16 april 2009

Att förlåta sig själv

Jag har aldrig varit duktig på att bara vara. Känner för det mesta ett litet sting av dåligt samvete om jag inte har något projekt på gång. Det är ingen bra egenskap, för man riskerar ju att kräva för mycket av sig själv och bränna ut sig.
Så jag ligger i träning. För efter tre nätter med riktigt dålig sömn börjar ju hjärnan vara trött. Jag har inget projekt på gång och nu intalar jag mig själv att det är helt okej. Det är helt på sin plats att slänga upp fötterna på soffbordet och njuta av att inte ha ett måste eller borde eller framför allt ett "jag vill". Jag måste inte sprudla av nya ideer hela tiden...Jag laddar upp för veckans sista arbetsdag och ser om orken räckert till att anta nya utmaningar på veckoslutet.
Nån minimalist är jag inte heller, fast jag så gärna skulle vara det. Tittar med avund i ögat på andra bloggares fina ljusa avskalade hem, men jag kan inte nå det själv. Jag måste ha mina allra käraste föremål omkring mig. Men lite tränar jag i att inte ha det "plottrigt", för det är faktiskt vilsamt för ögat.

Och är det vilsamt för ögat så är det också vilsamt för själen. Nu ska jag "simma runt" i bloggvärlden en stund och njuta av andra bloggares fina inspirerande bloggar. Sen blir det dags att klämma huvudet mot dynan och önska sig en god nattsömn...

Sov Gott!

Edit: Jag vill, efter ett antal kommentarer jag fått, lite förklara mig själv. Jag är mer än nöjd med vårt hem, men eftersom jag i mitt sinne hela tiden bollar med ideer och visioner så avundas jag ibland de som klarar av att hålla ett hem enkelt ljust och avskalat. Men jag inser att det inte är min grej, och är tillfreds med det. :)

K

26 kommentarer:

 1. Hej Vännen!!
  du har så ljuvligt fint..jämför dig inte med nån anna,,Du har det så fint och hemtrevligt!!

  ja, det är viktigt att varva ner att ta det lugnt..ta hand om sig..det har vart mycket nu ett tag..då har jag inte haftså mycket inspiration..men plötsligt igår kl 23 kom den..härligt..
  ha det så gott..
  kram anna

  SvaraRadera
 2. Vad jag känner igen mig i det du skriver!! Jag antar att vi är många bloggare som delar din känsla...jag tycker det verkar som om många av oss har väl mycket sprutt i baken...

  Kram och viktigast av allt - SOV GOTT!

  Anna Skata

  SvaraRadera
 3. Det är riktigt lovligt att emellanåt varva ner och bara njuta av att vara ;) Själv har jag flera gånger funderat hur vissa bloggare - som du - orkar med att ha fullt ös på hela tiden.
  Vad gäller ditt hem så är det vackert, verkligen!
  Lusse

  SvaraRadera
 4. hej du min vän!
  Jag är väldigt lik dig, gillar att ha projekt på gång, eller åtminstone en lista på projekt jag ska ta mig an. Skulle nog inte alls trivas om jag inte fick pyssla och fixa och köpa en och annan gammal möbel som jag ersatte någon tidigare inhandlad möbel med osv. För min egen del så är jag tämligen övertygad om att detta har att göra med att jag värderar mitt hem väldigt högt. Mitt hem är min borg, här måste jag trivas, annars går jag under. Jag bodde 1 år i ett betonggetto i Stockholm och höll bokstavligen på att gå under innan jag kom därifrån och hittade en lägenhet jag gillade. Så för mig är ekvationen pyssla med saker = få det (i mitt tycke) fint hemma = trivs bättre = hela livet känns ljusare.

