så skönt att basta, tyvärr blir det sällan för oss, fast det finns bastu i huset där vi bor. Men det är inte rikigt samma sak som att ha en egen, och med så vacker utsikt som ni har också!
  Kram helena

  SvaraRadera
 13. Härligt med bastu! Vet inte om jag sjävl hade varit en flitig användare, man alltid mysig att ha!

  SvaraRadera
 14. Jättefin bastu!
  Visst är det mysigt med bastu, vi hade ingen från början när vi flyttade in i huset, men när vi renoverade badrummet öppnade vi väggen till en liten intillliggande kammare och gjorde bla bastun där. Speciellt härligt att basta tycker jag det är när det är kallt ute!

  SvaraRadera
 15. Högt upp på vår önskelista står en bastu. VI får emellertid aldrig er vackra utsikt. Får nöja oss med en bastu rätt och slätt...

  Trevlig kvälL!

  /Skatan

  SvaraRadera
 16. Jag bara älskar "hällor" alltså där berget kikar fram! Har alltid gjort och kommer alltid att göra! Er utsikt skulle jag ge mycket för.... Lyckliga er!!

  När man är frusen genom märg och ben är ett bastubad det enda som värmer en...

  SvaraRadera
 17. Vilken fin bastu med fönstret att sitta och titta ut genom. Kan tänka mig om sommrarna, härligt!

  Ha en bra start på veckan!
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 18. Fräscht med en ny bastu, hoppas ni hade trevligt!
  Ha en bra vecka /madelene

  SvaraRadera
 19. Vilken vacker bastu o utsikten var ju också fantastisk!

  Kram L

  SvaraRadera
 20. Upea sauna, ja mikä näkymä - kyllä kelpaa löylytellä!!!

  kramar i massor,
  -M-

  SvaraRadera
 21. Vilken utsikt ni har från basufönstret! Där kommer ni nog att få njuta av många uppfriskande bad i er renoverade bastu! :) Den som ändå hade en bastu... :/ Saknar det faktiskt... Tyvärr har vi ingen basyu här, men drömmer om att antingen bygga en separat bastu på gården eller bygga ut badrummet med bastu.

  SvaraRadera
 22. Oj, vilken livskvalitet att sitta i den nya bastun och titta ut i skogen! Det är en sådan dröm man har att kanske en gång ha en egen..! Hoppas ni hinner vara mycket där. /Kram Ankan

  SvaraRadera
 23. fantastisk å sitte der og titte ut...herlig!
  ha en fin uke!

  SvaraRadera
 24. Din bastu ser jättemysig ut!
  Härlig utsikt!
  En dag som denna (kall) hade det varit gott och basta!
  Kram Camilla

  SvaraRadera