10 mars 2008

Gamla spetsar

Från mitt förra inlägg om vår bastu ska jag nu hoppa till mitt favoritämne igen. Loppis! (surprice,surprice)
Förra gången jag besökte en loppis hade jag turen att ramla över två fina gamla lakan med handgjorda spetsar. Och de kostade bara 1 euro styck! Det kan nog räknas som jättejättebilligt för ett så fint handarbete. En korg fastnade också i min hand och katten fick nya matskålar på samma gång. Inte för att hon bryr sig, men jag...
Tänk att nån jobbat så hårt med dessa...

Gamla lakan har något i sig som fascinerar så. De håller i tiotals år till skillnad för dagens tunna trasor. Och tänk att någon tagit sig tid att tillverka spesar med omsorg. Så vackert! Men dessa lakan kommer knappast att användas i vår säng. De får nog ett nytt liv på något annat sätt. Nuförtiden vill väl ingen gå tillbaka till tiden med skilt lakan och täcke, (med lakanet vackert vikt över täckeskanten.) Snyggt men knappast praktiskt. Nej, knappast vill väl nån byta ut påslakanen nu mer, de är ju så bekväma. Därför får spetslakanen leva ett lite annorlunda liv idag. Kanske som en gardin, eller bara som prydnad.

Tips mottages, för snart får jag min symaskin! (hoppas jag i alla fall)

Ha en kreativ och spännande vecka alla ni bloggvänner och alla andra besökare! Glöm inte att det är roligt om du lämnar ett spår efter dig! Alla kommentarer läses.

Kamomilla

31 kommentarer:

  1. Voi vanhat lakanat ovat heikkouteni......mitä löytöjä ja mihin hintaa......:)
    Ihanaa uutta alkanutta viikkoa sinulla!!!
    -Jaana-

    SvaraRadera
  2. åhhh, vilka fina spetsar du visar...gillar verkligen den gamla typen av lakan & örngott med vacker spets =)) ha en bra vecka/ mvh junhe

    SvaraRadera
  3. Det var riktigt vackra lakan! Spetsarna är helt fantastiska! Och vilket otroligt pris! =blir avundsjuk...:)

    Godnatt!

    SvaraRadera
  4. Hej,
    jag har också snubblat över ett antal vackra gamla lakan och jag har en idé om att sy om dem till påslakan. För visst vore det fint att ha dem i sängen. Problemet är att de är lite smalare än dagens täcken. Är det någon som har en lösning på det tycker jag att det vore kul att höra. Kanske är det inga problem att trycka in ett täcke i ett lite smalare påslakan?

    SvaraRadera
  5. Så vackra lakan du fått tag på.....spetsarna var underbara...ja de är annan kvalite minsann på de som gjordes förr...går inte att få tag på nya såna.....En stor kudde kan vara fint att sy av dem...med spetsen kvar mitt på eller i ena kanten...Ha det gott //Paula

    SvaraRadera
  6. GAMLA HANDGJORDA SPETSAR & VACKRA LAKAN ÄR JAG OXÅ SVAG FÖR.
    HA EN FIN VECKA //madelene

    SvaraRadera
  7. Heippa!

    Ihania lakanoita todellakin. Tuli mieleen oma mammani, joka virkkasi alvariinsa pitsejä :-)

    Muuten en kerennyt kommentoida aikaisempaan postaukseesi, mutta tuo kuva jossa sipuleita Pentikin lautasella on aivan hurjan ihku! Mulla kans sydänlautanen täällä, pitäisi kehittää jotain kuvattavaa siihen. Taitaa olla kaappiin jäänyt joulun jälkeen piiloon.