  Minimalist blir jag aldrig, men jag är däremot inte mycket för pryttlar och småkrafs. Jag har mängder med prylar hemma som jag inte kan skiljas från, men det gäller ju på något sätt att kanske inte ha allt framme på en gång, eller åtminstone skapa lugn för ögat genom harmoniska stilleben etc. Det tycker jag att du lyckas utmärkt med och jag skulle inte kalla dig pryttlig! Inte minimalist heller, men handen på hjärtat, hur många är det - egentligen???

  Jag hoppas verkligen att du sover bättre snart. När jag har sådana där jobbiga perioder när jag sover dåligt (beroende på småbarn som inte sover eller fullmåne eller för att jag är stressad - jag är en mästare på att "skapa" saker i hjärnan som gör att jag inte kan sova, en dålig egenskap)så har jag börjat tänka att "ja, sover jag inte i natt så sover jag väl nästa natt... någon gång blir jag väl trött!" Det hjälper mig till viss del att slappna av.

  Stor kram till dig och så måste jag säga att ert lusthus framskrider otroligt fint. Det kommer bli en pärla (av många) hos er!!!! Vilken glädje ni kommer ha av det!

  KRAM / Kristin

  SvaraRadera
 5. Vadå avskalade hem, inte hos VIOLAN inte...är precis som du, måste ha mina kära ägodelar att vila ögonen på...jag har väldans svårt för att ta det lila lugna, men så länge jag tycker det är roligt är det OK, detta är mitt riktmärke och så åker jag ju bort emellanåt och då blir det total avstängning och då tar jag bara dagen som den kommer, tror det är min räddning, kram

  SvaraRadera
 6. Du har ett så otroligt vackert hem! och det är inte alls plottrigt, utan varmt och hemtrevligt. Tänk om alla hade enbart vita hem, vad tråkigt det skulle va. Framför allt skulle det vara onödigt att blogga:) Det är ju det som är det roliga tycker jag, då man får se olika hem och dess personligheter både med eller utan grejer och färg. Så ta du och släng upp dina fötter och njut av ditt hem. Nog hinner du fixa då tiden är inne för det! Bättre vila och orka sen än att inte orka alls....trevlig helg ska ni ha!

  SvaraRadera
 7. Du har ett underbart hem men jag känner igen mig så väl i det du skriver det kunde lika gärna vara jag och just nu har jag gått på högvarv för länge har lovat både mig själv och mina nära att släppa allt i helgen och bara vara, har som så många andra gått i väggen med en rejäl smäll.... Det kan tyckas vara kort, en helg, men det blir långt för min själ.
  Var rädd om dig min vän.....
  Kramis/LenaS

  SvaraRadera
 8. Åh, Kamilla, jag känner verkligen igen mej i ditt sätt att känna!
  Men jag jobbar också på det. Just detta att vilja något hela tiden, men att också tillåta sej att vara i "icke-görat" - det är en konst!!!
  Men jätteviktigt! Det är ju jag själv som sätter upp alla dessa mål och riktlinjer och det är också jag själv som väljer att INTE göra något ibland och det är OK!
  När det gäller det avskalade har jag kommit fram till att en del tycker om det - en del gör det inte! Det kan vara vackert att titta på, men jag skulle nog inte trivas utan mina speciella saker omkring mej ändå. Sen kan man ju leka lite med att plocka bort och lägga till alltefter humör och kynne! Det varierar ju!
  Men det finns inget som säjer att det ena skulle vara bätte än det andra!
  Känner verkligen med dej vännen!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Om alla var lika och tänkte lika då behövs ju inte denna fantastiska bloggvärld då skulle vi ju inte ha något att drömma om eller beundra hos andra så fortsätt du på din inredningsstig antingen går den paralellt eller så korsar den andras men den kommer alltid att vara bara din!!
  Som du kanske vet så är vi många som tänker exakt lika dant men inte alla har orken eller viljan att skapa hela tiden.
  Så njut av andras inspiration och ta nya tag.....
  Jag kommer då titta in till dig och din underbara blogg!!
  Ta hand om dig!!
  Kram Marith

