9 maj 2013

MAT!

Mannen är bra på överraskningar. "Jag sköter matuppköpen" - var budskapet igår, för se jag tänker överraska dig! Och jo, det blev en riktigt trevlig överraskning. Stekt abborre med kokt sparris och smörklick.Som pricken på i ett gott vin till. Härligt enkla och tydliga smaker. Varför göra det komplicerat när det enkla kan vara det bästa?

Någon frågade om tips kring matfotografering. Tja, vad ska jag säga? Jag använder stor bländare (f-tal på kameran) som ger ett kort kort skärpedjup och får bakgrunden att suddas ut. Ofta använder jag mig av ett motljus,  och är det för skarp kan det softas av en vit gardin  så bilden inte fräter sönder.(Vitt område utan några som helst nyanser) Här har jag fotat rakt uppfrån, ståendes på stolen och ljuset kommer från vänster, genom glasverandans fönster. Det softas upp av våra vita gardiner. Det korta skärpedjupet med fokuseringen på tallriken gör att vinglaset är suddigt men maten skarp. Ett medvetet val alltså.
På nätet kan man hitta en hel del fina tips om matfotografering.




Mies hallitsee yllätykset täysin. Eilenkin sain viestin: "Minä hoidan ruoka-ostokset sillä aion yllättää sinut!" No, ihan hirmu kiva yllärihän tuo olikin. Paistettua ahventa keitetyn parsan kera! Sen päälle kunnon voinokare ja pisteeksi i:n päälle loistava valkkari. Ihanan yksinkertaiset ja selkeät maut! 

Vinkkejä ruokakuvauksiinkin pyydettiin. Hmm, mitähän tuohon sanoisin? Käytän suurta aukkoa (kamerassa f-luku) joka antaa lyhyen syväterävyyden niin että tausta sumenee. Usein käytän vastavaloa ja jos se on liian kovaa suodatan vaikka valkoisen verhon läpi jotta vaaleat alueet eivät palaisi puhki (valkoinen alue ilman sävyjä) . Tässä kuvasin ylhäältä (seisoin tuolilla) ja valo tuli vasemmalta, lasikuistin ikkunoista mutta suodattui verhon läpi. Lyhyt syväterävyys ja tarkennus ruokaan sai aikaan sen, että viinilasi esiintyy kuvassa epäterävänä. Tämä on siis tietoinen valinta.
Netistä löytyy varmasti hyviä vinkkejä ruokakuvauksiin!



9 kommentarer:

  1. Ihana mies!

    (Ruokaa laittavat miehet ovat parasta mitä tiedän :))

    Susanna


    SvaraRadera
  2. Oi oi, leipoo ja tekee ruokaa olet kyllä onnekas, hih! Ja ihana kuva, kiitos vinkeistä :)

    SvaraRadera
  3. Det ser otroligt läckert ut och jag tror att dina matfoton i övrigt också gör maten rättvisa!
    Ha en härlig helg!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset. Här blir mest sikta o tryck på iPhonen... borde skärpa mig lite...
    Det där ser ju underbart gott ut! Fisk är bäst! En av de många fördelarna att bo vid vatten,,,
    ha en fin helg
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  5. Ni är så proffsiga. Båda du och din man. Ljuvligt mat och ljuvligt foto!

    SvaraRadera
  6. ni kan det där med både mat o fotografering ni - bra team!

    SvaraRadera
  7. Hej Camilla, fint foto och det ser riktigt smarrigt ut i all sin enkelhet! Ett litet tips för att få helt befria abborrfileer är att byxa dem, d.v.s. Skära bort ett litet snitt rakt in från den bredaste kortsidan. Man känner bra med fingrarna var derackars små benen sitter i en rad.
    Hälsningar
    Susanne

    SvaraRadera