    Muuten, olit johonkin toiseen blogiin kommentoinut, että niin että täällä blogistaniassa on niitä "liikatavarakermakakkukoteja", joissa ihanaa tavaraa yllin = liikaa. Olen niin monta kertaa ajatellut samaa, mutta en ole kehdannut sitä missään välissä sanoa ääneen. Eli koteja, joissa on melkein vain ja ainoastaan ihanaa tavaraa, mutta sitä on niin paljon, että se tavara hallitsee jo elämää ja sitä on oikeasti niin paljon liikaa, ettei sieltä erotu oikea elämä... Kun vain osaisi itsekin elää motolla vähemmän on enemmän :-)

    Terkkuja

    SvaraRadera
  8. Åh jag älskar dessa spetsar, romantiskt och lantlig på engång på något vackert sätt.!
    Ha en go vecka! Kram Petra
    www.metrobloggen.se/romantiskahem

    SvaraRadera
  9. det harmar mig så att jag inte tog vara på fler av min mormors gamla spetslakan. någon annan for iväg med dem...
    du fortsätter att gör otroliga fynd, du!

    SvaraRadera
  10. Jag måste kolla hos mamma vad hon har kvar av mormors gamla spetsar. Borde finnas en hel del lakan och annat. Paradhanddukarna har jag ju ren, en har blivit gardin. Få se vad du hittar på att göra av lakanen, kanske det går att låna idén sen.
    Ha de så bra!
    Maj

    SvaraRadera
  11. så vackra lakan oj vad billiga de var..turliga dig!! vilket fynd!!!

    håller med om att det är dålig kvalite på nya lakan..

    ha en bra dag..
    kram anna

    SvaraRadera
  12. Gamla spetslakan är ljuvliga! Tycker de blir jättefina som gardiner. Kunde bli vackra kuddar också...
    Så sant så sant, vem vill idag byta bort påslakanen? Har själv en hel påse full med gamla lakan som jag ärvt, hade nästan glömt bort att jag har dem...

    SvaraRadera
  13. Så många vackra lakan och spetsar och dina foton gört det hela extra njutbart! Mari.

    SvaraRadera
  14. Du gör alltid fina fynd på dina loppis besök.
    Dina lakanfynd är verkligen vackra!

    SvaraRadera
  15. Hannis-->
    En ehkä niin tarkoittanut että se hallitsisi elämää, vaan niin etteivät ne aina pääse oikeuksiinsa runsauden takia. Less is more ja tasapainoilu joskus vaikeaa. Jokainen omalla tyylillään ja jokainen nauttii omasta omalla tavallaan. Itsekin etsin sitä kultaista keskitietä..
    Ihanaa keväänodotusta sinulle!
    Kamomilla

    SvaraRadera
  16. Min mamma har sytt "Jullakan" av de gamla lakanen, alltså påslakan som ser ut som om det vore snyggt övervikta lakansspetsar. Sen har hon valt ett "jultyg" för att begränsa användningen till få gånger så man inte tvättar slut på spetsarna..

    SvaraRadera
  17. Jättevackra! Jag själv skulle kunna tänka mig att använda dem som gardin.En annan sak som jag funderat på är att göra om dem till påslakan genom att låta ett vackert gammalt lakan vara överdel. Ska testa någon gång.
    /Kram

    SvaraRadera
  18. Vilka härliga lakan du fyndat! Och till vilket pris sen! Dem kan man använda till mycket!

    SvaraRadera
  19. Ja dessa vackra lakan som säljs för ett liten peng. De är så vackra. Jag har själv ett par och tänkte faktisk göra om dem till gardiner. Men det blir min mamma som får sy då. Jag sätter ej mig framför symaskinen med sådana rariteter framför mig.
    Må gott!

    SvaraRadera
  20. Kauniita, kauniita! Minä ompelin vanhoista pitsilakanoista lapsille pussilakanat kun lapset olivat pieniä. Vanhat lakanat ovat usein niin pieniä, ettei niistä saa aikuiselle sopivaa. Ompelin siis etupuolelle ruudullisen kankaan kiinni, jolloin näyttää siltä kun vanha lakana olisi ruutupeiton kanssa... äh, en osaa selittää, pitää laittaa kuva blogiini. Harmi kun isommat pojat ovat jo niin isoja, etteivät enää nuku pikkutäkkien alla. Samoin tein puhkikuluneiden lakanoiden reunoista tyynyliinoja, niin että pitsi jäi toiseen reunaan. Vanhoja lakanoita olen nähnyt käytettävän verhoina ja pöytäliinoinakin...
    Iloista ideointia lakanoiden kanssa!