  SvaraRadera
 10. Hej på dig. Allt väl?
  Först vill jag bara säga att ändra ingenting när det gäller din inredningsstil, du är såååå duktig. =)

  Oj vad jag känner igen mig när du skriver att du gärna har projekt på G =) Så länge du mår bra av det är det bara o tuta o köra. Men sitta med fötterna på bordet måste man unna sig själv ibland också, och det har jag lärt mig.... hurraaaa för mig =)

  Men det är bra om man kan sova. Jag vet det, för jag är inne i en period nu, och jag sover piss dåligt! Trött som f-n på dagarna, det går ju men men...det är mycket nu för mig på alla plan så det är väl därför....


  Hoppas du kan sova gott nu framöver.

  natti natti / Pirre

  SvaraRadera
 11. i hear ya.
  jag har åtminstone väldigt lätt för att satsa jättehårt på något en tid o sen tappa intresset helt efter en stund, så för mig är det hälsosamt att ligga lågt mellan varven o låta hjärnan nollställa sig.
  ha en skön helg, vännen!

  SvaraRadera
 12. Så bra skrivet! Känner igen mej i dina ord. Lite plotter gör ett hem hemtrevligare tycker jag, fast jag försöker ändå också plocka bort en del plotter... ;O) Skaffa en spikmatta och ligg en stund på den innan det är sovdags... helt otroligt avslappnande. Vila, koppla av och njut i helgen!

  SvaraRadera
 13. Hej! Har läst ikapp lite här!
  Er glasveranda är verkligen fin, ger så mycket ljus. Vi har också en liknande järnsäng i vårt allrum på övervåningen, jättemysigt att ligga där och kolla tv eller läsa. Vår säng är tom 100 cm bred, så man ryms flera ;)

  Blev så glad då jag såg lusthuset också! Det ser ju ut precis som det jag fantiserar om! Vi har redan skaffat fönstrena, men bygget blir nog inte av riktigt fort, tyvärr...

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Jag kände mig själv i det du skrev. Men det går också i perioder, hur man vill ha det hemma hos sig. Jag har haft min enkel, avskalat period och tro mig, jag trivdes inte med det. Jag hellre har många vackra saker runtomkring mig att titta på & vila ögonen på.
  Du har ett alldeles underbart hem! Det är inte lik andras hem, det är unikt & det speglar dig själv. Du har inget som helst skäl att jämföra ditt hem med andras!!!
  Ha en jättebra helg! KRAMAR

  SvaraRadera
 15. Jag tror att det kan vara riktigt hälsosamt att vara sysslolös nångång... men inte för länge ;)
  Men jag förstår hur du menar. Allt innom sin tid och snart dyker nog nåt upp igen ska du se...

  Sköt om er! :)

  SvaraRadera
 16. Vilket vackert hem ni har, hoppas du får en trevlig helg! Kram Maria

  SvaraRadera
 17. Så vackra bilder! Jag är likadan gällande att jag skulle vilja ha avskalat och enkelt och vackert men har svårt att hålla det så för jag gillar lite plotter oxå!:)
  Jag är lite dum för jag sätter upp en massa mål på helgerna..en lista på vad jag ska göra och gör jag inget av det eller bara en grej av fem så får jag dåligt samvete..inge bra! Hoppas du får en lugn och fin helg! Kram :)

  SvaraRadera
 18. Idag är det fredag och vi varvar ner och njuter. Här ser ut som ryk och ränn hemma, men vi äter och dricker gott i stället. :)
  Vi gör som du!

  Av nyfikenhet frågar jag om ni rekommenderar pastamaskin? Vi har diskuterat anskaffning.