    SvaraRadera
  21. Vilken mysig blogg du har! Många fina bilder.
    Kram frida

    SvaraRadera
  22. Ja, tänk vilken arbete.....nästan ofattbart, men det var väl på den tiden inte teven eller datorn gjorde anspråk på all tid!!
    Och nu ser man på dem med helt nya ögon, har en hel hög som numera tjänar som trasor till fönsterputsandet! Aj...aj...aj...!
    Spetsarna är så vackra!
    Tack för tipset om bloggern....ska prova det!
    Kram och godnatt!
    Kicki

    SvaraRadera
  23. min mamma och min moster har ett så bra uttryck när de har köpt lite för mycket, men billigt, på loppis, de säger: "ja, man skulle ju inte vilja sitta och göra det själv för en tia", och nu brukar jag själv tänka så när jag shoppar loss vackra saker som någon har lagt en massa tid och energi på.
    Dina lakan var superfina!!
    Kram!

    SvaraRadera
  24. Hei!
    For noen nydelige spetser! Det er så morsomt å være på loppis når man finner så vakre ting.

    Din blogg er også kjempe vakker,er det ok at jeg linker til deg?

    SvaraRadera
  25. Gamla spetsar är underbara... och vad mycket annat fint du har, kommer gärna igen och hälsar på.
    /Mia

    SvaraRadera
  26. Underbara! Tänk vilket jobb och visst var det väl, är med en sådan gammeldagsbäddning....
    Du hittar säkert på något vackert med lakanen.....när du får din symaskin.

    Ha´det så gott!
    Miamaria

    SvaraRadera
  27. Oj så vackert...älskar gamla lakan å påslakan med spetsar...så fint

    SvaraRadera
  28. Hej vännen!
    Av min mammas gamla fina vita lakan med vacker spets har jag sytt påslakan.
    Du börjar med att sy fast det tyg du valt som överlakan strax under den nedersta spetsen (det blir då en liten löst hängande bit som gör att det ser ut som det är ett täcke under. Sedan viker du såpass mycket av det vita lakanets översida som du vill ha synlig. Då har du ett påslakan som du syr ihop på sidorna och nertill.
    Tycker du att det är för smalt (vitt lakan) då kan du ju sy på en remsa vitt bomullstyg på vardera långsidan, syns ju inte så mycket sedan.
    Jag valde ett blå-vit-rutigt tyg med vävda små vita hjärtan på och det är härligt "gammeldax".
    Lycka till
    Mona
    Förstår du inte så kan du maila: evert.winberg@telia.com
    så berättar jag vidare

    SvaraRadera
  29. Va - ingen har skrivit ett enda ord om arsenik?! 28 kommentarer utan det - då är det nog dags för att be dig pynta dina fina lakansupplägg med en liten söt dosa med finstilt text: Bör icke förtäras förutom i yttersta nödfall + en liten söt dödsskalle.

    SvaraRadera
  30. Mona--> oj du, tack så mycket för tipset! jag förstod precis hur du menade! tack!

    neppe--> Arsenik och gamla spetsar... Jodu, jag hade tänkt det som rubrik, men sen blev det bara inte av :D

    SvaraRadera
  31. Otroligt fina och vilket arbete som aldrig någon nu har tid med. Jag syr örngott av mina överlakan och får ut 4 st av ett lakan. Två med befintlig spets och två med ny påsydd spets (eller gammal som finns i lådan)Uppskattad till barnbarnen.
    /Yvonne

    SvaraRadera