  Hon

  SvaraRadera
 19. Man måste ha de där mellanrummen i livet också.......då inget särskilt händer. För att orka med det där "särskilda" sen....
  Titta i naturen och lär av den.
  Först äppelblom.......sen väntan.......sen äpplen.......sen lång vila.....
  Inget är tänkt att ständigt bära frukt.
  Varför kan vi inte acceptera det?
  Ditt hem är underbart vackert och mycket personligt!
  Kram vännen

  SvaraRadera
 20. Så sant, så sant. Du, jag & många med oss känner precis som du beskriver. Jag övar mig i att "bara vara", men visst kan det vara svårt när man har en massa ideér osv.

  Hoppas du får en skön, sovande natt & en trevlig helg.
  Kram på dig /madelene

  SvaraRadera
 21. Tja du... Det är så typisk oss kvinnor att vi ska ha ribban uppe på topp hela tiden... : ))
  Var nöjd med dig själv och tänk så här istället: Det är din sida, dina bilder och ditt hem och det är personligt = vackert! Du är enormt kreativ och konstnärlig och det är oftast dom personligheterna som också får prestationsångest. Jag är exakt likadan. Förra våren fick jag diagnosen utmattnings depression. Jag vägrade bli sjukskriven utan sa upp mig från mitt jobb istället och hittade ett annat som är betydligt roligare! : ))
  Det är oftast dom som verkligen brinner för något som bränner sig. Sömnsvårigheter är ett tecken på oro i kroppen så lyssna till ditt inre och ge dig tid till återhämtning.
  Fortfarande har jag en massa idéer som jag så gärna vill förverkliga på en gång men jag har blivit betydligt bättre på att inte ställa så höga krav och lägger fötterna på soffbordet då och då... : ))
  Ha det gott!
  Kram: Anneli

  SvaraRadera
 22. Jag är precis likadan, måste alltid ha nåt på gång. Förstår mig inte på såna som kan ligga i hängmattan en hel dag och bara VILA SIG. Men det är verkligen något man borde lära sig för att hinna ladda batterierna, man måste få bara vara och slappa ibland.
  Å andra sidan är det ju avkopplande att syssla med alla inredningsprojekt också, så länge det känns roligt.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 23. Ja de e svårt de där, att hitta balansen mellan vad man vill, orkar och borde...oftast handlar det om vilka förväntningar man tror att andra har på en..på något sätt tycker jag ändå att det blir lättare ju äldre man blir(talar förstås om mig själv),lättare att inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker.. Roligt att du hittat vägarna hitåt så ofta på sistens, kanske vi ses!! Sköt om dig,många vårkramar!!
  ps.lusthuset blir mysigt,kan ju bli ett inredningsparty där...

  SvaraRadera
 24. Hej!!

  Jag förstår precis vad du menar.. Vi funkar väl så att man ofta vill ha det man inte har, och inte ser det man faktiskt har..
  Ni har det otroligt fint hemma.. Personligt med massa vackra detaljer..

  Ta hand om dig
  Kram!!

  SvaraRadera
 25. Härliga bilder!! Alla har sin unika stil, både i hemmet o för den person som man är. Man har sin egna stil-utan jämförelse med andra. Det kan ta sin tid att hitta den, men utan sin egen stil känns det inte bra, det ä liksom inte förankrat hos sig själv då. När man hittar sin stil, sin personliga stil, utan att jämföra, då känns det helt okey. Det blir mer äkta. Å..det ä helt okey att bara vara, för när ska man annars hinna njuta av det man har omkring sig. Utan press, utan stress. Bara ett enkelt vara.. (som inte ä helt enkelt..) Man behöver varva ner emellanåt. Ha det bra. Kram Lenita

  SvaraRadera
 26. Ja, jag som många andra känner igen mig i vad du skriver... men med åren har jag lärt mig att mera "bara vara".........jag har också mitt hem fullt av saker....och jag trivs med det... Jag tror också att är man en kreativ person....föder en idé en annan....och man har ständigt pågående projekt om inte annat så i tanken........ Idag har jag inte fått hälften gjort av vad jag tänkt.... men..men... vad gör det?
  KRAM fr C

  SvaraRadera